Στη Νότιο Κορέα η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Στη Νότιο Κορέα η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα μεταβεί στη Νότια Κορέα προκειμένου να παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Ενοποίησης. Σύμφωνα με το BBC, η Κιμ Γιο Γιονγκ, ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, θα συμμετάσχει σε μια αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας.

Η 28χρονη είναι η μικρότερη κόρη του εκλιπόντος Κιμ Γιονγκ Ιλ και ο ρόλος της στην εξουσία ενισχύθηκε πέρυσι, όταν ο αδερφός της την προώθησε στο πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος – το οποίο αποτελεί το κορυφαίο κυβερνητικό όργανο λήψης αποφάσεων.

Η επίσκεψη της ωστόσο αυτή γεννά φόβους πρόκλησης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας καθώς τον περασμένο χρόνο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τα πρόσωπα εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λογοκρισία.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και απαγόρευση ταξιδίων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τον Τσόι Χούι, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Καθοδήγησης Άθλησης που θα συμμετέχει επίσης στην αποστολή. Θυμίζεται ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι αντιπρόεδρος του Τμήματος Προπαγάνδας του κόμματος, το οποίο είναι αρμόδιο για την ιδεολογική καθοδήγηση των Βορειοκορεατών μέσω των ΜΜΕ, της τέχνης και του πολιτισμού. Ο Τσόι έχει εργαστεί στο παρελθόν για την ίδια υπηρεσία.

«Ένα από τα θετικά της επίσκεψής της είναι ότι πρόκειται για κάποια που μπορεί να στείλει ένα απευθείας μήνυμα εκ μέρους του αδελφού της Κιμ Γιονγκ Ουν», σχολιάζει ο Σιν Μπέομ Τσουλ, καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας της Σεούλ. «Το πρόβλημα είναι ότι έρχεται μαζί με τον Τσόι Χούι (…) Αυτό προκαλεί ανησυχία ότι η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο προπαγάνδας, αντί για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα προς έναν διάλογο με τη Νότια Κορέα», πρόσθεσε.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας, η οποία ήδη βρίσκεται στην Πιονγκτσάνγκ, αποτελείται από 280 άτομα, μεταξύ των οποίων αθλητές, μαζορέτες και δημοσιογράφοι. Επισημαίνεται ότι κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα παρελάσουν με κοινή σημαία.

Αν και η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρείται ως ένα βήμα για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πιονγκιάνγκ και Σεούλ, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το πυρηνικό πρόγραμμα του βορειοκορεάτη ηγέτη και τις βλέψεις του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι