Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, “σφαγή” στις έκτακτες κρίσεις;

-
367
Νέος υπ. Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, “σφαγή” στις έκτακτες κρίσεις;

Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, προορίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και του ιδίου από τον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο στη συνέντευξη ο Πάνος Καμμένος, ενώ είχε προηγηθεί πρωθυπουργική ανακοίνωση, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του ναυάρχου. Ουδείς αμφισβητεί την επάρκεια του Α/ΓΕΕΘΑ να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, μια σειρά από παρατηρήσεις θα πρέπει να γίνουν.

Η μετακίνηση του Α/ΓΕΕΘΑ στην πολιτική θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σημαίνει αυτομάτως την αποστρατεία του. Αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ιεραρχία των Γενικών Επιτελείων και οδηγεί σε κρίσεις για το ποιος θα διαδεχθεί τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και συνεπακόλουθα, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου που θα επιλεγεί.

Το πρώτο ζήτημα που εγείρεται, είναι ποιος πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να κάνει τις κρίσεις αρχηγών. Ο Πάνος Καμμένος που αποχωρεί, ή ο ναύαρχος Αποστολάκης που έρχεται; Οι «ψίθυροι» θέλουν τις σχέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ως μάλλον «τεταμένες».

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν με τη θέση Αποστολάκη να συμφωνεί σε γενικές γραμμές και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος φέρεται να προτιμά για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Όμως, ο Α/ΓΕΣ φέρεται να συγκεντρώνει προτιμήσεις και από… «μη θεσμικούς» παράγοντες που έχουν ήδη διαμηνύσει αυτή τους την επιθυμία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό ακριβώς… δηλαδή πληροφορίες! Εάν όμως ισχύουν, είναι εξίσου πιθανό να ισχύουν και επιπρόσθετες λεπτομέρειες που αφορούν «προτιμήσεις» στην ιεραρχία των Κλάδων, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πολλές αποστρατείες ώστε να προχωρήσουν κάποια πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως «επιθυμητά».

Όλα αυτά είτε θα επιβεβαιωθούν, εν μέρει ή συνολικά, ή θα διαψευσθούν. Αυτό που θα πρέπει ΟΛΟΙ να θυμούνται καθώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, θα «παιχτεί το παιχνίδι», ως συνήθως, ότι Τουρκία, παραδοσιακά κινείται κατά της Ελλάδας σε περιόδους πολιτικής αστάθειας.

Όλοι οι πολιτικοί χώροι αντιλαμβάνονται σε αυτή τη συγκυρία και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, ότι η Τουρκία «πηγαίνει γυρεύοντας». Παράλληλα, σε διάφορα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί αρμοδίως, ένα «θερμό επεισόδιο» θα μπορούσε να ευνοήσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ενδεχομένως δε και άλλων αποφασιστικών παραγόντων – επιδιαιτητών της περιοχής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Defence-point.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.