Ο Τραμπ σαμποτάρει το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

-
98
Ο Τραμπ σαμποτάρει το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Γράφει ο Tom Jacobs  - 

Μακροπρόθεσμα - ίσως πιο νωρίς- ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να αποδειχτεί θεόσταλτος για το Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας ανάλυσης του διακεκριμένου πολιτικού επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Gary Jacobson. Στο τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό "Presidential Studies Quarterly", ο Jacobson υποστηρίζει ότι ο μη δημοφιλής πρόεδρος μεγεθύνει τις διαφορές μεταξύ των απλών Δημοκρατικών ψηφοφόρων και των Ρεπουμπλικάνων «με τρόπο που απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» του GOP.

«Ο Τραμπ είναι πλέον το ασυναγώνιστο δημόσιο πρόσωπο του κόμματός του», γράφει, «και η υπεροχή του απειλεί να αναμορφώσει την εικόνα του κόμματος με τρόπο που το καθιστούν μη ελκυστικό σε μια αυξανόμενη γενιά Αμερικανών». Στην ανάλυσή του σχετικά με τα στοιχεία της δημοσκόπησης για τους πρώτους 15 μήνες της θητείας του Τραμπ, ο Jacobson επισημαίνει τρεις αλληλοεπικαλυπτόμενες τάσεις.

Πρώτον, η πολιτική πόλωση έχει φτάσει σε νέα επίπεδα. Σημειώνει ότι η διάσπαση των ψήφων - η παλαιά κοινή εκλογική πρακτική ψήφισης υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα από το ένα κόμμα και υποψήφιου στο Κογκρέσο από το άλλο κόμμα- σχεδόν εξανεμίστηκε στις εκλογές του 2016. «Για πρώτη φορά στην ιστορία», γράφει, «το κόμμα που κέρδισε τις ψήφους για την Προεδρία κέρδισε επίσης τη μάχη για την Γερουσία σε κάθε πολιτεία».

Ενισχύοντας το σημείο αυτό, ο Jacobson προσθέτει ότι, σύμφωνα με μια έρευνα, «το 89% των υποστηρικτών του κόμματος που ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές και το 90% εκείνων που ψηφίζουν στις εκλογές για την Γερουσία ψήφισαν πιστά προεδρικούς υποψηφίους και υποψήφιους για το Κογκρέσο από το ίδιο κόμμα». Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο υψηλό των 85% του 2012.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, δεδομένης αυτής της έντονης κομματικής στράτευσης, το κοινό έρχεται ολοένα και περισσότερο να βλέπει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως το κόμμα του Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπαθητική συμπεριφορά και οι προβληματικές πολιτικές του προέδρου έχουν μειώσει όχι μόνο τα ποσοστά έγκρισης του αλλά και εκείνα των άλλων κομματικών ηγετών. "Οι απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο αντικατοπτρίζουν τα ποσοστά έγκρισης του Τραμπ", γράφει ο Jacobson. Και αυτό σημαίνει ότι το κόμμα μπορεί να θυσιάσει κάποιες παραδοσιακές του θέσεις. Ο Jacobson σημειώνει ότι, σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου του 2018, το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει καταστρέψει την εικόνα των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο.

ο Τραμπ έχει τουλάχιστον προσωρινά κοστίσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το παραδοσιακό πλεονέκτημα της φήμης του στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων", γράφει. Τέλος, ο Τραμπ - χάρη τόσο στις πολιτικές του όσο και στην προσωπικότητά του - είναι εξαιρετικά αντιδημοτικός στους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα αποτελέσουν ένα αυξανόμενο ποσοστό του εκλογικού σώματος. Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ειδικά επειδή οι άνθρωποι συνήθως διαμορφώνουν την κομματική τους ταυτότητα στην πρώιμη ενηλικίωση.

Έρχονται καλύτερες μέρες

Συνοψίζοντας: ο Ρεπουμπλικανισμός είναι πλέον δυσδιάκριτος από τον Τραμπισμό. Αλλά λίγοι πέρα από την εκλογική βάση του προέδρου - και πολύ λίγοι ανάμεσα στις νέες γενιές - βρίσκουν ότι η συγχώνευση Ρεπουμπλικανισμού και Τραμπισμού ή οι πολιτικές που την συνοδεύουν είναι ελκυστική. Τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της συνισταμένης δυνάμεων θα γίνουν αισθητά στις εκλογές του Νοεμβρίου.

"Οι Ρεπουμπλικανοί προβλέπεται να χάνουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ανεξάρτητα από το πόσο καλά πάει η οικονομία το 2018, αν τα ποσοστά του Τραμπ δεν είναι υψηλότερα από 45% την ημέρα την εκλογών", γράφει ο Jacobson. Στην τελευταία μάλιστα δημοσκόπηση συγκέντρωσε το 42%. "Αλλά ακόμα κι αν οι Ρεπουμπλικάνοι αποφύγουν αυτό το απειλητικό «κύμα» το 2018, αντιμετωπίζουν μια μακροπρόθεσμη απειλή", προσθέτει. "Με την προβολή μιας έντονης και εξαιρετικά διχαστικής εικόνας για το ποιο, τι αντιπροσωπεύει και εναντίον τίνος τάσσεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η προεδρία Τραμπ αναμένεται να επηρεάσει για καιρό την εικόνα και την ταυτότητα του κόμματος, ιδίως μεταξύ των νεότερων πολιτών που εισέρχονται στο εκλογικό σώμα για πρώτη φορά".

Αν ο Τραμπ παραμείνει αφοσιωμένος σε πολιτικές όπως ο "οικονομικός εθνικισμός, η αντι-μουσουλμανική ξενοφοβία και η κατάργηση των εθνικών συστημάτων πρόνοιας ... φαίνεται μια σίγουρη συνταγή για συρρίκνωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος", γράφει ο Jacobson. Αυτές οι θέσεις, σημειώνει, είναι "σχεδόν παντού μη δημοφιλείς έξω από τον πυρήνα των παλαιότερων λευκών Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων". "Εφόσον ο Τραμπ προωθεί αυτό το όραμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος", καταλήγει, "(θα καταφέρει αποτελεσματικά) να παραδώσει το μέλλον στους Δημοκρατικούς, εξορισμού". Οπότε, Δημοκρατικοί, μην απελπίζεστε. Έρχονται καλύτερες ημέρες.


Πηγή: Pacific Standard