ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έντονες αντιδράσεις σε ΕΕ και Τουρκία για τo θέμα Τζιτζικώστα – Η επιστροφή

Έντονες αντιδράσεις σε ΕΕ και Τουρκία για τo θέμα Τζιτζικώστα – Η επιστροφή

Για απαράδεκτη κατάσταση έκανε λόγω ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Κορντέιρο. «Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε.

 

Ο περιφερειάρχης επέστρεψε τα ξημερώματα στην Ελλάδα συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος μετέβη στη Σμύρνη για να τον παραλάβει. Tο yπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

H απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα, την οποία η τουρκική πλευρά απέδωσε σε τεχνικό πρόβλημα, προκάλεσε χθες την έντονη αντίδρασης της Αθήνας. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό της Τουρκίας. O δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έκανε λόγο για σοβαρό περιστατικό, ενώ τόνισε ότι θα ενημερώσει τόσο την κοινή γνώμη της Τουρκίας, όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις.

Ιμάμογλου και Μπακογιάννης

Mιλώντας στο Open τόνισε τα εξής: «Kατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Tην καταδίκη του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την αδιανόητη πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM).

Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ο δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, την είσοδό του στη χώρα, χωρίς ωστόσο να του εξηγήσουν ποτέ τον λόγο. Ο Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη περίπου στις 11.30 χθες το πρωί προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARLEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ο περιφερειάρχης μετέβη στη Σμύρνη το πρωί του Σαββάτου με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης–Μεσογείου.

Η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου. Αποτελείται από 80 μέλη και δύο παρατηρητές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου. Σαράντα μέλη της Συνέλευσης ορίζονται από τους μεσογειακούς εταίρους και σαράντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγμένοι υπάλληλοι περιφερειακών ή τοπικών αρχών.

Η αντίδραση της Αθήνας

Σε σκληρή καταδίκη προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση της νέας πρόκλησης της Τουρκίας, με φόντο την κράτηση χωρίς λόγο για αρκετές ώρες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu, ο λόγος αυτής της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας , είναι το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου». Το δημοσίευμα επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αφού, όπως αναφέρεται και από το τίτλο, ενώ λύθηκε το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν με το όνομά του και εν τέλει του επετράπη να μπει στη χώρα, εκείνος αρνήθηκε και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα. Βέβαια στο δημοσίευμα παραλείπουν να πουν πόσες ώρες πέρασαν για να επιλυθεί το εν λόγω… τεχνικό πρόβλημα.

Αναφέρει το Anadolu ότι «οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να μπει στη χώρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx