ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Self test και για γρίπη και για κορονοϊό

Self test και για γρίπη και για κορονοϊό,

Ήδη διατίθενται σε πολλά φαρμακεία τα νέα αυτοδιαγνωστικά τεστ που θεωρητικά ανιχνεύουν τόσο τον κορονοϊό όσο και την γρίπη. Συγκεκριμένα θα τίθεται σε άλλη υποδοχή το υγρό για την ανίχνευση Covid και σε άλλη υποδοχή για την ανίχνευση της γρίπης. Το διπλό self test μπορεί κάποιος να το κάνει μόνος του, αλλά όχι σε φαρμακείο. Μπορεί να το κάνει πάντως σε εργαστήρια σαν rapid test και θα το πληρώσει σε αυτά 10-15 ευρώ. Στα φαρμακεία πωλείται προς 4 έως 8 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το ποσοστό ψευδώς θετικών ή ψευδώς αρνητικών.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του τεστ ανιχνεύεται τόσο η γρίπη τύπου Α όσο και η γρίπη τύπου Β, χωρίς γονιδιακή ανάλυση για το στέλεχος. Επίσης, ανιχνεύεται και ο κορονοϊός. Το τεστ, αν δεν βγάζει πολλά ψευδώς αρνητικά, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους συγκατοικούν με ευπαθή άτομα ή αν έχουν παιδιά που έχουν επαφή με παππούδες και γιαγιάδες, γιατί αν και υπάρχει το αντιγριπικό εμβόλιο που προστατεύει τους τελευταίους σε κάποιο βαθμό, εντούτοις η αποτελεσματικότητά του εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πιθανόν αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι η “διάρκεια ζωής” των αντισωμάτων μετά το εμβόλιο, εκτιμάται γύρω στους 4-5 μήνες, οπότε ο κόσμος θέλει να είναι καλυμμένος για το βαρύ χειμώνα.

Θα είναι χρήσιμο, επίσης, σε οικογένειες με βρέφη, που ναι μεν εμβολιάζονται, αλλά αν στο σπίτι υπάρχει μεγαλύτερο παιδί που πάει στο σχολείο, οι γονείς καλό θα ήταν να έχουν το τεστ για να ξέρουν αν το “μεγάλο” παιδί κουβαλάει τυχόν γρίπη στο σπίτι, ώστε να προστατεύσουν το νεογέννητο. Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη για την συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι θανατηφόρα και ότι η φυσική νόσηση παράγει στους περισσότερους αντισώματα που θα τους προστατεύουν και από διαφορετικά στελέχη της γρίπης για πολλά χρόνια.

Εντούτοις η ίωση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και να αποβεί μέχρι και θανατηφόρα για όσους πάσχουν από σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν άλλες χρόνιες παθήσεις. Από τη γρίπη πρέπει να προστατεύονται και τα βρέφη. Στατιστικές προηγούμενων ετών, πριν από το χάος που προκάλεσε η πανδημία, δείχνουν για παράδειγμα ότι τον Φλεβάρη του 2020 από όσους είχαν κολλήσει γρίπη, το 36% είχε εμβολιασθεί.

Συνδυασμός γρίπης και κορονοϊού

Αυτό σημαίνει ότι έμειναν ακάλυπτοι παρότι εμβολιασμένοι, για κάποιον από τους εξής τρεις λόγους: Είτε το εμβόλιο δεν “έπιανε” την μετάλλαξη του ιού της γρίπης που έτυχε να τους προσβάλει, καθώς οι υπότυποι της γρίπης είναι πολλοί, είτε επειδή οι εμβολιασθέντες είχαν λίγα αντισώματα επειδή πέρασαν πολλοί μήνες από το αντιγριπικό εμβόλιο και είχαν κάνει, είτε, τέλος, επειδή ήταν ανοσοκατεσταλμένοι, και κατά συνέπεια δεν ανέπτυξαν επαρκή αντισώματα με το εμβόλιο.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2020 χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ 117 ευπαθή άτομα, από τα οποία ήταν εμβολιασμένα τα 50 ή το 42,7%. Την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν 38 θάνατοι, εκ των οποίων οι 27 σε ΜΕΘ. Τα φαρμακεία έχουν παραλάβει εδώ και καιρό αντιγριπικά εμβόλια και οι περισσότεροι στη Βόρειο Ελλάδα όπου η γρίπη ξεκινά νωρίτερα, έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται, ενώ στην νότιο Ελλάδα οι ευπαθείς δεν δείχνουν προς το παρόν ιδιαίτερη  βιασύνη. Συνολικά από τους περίπου 2.500.000 ευπαθείς που λογικά πρέπει να εμβολιαστούν, έχουν εμβολιασθεί περίπου οι 600.000, κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζαννέτος,  τόνισε ότι το συγκεκριμένο τεστ μπορούν οι πολίτες να το αγοράσουν και το κάνουν οι ίδιοι στο σπίτι τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να το κάνουν στους πελάτες στο κατάστημά τους. Όπως είπε, ο κόσμος ακόμα δεν γνωρίζει για την ύπαρξη των διπλών τεστ, αν και η ζήτηση ενδέχεται να αυξηθεί σιγά-σιγά.

«Η γρίπη ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα αντικειμενικά, αλλά είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές. Το καλοκαίρι για παράδειγμα είχαμε σχεδόν πενταπλάσια περιστατικά γρίπης από προηγούμενες χρονιές. Πάντως είναι ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αναμένουμε έξαρση κατά το προσεχές διάστημα», είπε ο ίδιος. Προσέθεσε ότι αυτή την περίοδο καταγράφεται έξαρση σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του κορονοϊού περιλαμβανομένου, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια χάρη στις μάσκες είχαν εξαφανιστεί τόσο η γρίπη, όσο και οι περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Καλοπροαίρετη υπόμνηση

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός θεωρείται απαραίτητος για τους εξής: Τους άνω των 60 ετών, τις εγκύους και τις θηλάζουσες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά με νόσο Kawasaki ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης, προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή εν γένει εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα αναπνευστικού (άσθμα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια) ή από καρδιακή νόσο, όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, όσοι πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), ή από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, από χρόνια νεφροπάθεια, χρόνια ηπατοπάθεια, ή από νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα. Επιπλέον, οι άστεγοι, οι κτηνίατροι, οι πτηνοτρόφοι και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους,

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx