Η πρωτοφανής προχειρότητα της Κομισιόν στην κατάργηση της αλλαγής ώρας

Η πρωτοφανής προχειρότητα της Κομισιόν στην κατάργηση της αλλαγής ώρας, Νίκος Γκίκας

Γράφει ο Νίκος Γκίκας – 

Κάποτε, είχαν ρωτήσει τον Αινστάιν: “Τί είναι ο χρόνος“; Κι αυτός απάντησε: “Ό,τι δείχνουν τα ρολόγια“. Έτσι, ξεκινάω με μια εικόνα από το εγγύς μέλλον: Αθήνα, κάπου στα μέσα του Δεκέμβρη, του έτους 2019. Ξυπνάμε πρωί, για να πάμε στη δουλειά. Κάνει κρύο, τα σύννεφα ξεχύνονται από την Πάρνηθα προς το λεκανοπέδιο αφήνοντας μια ψιλή βροχή που τρυπάει και διαβρώνει όποια καλή διάθεση μπορεί να είχαμε. Φανταστείτε την εικόνα έξω.

Τουλάχιστον, έστω και με αυτόν τον καιρό, προλαβαίνουμε λίγο φως πριν τη δουλειά, σωστά; Δυστυχώς, έχετε ήδη κάνει λάθος: Στις 7.30 το πρωί (που μάλλον θα έχουν ξυπνήσει όσοι τυχεροί εργάζονται 9 με 5) θα είναι ακόμη νύχτα και στη δουλειά θα φτάνουμε οδηγώντας ακόμη με τα φώτα ανοιχτά. Γιατί;

Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 4,7 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της Κομισιόν, επιθυμούν την κατάργηση της εφαρμογής του μέτρου της αλλαγής της ώρας. Στην επίμαχη ερώτηση ανέφεραν, ότι αυτό τους επηρεάζει από αρνητικά έως πολύ αρνητικά. Ωστόσο, όταν ερωτήθηκαν ποιά ώρα θα πρέπει να διατηρήσουμε, απάντησαν ότι επιθυμούν να παραμείνουμε στην θερινή (και όχι στη χειμερινή)!

Και ποιό είναι το πρόβλημα;

Κάποιος πολύ σωστά, ως άλλος Αϊνστάιν, θα αντιδράσει λέγοντας ότι “και η ώρα, μια σύμβαση είναι, το θέμα είναι τι μας βολεύει”. Εκτός από την παραπάνω ζοφερή περιγραφή ενός τυπικού χειμωνιάτικου πρωινού στην Αθήνα, την οποία ούτε ο Αϊνστάιν δεν θα άντεχε, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η συζήτηση για τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια καταλήγοντας ότι οι θετικές επιπτώσεις (στον ενεργειακό τομέα) είναι μικρότερες συγκρινόμενες με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αλλά και στις δραστηριότητες των ανθρώπων (συσχετίστηκε ακόμη και με την αύξηση τροχαίων ατυχημάτων).

Εν τέλει, αποτυπώθηκε και στην επιθυμία του κόσμου, σε ένα ερωτηματολόγιο με πρωτοφανή συμμετοχή, ώστε να σταματήσει πια η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Πρωτοφανής όμως φαίνεται πως είναι και η προχειρότητα από την πλευρά της Κομισιόν ως προς την σύνταξη του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου! Διότι ναι μεν πολλοί αναγνωρίζουμε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει, αλλά το ερώτημα σχετικά με το ποια ώρα θέλουμε να ακολουθήσουμε (χειμερινή ή θερινή), δημιουργεί μια τεράστια σύγχυση, την οποία επέτειναν τα σχετικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ.

Το συγκεκριμένο ερώτημα στο επίμαχο ερωτηματολόγιο, είναι εξ αρχής άστοχο. Πριν αναφέρω τον λόγο, οφείλουμε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία: Ο πρώτος ο οποίος είχε την ιδέα, ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ο οποίος πρότεινε απλώς να ξυπνούν οι άνθρωποι μια ώρα νωρίτερα κατά τη θερινή περίοδο, προκειμένου να εκμεταλλεύονται περισσότερο το φως.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, αυτό είναι το ισοδύναμο του να ρυθμίζουμε τα ρολόγια μας, μια ώρα μπροστά. Μετά από πολλές προσπάθειες, και την πάροδο σχεδόν δύο αιώνων, η γενικευμένη εφαρμογή της ρύθμισης του ρολογιού μία ώρα μπροστά το καλοκαίρι, ξεκίνησε στις χώρες της Ευρώπης μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, σαν μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Καθώς όλα αυτά τα μέτρα κρίνονται στο… ταμείο, τελικά αποδείχθηκε ότι η εξοικονόμηση ήταν πολύ μικρή συγκρινόμενη με άλλες οικονομικές απώλειες λόγω του συγκεκριμένου μέτρου, συνυπολογίζοντας και τις επιπτώσεις στην υγεία. Αναφέρθηκαν επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, στις μεταφορές αλλά και στις αγορές.

Αυτό που έχει σημασία να θυμόμαστε, είναι ότι η «κανονική» ώρα, τόσο ιστορικά όσο και επιστημονικά, είναι η χειμερινή, η οποία συμβαδίζει περίπου με την ηλιακή (δηλαδή στις 12 το μεσημέρι ο ήλιος είναι στο υψηλότερο σημείο του), και η “αλλαγμένη” ώρα είναι η θερινή, η οποία ονομάζεται ώρα DST, δηλαδή Daylight Saving Time. Μία πολύ ωραία εφαρμογή / ιστοσελίδα σχετική με το θέμα, είναι αυτή. Παραθέτουμε το σύνδεσμο που αφορά την Αθήνα, η οποία γεωγραφικά βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χώρας.

Ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα από τα εγχώρια ΜΜΕ είναι εντελώς άστοχος και φανερώνει όχι μόνο άγνοια επί του θέματος αλλά και έλλειψη λογικής! Σε πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρεται, ότι «Η Ευρώπη καταργεί την χειμερινή ώρα». Κι αν η άγνοια συγχωρείται, δεν συμβαίνει το ίδιο με την έλλειψη λογικής. Βάσει των όσων γράφτηκαν παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το γιατί αυτό σαν τίτλος άρθρων μπορεί να χαρακτηριστεί από άτοπο έως και αστείο. Η χειμερινή ώρα, είναι Η ΩΡΑ. Το μέτρο της αλλαγής της, αφορούσε το θερινό διάστημα (περίπου 7 μηνών) με αποτέλεσμα η νέα ώρα να ονομάζεται DST.

Αυτό λοιπόν, που μπορεί κάποιος να καταργήσει είναι την DST. Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι καταργείς το μέτρο της αλλαγής της ώρας, καταργώντας τη χειμερινή, διότι αυτομάτως, το μόνο που κάνεις είναι να μονιμοποιήσεις την αλλαγή από 7 μήνες το χρόνο σε 12!

Διαβάστε τη συνέχεια στο Defence-point.gr

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι