ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατηγορώ Ιμάμογλου κατά Ερντογάν μέσω Financial Times

Δριμύ κατηγορώ Ιμάμογλου κατά Ερντογάν μέσω των Financial Times,

«Ο Ερντογάν χτυπάει με τσεκούρι την τουρκική δημοκρατία, στερώντας από τον λαό την ελευθερία επιλογής, αλλά οι ψηφοφόροι θα απαντήσουν στις κάλπες στις εκλογές του 2023 και η κυβέρνηση θα υποστεί βαριά ήττα». Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ίσως ο πιο ισχυρός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου στις επικείμενες εκλογές, μιλώντας στους Financial Times.

«Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε μόνο την υπόθεσή μου για να δείτε πόσο πολιτικοποιημένο έχει γίνει το δικαστικό σώμα και πώς αυτό έχει διαταράξει τη δημοκρατία μας», τόνισε ο İmamoğlu, σημειώνοντας και την ποινική διαδικασία κατά του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. «Υπάρχει μια αυταρχική νοοτροπία στην Τουρκία που δεν βλέπει κανένα πρόβλημα να υπαγορεύει στους αρμόδιους θεσμούς τον τρόπο με τον οποίο θέλει να διαμορφωθεί η ζωή. Δεν θέλουν να δουν κανέναν που θα τους αμφισβητήσει».

Την προηγούμενη μέρα ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας, Μπεκίρ Σεχίν, είχε εισηγηθεί να τεθεί εκτός νόμου το HDP, χαρακτηρίζοντάς το στρατολογικό γραφείο της παράνομης κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ. Με ποσοστό 12% στις εκλογές του 2018, το HDP είναι η τρίτη δύναμη στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Την τελική απόφαση για το HDP θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις τού δίνουν προβάδισμα έναντι του Ταγίπ Ερντογάν εάν, τελικά, είναι υποψήφιος. Τον περασμένο μήνα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε στον Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δυόμισι χρόνια, για το γεγονός ότι είχε αποκαλέσει ηλίθιους τα μέλη της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής που είχαν ακυρώσει, σε πρώτο βαθμό, τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

Νέα δίωξη στον Ιμάμογλου

Η καταδικαστική για τον Ιμάμογλου απόφαση του δικαστηρίου ήταν εφέσιμη και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο δήμαρχος διατηρεί το αξίωμά του και τη δυνατότητα να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο χθες οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν νέα δίωξη εναντίον του Ιμάμογλου, με κατηγορία περί στημένου διαγωνισμού όταν ήταν δήμαρχος Μπεϊλικντουζού, κατηγορία την οποία ο ίδιος απέρριψε ως χαλκευμένη. Η διαδικασία κινήθηκε μετά από προσφυγή του υπουργείου Εσωτερικών και η υπόθεση αφορά πράξη του Δήμου που έγινε το 2015. Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών MetroPoll έδειξε ότι ο İmamoğlu είναι ακόμα σε θέση να νικήσει τον Ερντογάν παρά την ετυμηγορία του δικαστηρίου και ότι πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η υπόθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης, το οποίο περιλαμβάνει εθνικιστές και συντηρητικούς, δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε έναν κοινό υποψήφιο. Ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, βλέπει τον εαυτό του ως τον καλύτερο υποψήφιο για να κρατήσει ενωμένη την ασταθή συμμαχία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx