Το θερμό επεισόδιο Ινδίας-Πακιστάν και η στρατιωτική σύγκριση

-
374

Γράφουν οι Ian Bott και Mark Odell - 

Μετά την ανακοίνωση του Πακιστάν ότι κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη και αιχμαλώτισε έναν πιλότο, έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις μεταξύ των δύο οπλισμένων με πυρηνικά γειτονικών κρατών. Η κίνηση έγινε μια ημέρα αφότου η Ινδία ανέφερε ότι πραγματοποίησε ένα «προληπτικό χτύπημα» σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ καταδίκασε το χτύπημα και δεσμεύτηκε να προβεί σε αντίποινα.

Το κλίμα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν έχει επιδεινωθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 40 αστυνομικούς στην ινδική περιοχή του Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου, επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ισλαμική οργάνωση με έδρα το Πακιστάν.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Καν, κάλεσε σε «διάλογο» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε κάποιον λάθος υπολογισμό δεδομένων των όπλων που έχουμε και έχετε;» ανέφερε ο κ. Καν απευθυνόμενος στην πλευρά της Ινδίας.
Με συμβατικούς όρους, οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας είναι αριθμητικά ανώτερες τόσο σε στρατιώτες, όσο και σε εξοπλισμό, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα θα υπερίσχυαν των πακιστανικών δυνάμεων αν το Νέο Δελχί έδινε εντολή για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.
Η ανισορροπία αυτή έχει οδηγήσει το Ισλαμαμπάντ να χτίσει ένα απόθεμα πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά, οι οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή και την αποτροπή δυνάμεων εισβολής, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρηνικής αναμέτρησης. Αναλυτές πιστεύουν, ωστόσο, ότι μια πιο περιορισμένης εμβέλειας συμβατική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών είναι πιθανή. Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, έχει απευθύνει έκκληση και στις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.


Πηγή: Financial Times-Euro2day