ΔΙΕΘΝΗ

Ανοίγουν επικίνδυνη περπατησιά οι Κοσοβάροι…

Ανοίγουν επικίνδυνη περπατησιά οι Κοσοβάροι...
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, ως είθισται, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο “εξωτερικό”, στην Πρίστινα, στην πρωτεύουσα του δεύτερου αλβανικού κράτους, όπως ανέφερε. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του Βιόσα Οσμάνι Σαντρίου, απέφυγε τις ερωτήσεις που ήθελαν να θέσουν οι Κοσοβάροι δημοσιογράφοι, επικαλούμενος τον φόρτο του προγράμματος της επίσκεψης. Διάβασε μόνο το προετοιμασμένο κείμενο.

Απέδειξε την ανημπόρεια του στα πολιτικά πράγματα, αφήνοντας αναπάντητη την πρόκληση της ομολόγου του. Η Οσμάνι φέρεται να έχει μεγαλύτερη τριβή με την πολιτική, αλλά και τον αέρα της μόλις προ ολίγων εβδομάδων επίσκεψης και πολυήμερης διαμονής της στην Ουάσιγκτον. Η Πρόεδρος του Κοσόβου αποκάλυψε σκοπίμως στις δηλώσεις της (μετά τη συνάντηση) ότι είχαν συζητήσει στην επίσημη συνάντησή τους –όπως ακριβώς είπε– με τον Πρόεδρο της Αλβανίας την ανάγκη σύναψης Συμφώνου Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής.

Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, η Οσμάνι ξεκαθάρισε ότι εάν η Αλβανία ή το Κόσοβο δεχτεί επίθεση από τρίτη χώρα πρέπει άλλη χώρα να συνδράμει στρατιωτικά αυτή που δέχθηκε επίθεση. Πρόσθεσε ότι σε μια εποχή που τα ζητήματα ασφάλειας αποτελούν προτεραιότητα σε παγκόσμια κλίμακα και πρόκληση για την περιοχή μας, έχοντας επίσης ως βάση ανάλογες περιπτώσεις συνεργασιών αμυντικού χαρακτήρα μεταξύ κρατών, τίποτε δεν εμποδίζει την υπογραφή Συμφώνου ανάμεσα στα Τίρανα και την Πρίστινα.

Είναι σαφές ότι η πρόκληση αυτή, εάν γίνει δεκτή από τα Τίρανα, θα εμπλέξει την Αλβανία σε ενδεχόμενη σύγκρουση του Κοσόβου με τη Σερβία, αφού είναι γνωστή η φωτιά που σιγοκαίει στις βόρειες περιοχές του Κοσόβου, που κατοικούνται από Σέρβους. Προς το παρόν, την υποχρέωση αμύνης και ασφάλειας στο Κόσοβο εκπληρώνει η πολυεθνική KFOR, εξ ου και το αίτημα της Πρίστινα συνιστά πολιτική πρόκληση. Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εάν εμπλακεί σε πόλεμο με τη Σερβία θα προκύψουν ευρύτερες επιπλοκές.

Οι Κοσσοβάροι επιταχύνουν

Εκτός αυτού, η Αλβανία συμμετέχει μαζί με τη Σερβία στην Πρωτοβουλία “Open Balkan” και μια τέτοια εξέλιξη στην ουσία θα ακύρωνε όλη την διαδικασία που σκοπό έχει την εκτόνωση της έντασης  στη σχέση των Τιράνων με το Βελιγράδι. Ο Αλβανός Πρόεδρος Μπέγκαϊ περιορίστηκε στο να αναφερθεί (στη γραπτή τοποθέτησή του) στα δίκαια του Κοσόβου σε ό,τι αφορά στη διένεξη με τη Σερβία.

  "Η συνωμοσία του Καΐρου" – Ακτινογραφώντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Στις 18 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Πρωθυπουργού του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι στις Βρυξέλες με την διαμεσολάβηση της ΕΕ. Τούτο προκειμένου επιτευχθεί συμβιβασμός έως τη λήξη του τελεσιγράφου που έχει θέσει η Πρίστινα για την 1η Σεπτέμβρη. Η Πρίστινα θέλει οι πολίτες του Κοσόβου να έχουν ενιαία έγγραφα ταυτοποίησης, ακυρώνοντας όσα έχουν εκδοθεί από τις αρχές της Σερβίας. Το ίδιο και για τις πινακίδες των οχημάτων που ανήκουν σε Σέρβους πολίτες του Κοσόβου. Υπάρχει, ωστόσο, συμφωνημένη υποχρέωση της Πρίστινα να αναγνωρίσει ότι η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων των Σέρβων του Κοσόβου θα λειτουργεί ουσιαστικά σε καθεστώς αυτόνομης διαχείρισης της τοπικής εξουσίας.

Η υποχρέωση αυτή έχει αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες. Η κυβέρνηση Κούρτι στηρίζει την απαίτησή της να παρακαμφθεί εκείνη η υποχρέωση σε σχετική ακυρωτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πρίστινα, η οποία έκρινε την εν λόγω συμφωνία προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου.

Θυμίζει τίποτε αυτό;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι