ΘΕΜΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Αμερικανοί Αξιωματούχοι ζητούν την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την Τουρκία, για την πιθανότητα πώλησης F-16 στον Ερντογάν , αλλά και για τον εκβιασμό του στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ανάψει «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Πλέον η πίεση για την Τουρκία επιχειρείται  να μεταφερθεί και στο ΝΑΤΟ με δύο υψηλόβαθμους Αμερικανούς Αξιωματούχους να προτρέπουν την Συμμαχία να αποπέμψει την Τουρκία και να μην μπει σε νέα παζάρια με τον Ερντογάν που θα τον αποθρασύνουν ακόμα περισσότερο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ για τους τουρκικούς εκβιασμούς, είναι πως η κίνηση αυτή των δύο υψηλόβαθμων Αμερικανών Αξιωματούχων, έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την επιστολή Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών προς τον Πρόεδρο Μπαϊντεν να μην παραχωρήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα στη Τουρκία.

Η παρέμβαση των δύο Αμερικανών Αξιωματούχων , εκδηλώθηκε με επιστολή τους στην έγκριτη και σημαντική διεθνή επιρροή εφημερίδα Financial Times. Φέρει δε τις υπογραφές του  Μάρκ Γουάλας πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και η Μαντελίν Τζόανσον εκτελεστικής διευθύντριας της ΜΚΟ «Turkish Democracy Project». Γουάλας και Τζόανσον εκφράζουν την άποψη πως οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένες ακόμα και να αποπέμψουν προσωρινά την Τουρκία από τη συμμαχία, ενώ ταάσσονται κατά των “ανατολίτικων παζαριών” με την Τουρκία και προειδοποιούν πως κάθε παραχώρηση του ΝΑΤΟ θα αποτελεί νίκη για τον Ερντογάν και θα τον βοηθήσουν να ενισχυθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Απαντούν μάλιστα στον αρθρογράφο των Financial Times Γκίντεον Ράχμαν ο οποίος πρόσφατα πρότεινε να δοθούν οικονομικά ανταλλάγματα στον Ταγίπ Ερντογάν για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδία στο ΝΑΤΟ και εξηγούν γιατί η στρατηγική του είναι προβληματική.

Επίσης κάνουν λόγο για το «Μεγάλο Παζάρι» της Τουρκίας σε σχέση με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και επικρίνεται η στρατηγική των Συμμάχων, που συμβιβάστηκαν με τα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να άρει το βέτο του. «Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι ανταμείβει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα εξαχθεί από τη συμμαχία θα επιδεικνύεται ως διπλωματική νίκη από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και να βοηθήσει την προσπάθεια επανεκλογής του το επόμενο έτος», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Αποπομπή Τουρκίας

Προσθέτουν πως «η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο αν είσαι διατεθειμένος να αποχωρήσεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη είναι απρόθυμα να κάνουν το απόλυτο βήμα της απομάκρυνσης της Τουρκίας, έστω και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ήδη ότι, ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν προς αυτόν τον στόχο».

Επίσης επισημαίνουν ότι «εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τους να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με τις αξίες και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του» . Προτείνουν στα μέλη της Συμμαχίας, δε, αν θέλουν να βγουν κερδισμένοι στο «Μεγάλο Παζάρι», να μάθουν πρώτα πού είναι οι έξοδοι.

ΝΑΤΟ

Η ηχηρή αυτή παρέμβαση του  Μάρκ Γουάλας και της  Μαντελίν Τζόανσον, έρχεται στον έντονο απόηχο  της επιστολής των 35 Αμερικανών βουλευτών προς τον Τζο Μπάιντεν που τάχθηκαν κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία -αντίθετα με τις υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου στην Άγκυρα. Οι βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενώ κάνουν λόγο για «αντιΝΑΤΟϊκή συμπεριφορά» της Άγκυρας.

Στην επιστολή, τονίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλάκις επιλέξει να βάλει το προσωπικό του όφελος πάνω από το συλλογικό όφελος της νατοϊκής Συμμαχίας ενώ γίνεται λόγος και για «ανησυχητικές πρακτικές» του Ερντογάν. «Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή αγνοεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» τονίζει η εν λόγω επιστολή, η οποία φέρει και τις υπογραφές ελληνικής καταγωγής πολιτικών. Παράλληλα, οι Αμερικανοί νομοθέτες κάνουν ειδική αναφορά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ.

Επίσης επισημαίνουν πως  «η πώληση τελευταίας γενιάς μαχητικών στην Τουρκία δεν θα δώσουν κίνητρο στον Ερντογάν να μεταμορφωθεί σε καλό σύμμαχο. Το πιθανότερο είναι πως τα όπλα αυτά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή. Η Τουρκία, επίσης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο ενδεχομένως να αποκαλύψει στη Ρωσία στρατηγικές πληροφορίες για αμερικανικά οπλικά συστήματα και επιχειρήσεις».

Κλείνοντας την επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν πως εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίσει την πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία, τότε εκείνοι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ως μέλη του Κογκρέσου για να την σταματήσουν. Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παππάς, ο Γκας Μπιλιράκης, η Κάρολιν Μαλόνεϊ, και ο Φρανκ Παλόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι