Βαριές κατηγορίες από Κύπριο ευρωβουλευτή για Κομισιόν

Βαριές κατηγορίες από Κύπριο ευρωβουλευτή για Κομισιόν

Γράφει ο Κωτάντζης Κωνσταντίνος* – 

Καταγγελία για παρανομίες και ψέματα της Κομισιόν για την κατοχύρωση του κυπριακού χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), έκανε ο Κώστας Μαυρίδης, Κύπριος ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το χαλλούμι είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα το οποίο έχει κατοχυρωθεί ως Συλλογικό Εμπορικό Σήμα (Collective Trademark), αλλά όχι ως ΠΟΠ που είναι η πιο σημαντική κατοχύρωση ονομασίας ενώπιον της ΕΕ.

Όπως έχει δηλώσει σχετικά, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Κώστας Καδής: «Έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν υποβληθεί ενστάσεις, αυτές οι ενστάσεις εξετάστηκαν, στείλαμε τα σχόλιά μας ως κυπριακή κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση ότι απαιτείται οτιδήποτε άλλο».

Ο κ. Καδής υπενθύμισε πως η αξιολόγηση ανάλογων αιτήσεων για κατοχύρωση τυριών ως ΠΟΠ διαρκεί από 4 έως 10 μήνες, μετά από τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στη δική μας περίπτωση βρισκόμαστε στα 3,5 χρόνια. Πρέπει να δοθεί απάντηση διότι η μεγάλη καθυστέρηση λειτουργεί εις βάρος του προϊόντος και εις βάρος της Κύπρου» κατέληξε ο υπουργός.

Ο ευρωβουλευτής κ. Μαυρίδης, ωστόσο, ήταν πιο καυστικός. Σε Δελτίο Τύπου στις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι «τον Ιούλιο του 2014, η Κύπρος υπέβαλε αίτημα για κατοχύρωση του χαλλουμιού. Μετά την αίτηση, υποβλήθηκαν 9 ενστάσεις οι οποίες εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν όλες. Ακολούθως, η Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσε τον σχετικό Κανονισμό για κατοχύρωση του χαλλουμιού».

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρίδης ισχυρίζεται πως ο λόγος που δεν εγκρίνεται η νομοθετική κατοχύρωση και προστασία του χαλλουμιού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλεται, αποκλειστικά, στην παρέμβαση της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS), την υπηρεσία που βοηθά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον σχεδιασμό και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Μαυρίδης καταγγέλλει ότι η SRSS λειτουργεί υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και διαχειρίζεται τα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις προς τους Τούρκους της κατεχόμενης Κύπρου, όπως το Εμπόριο Πράσινης Γραμμής και οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, η Επιτροπή Γιούνκερ παρεμβαίνει αυθαίρετα και παράνομα, μέσω αυτής της Υπηρεσίας, και συνδέει την κατοχύρωση του χαλλουμιού με άλλα άσχετα θέματα, όπως τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Ο κ. Μαυρίδης κατηγόρησε την Επιτροπή ότι ψεύδεται δημοσίως αφού στις 20/2/2019, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι η διαδικασία για το χαλλούμι «βρίσκεται στην εξέταση των ενστάσεων», όταν στην πραγματικότητα, όλες οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί προ καιρού ενώ έχει ετοιμαστεί ο σχετικός Κανονισμός. Κατηγόρησε, όμως, και την κυπριακή κυβέρνηση αφού στο Δελτίο Τύπου αναφέρει πως «σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε ήδη προκληθεί πολιτικός σεισμός εναντίον της Επιτροπής Γιούνκερ.

Οι δικοί μας αξιωματούχοι σε Κύπρο και Βρυξέλλες εγκωμιάζουν τον Γιούνκερ και την Επιτροπή του. Μάλιστα, το απόγευμα της ίδιας μέρας (20/2/2019) που ο εκπρόσωπος της Επιτροπής έλεγε δημοσίως ψέματα, το Υπουργικό της Κύπρου με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «υπάρχει επικοινωνία» και αυτό αρκεί αφού ο Πρόεδρος έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες».

Τι απαντά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη καθώς και την κυπριακή κυβέρνηση για τον ισχυρισμό τους ότι έχει αποπερατωθεί η διαδικασία εξέτασης του φακέλου για το χαλλούμι. Σύμφωνα με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Επιτροπής, Ντάνιελ Ροζάριο «η διαδικασία για την κατοχύρωση που πρέπει να λάβει το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) συνεχίζεται στη βάση της κατανόησης που επετεύχθη κατά την επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2015 και βρίσκεται στη φάση της εξέτασης των ενστάσεων».

Επιπρόσθετα ο κ. Ροζάριο τοποθετήθηκε έντονα σε ό,τι αφορά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Μαυρίδης, αναφέροντας ότι «δεν εναπόκειται σε κανέναν ευρωβουλευτή να ανακοινώσει το πότε τερματίζεται μια διαδικασία της Επιτροπής». Επιμένοντας στην αρχική του τοποθέτηση επανέλαβε πως σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατανόηση που επετεύχθη στις 16 Ιουλίου 2015, «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα».

Εν Κατακλείδι

Απαντώντας με νέο Δελτίο Τύπου, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι ερωτηθείς για τον ρόλο της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) υπό τον κ. Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντί απάντησης, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι η εξέταση του αιτήματος για το χαλλούμι, αξιολογείται στο πλαίσιο της «κοινής αντίληψης» του Ιουλίου 2015, μεταξύ του προέδρου των Κυπρίων Ν. Αναστασιάδη και του επικεφαλής των Τούρκων της κατεχόμενης Κύπρου Μ. Ακκιντζί υπό την αιγίδα του Προέδρου Γιούνκερ «εν αναμονή της επανένωσης της Κύπρου».

Ο κ. Μαυρίδης δήλωσε ότι αυτή η αναμονή συνεχίζει να ισχύει σήμερα με την «κοινή αντίληψη» να διασυνδέει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την κατοχύρωση του χαλλουμιού καθώς και με την τροποποίηση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, αναφορικά με την εμπορία του συγκεκριμένου προϊόντος που κατασκευάζεται στα κατεχόμενα.

Εντούτοις, τέτοια διασύνδεση είναι παράνομη αφού δεν προνοείται από την σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ονομασιών προέλευσης, όπως για το χαλλούμι.

Συνεπώς, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιοποιώντας τη σιωπή της Λευκωσίας, δεν πρόκειται να διαψεύσει τον εαυτό της, η μόνη επιλογή κατά τον κ. Μαυρίδη, είναι η προσφυγή της Κυπριακής Κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Δημοσιογράφος-αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων


Πηγή: vimapress.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι