ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως Ελβετός “αθάνατος” πήρε ρωσική υπηκοότητα και μία εταιρεία…

Πως ο Ελβετός "αθάνατος" Ρ. Φασέλ πήρε ρωσική υπηκοότητα και μία εταιρεία,

Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου (IIHF), Ρενέ Φασέλ, πήρε τη ρωσική υπηκοότητα και απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (54%) της ρωσικής εταιρείας Alma Holding, που ανήκει στον επιχειρηματία Γκενάντι Τιμτσένκο, στενό φίλο του προέδρου Πούτιν και έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας που βρίσκεται στον κατάλογο των κυρώσεων της Δύσης. Η Alma Holding, μέρος του ομίλου Alma ασχολείται με την καλλιέργεια μήλων στην περιοχή του Κρασνοντάρ.

Ο Ελβετός Φασέλ ηγήθηκε του IIHF από το 1994 έως το 2021. Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και από το 2008 έως το 2016 ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, ένας από τους “αθανάτους” του Ολυμπισμού. Στη διάρκεια της θητείας του Fasel, η Ρωσία επελέγη τρεις φορές να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί Πάγου και μία φορά, την πρώτη στην ιστορία της, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2014.

Ο Φασέλ δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον πρόεδρο Πούτιν και τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί από παλαιά μαζί του, όμως, με την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας και την εταιρεία Alma, πυροδοτεί ένταση στην ελβετική πολιτική σκηνή, καθώς φέρνει την Ελβετία στο επίκεντρο νέων ερωτημάτων αναφορικά με τις σχέσεις διακεκριμένων Ελβετών με την Μόσχα.

Όταν η IIHF ανέστειλε τη συμμετοχή της ρωσικής και της λευκορωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ στη Διεθνή Ομοσπονδία λόγω της ρωσικής εισβολής του 2022 στην Ουκρανία, ο Φασέλ σχολίασε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν μια «θλιβερή στιγμή στην ιστορία της IIHF». Κατά τον Φασέλ «ακόμη και σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση όπως σήμερα, ο αθλητισμός πρέπει να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και των ενωμένων ανθρώπων». Το Associated Press ανέφερε ότι η IIHF ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα δεοντολογίας σχετικά με τις ενέργειες του Φασέλ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ, ο οποίος είναι ισόβιος επίτιμός πρόεδρος. Και οι πρώην πρόεδροι της IIHF δεσμεύονται από τον ηθικό κώδικα συμπεριφοράς, σημείωσε η IIHF.

To ελβετικό παιχνίδι με τη Ρωσία

Στην πατρίδα του, ο 73χρονος Φασέλ κατηγορήθηκε επανειλημμένα ως ύποπτος για διαφθορά και δωροδοκία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικών εκπομπών του παγκόσμιου πρωταθλήματος χόκεϊ. Ο ίδιος βέβαια αρνείται όλες τις κατηγορίες και αποδίδει τον θόρυβο γύρω από το πρόσωπό του στον ανταγωνισμό. Ως προς την απόκτηση της εταιρείας Alma και την ρωσική υπηκοότητα δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση.

Το ποσοστό που απέκτησε ο Φασέλ ανήκε στην ελβετική επενδυτική εταιρεία Procuri S.A. η οποία επίσης δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις έως τώρα. Το ποσοστό της Procuri S.A. μεταβιβάστηκε στον Φασέλ την προηγούμενη εβδομάδα. Έδρα της εταιρείας είναι το Frimburg, που είναι και η γενέτειρα του Φασέλ, ο οποίος είχε πάρει την ρωσική υπηκοότητα στις 28 Ιανουαρίου. Το τίμημα της εξαγοράς του πακέτου της Alma δεν έχει γίνει γνωστό. Ούτε η προέλευση των χρημάτων του Φασέλ. Η συνολική αξία της εταιρείας Alma σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης ανέρχεται σε 1.000.000.000 δολάρια καθώς έχει ιδιόκτητες εκτάσεις άνω των 400 εκταρίων γύρω από το Κράσνονταρσκ.

Ο Τιμτσένκο εκτός της Alma είναι μέτοχος της Novatek, της Sibur και εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας. Ο Τιμτσένκο και οι εταιρείες του το 2014 συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας. Η ΕΕ του επέβαλε κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια στον κατάλογο συμπεριελήφθη και η σύζυγος καθώς και οι δύο κόρες τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx