ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ποιος έπληξε την γέφυρα του Κερτς – Αποποιείται την ευθύνη το Κίεβο

Ποιος έπληξε την γέφυρα του Κερτς – Αποποιείται την ευθύνη το Κίεβο

Στην δημοσιότητα δόθηκαν πριν από λίγο του ατόμου που οδηγούσε το φορτηγό αυτοκτονίας το οποίο εξερράγη στην γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, την ώρα που ακριβώς από πάνω του περνούσε αμαξοστοιχία φορτωμένη με εύφλεκτο υλικό. Πρόκειται για τον 51χρονο Mahir Yusubov.

Ο Yusubov ασχολήθηκε με τις μεταφορές και ταξίδευε συνεχώς γύρω από το Κρασνοντάρ. Πριν 2 μέρες ήρθε για τελευταία φορά σε επαφή με την οικογένειά του. Το ταξίδι μέχρι τη γέφυρα μπορούσε να καλυφθεί σε μισή ώρα, αλλά για κάποιο λόγο ο Γιουσούμποφ χρειάστηκε 6 ώρες. Σε αυτό το σημαντικό στοιχείο ίσως να κρύβεται όλο το παρασκήνιο για την επιχείρηση που, όπως όλα δείχνουν, είναι μία επίθεση αυτοκτονίας. Ο οδηγός φαίνεται να είναι Τατάρος της Κριμαίας, τουλάχιστον αυτό δείχνει το όνομα του.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν αναλαμβάνει τη διοίκηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία. Η αλλαγή αυτή ακολουθεί την απομάκρυνση, των δύο διοικητών από τις συνολικά πέντε στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας, εν μέσω της αντεπίθεσης των Ουκρανών που σήμερα φέρεται να έπληξαν την εμβληματική γέφυρα Κερτς.

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πρώην διοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, είναι «ένας διαβόητα διεφθαρμένος και βάναυσος στρατηγός ακόμη και με τα πρότυπα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα. Από το 2017, ο Σουροβίκιν ηγείται των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Τον Ιούνιο, τοποθετήθηκε επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία. Είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο Τατζικιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία.

Αποποιούνται την ευθύνη οι Ουκρανοί

Προηγουμένως, μια διαφορετική εκδοχή για το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη που κατέστρεψε μέρος της Γέφυρας της Κριμαίας κατέθεσε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ίδιος εκτιμά ότι η επίθεση ήταν το αποτέλεσμα ενός ανταγωνισμού ανάμεσα στην FSB, τη ρωσική μυστική υπηρεσία (και διάδοχο της KGB) και του ρωσικού στρατού.

Έγραψε σε ανάρτηση του: «Σοβαρά τώρα, η FSB και οι ιδιωτικοί στρατοί [όπως η Wagner] προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Πριν από την αλλαγή προσωπικού η FSB ήταν στη γωνία – της ξέφυγε η έκρηξη στη γέφυρα του Πούτιν. Το υπουργείο Άμυνας μπορεί τώρα να κατηγορήσει την FSB για την απώλεια του νοτίου μετώπου. Δεν είναι προφανές ποιος προκάλεσε την έκρηξη; Το φορτηγό ήλθε από τη Ρωσία». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Ζελένσκι που έδειξε προς την Μόσχα.

Πάντως, προηγουμένως ο Ποντόλιακ σε άλλο tweet είχε δηλώσει ότι η «γέφυρα ήταν μόνον η αρχή». Και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την μεγάλη ικανοποίησή τους για την επίθεση, αν και το Κίεβο δεν αναλαμβάνει ανοιχτά την ευθύνη. Να σημειωθεί πως μερικές μέρες πριν, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Αμερικανοί απέδωσαν στους Ουκρανούς την βομβιστική επίθεση που σκότωσε την κόρη του εθνικιστική φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν στην Ρωσία.

Η έκρηξη στην γέφυρα Κερτς

Η έκρηξη στην γέφυρα Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, σημειώθηκε τα ξημερώματα και τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, η έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενές καυσίμων εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και η αμαξοστοιχία απομακρύνθηκε από τη γέφυρα. Μετά την καταστροφή, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για ενδελεχή έρευνα για την καταστροφή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά από κυβερνητική σύσκεψη στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Κατόπιν οδηγιών του προέδρου, η κυβερνητική επιτροπή θα συσταθεί αμέσως για να διερευνήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την αποκατάσταση της γέφυρας της Κριμαίας. Μια έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωσή της θα παρουσιάσουμε το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης», έγραψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μαράτ Κουσνούλιν στο κανάλι του στο Telegram.

Οι ανακριτικές αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν το μεσημέρι ότι το φορτηγό που εξερράγη ανήκε σε κάτοικο του Κουμπάν της Κριμαίας και γίνονται έρευνες στο σπίτι και στην εργασία του. Ανακοινώθηκε επίσης ότι και άλλα δύο άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά και, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές επέβαιναν σε διερχόμενο αυτοκίνητο που κινούνταν κοντά στο φορτηγό. Τα στοιχεία τους έχουν εξακριβωθεί, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτε περισσότερο.

Η εσπευσμένη κίνηση Πούτιν να αναθέσει την ευθύνη της έρευνας στον αντιπρόεδρο Κουσνούλιν, πέραν της σοβαρότητας του χτυπήματος δείχνει και τον εκνευρισμό που επικρατεί στο Κρεμλίνο αναφορικά με την Κριμαία, καθώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό επίθεσης. Είχε προηγηθεί η βύθιση του Moskva, η επίθεση στην αεροπορική βάση, άλλη μία επίθεση σε ρωσικό σταθμό ανεφοδιασμού, επίθεση με drones, στα κεντρικά της στρατιωτικής διοίκησης κά.

Νωρίτερα όπως ανέφερε αρχικά, ο σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της Κριμαίας, Oleg Kryuchkov, και μετέδωσε το TASS ήταν «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τις αιτίες και τις συνέπειες. Γίνονται εργασίες για την κατάσβεση της φωτιάς». Ο οργανισμός σιδηροδρόμων Crimean Railway ανέφερε ότι η εμπορευματική αμαξοστοιχία, στην οποία η δεξαμενή έπιασε φωτιά, αποσύρθηκε από τη γέφυρα και πρόσθεσε: «Οι εργασίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα αίτια του συμβάντος ερευνώνται». Νεότερα video δείχνουν ότι το τρένο μεταφοράς καυσίμων παραμένει εκεί, ενώ τo τμήμα της γέφυρας που κατέρρευσε είναι στην οδική σύνδεση και φυσικά έχει διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία, ενώ είναι άγνωστο τί γίνεται με τις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι αρχικές εκτιμήσεις περί ατυχήματος

Οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις των εκπροσώπων των ρωσικών αρχών της Κριμαίας, περί «μίας φωτιάς σε αμαξοστοιχία». Νεότερες πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ρωσικά μέσα και αποδίδονται στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, κάνουν λόγο για έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο (φορτηγό) που προκάλεσε φωτιά σε διερχόμενη αμαξοστοιχία και νέα μεγαλύτερη έκρηξη. Η φωτιά κατεστάλη μετά από ώρες. Η έκρηξη, που ήταν πολλή ισχυρή, σύμφωνα με τις  πρώτες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώθηκε τα ξημερώματα. Η στιγμή της έκρηξης στο video που ακουθεί.

Το περίεργο είναι ότι στις εισόδους της γέφυρας υπάρχουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας και γίνονται έρευνες σε όλα τα οχήματα

που εισέρχονται και μάλιστα με ηλεκτρονικά μέσα από την Διεύθυνση Ασφαλείας του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών. Σχετικές φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί σε ανύποπτο χρόνο δείχνουν τα οχήματα να σκανάρονται περνώντας από ειδικές πύλες. Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας και πως δεν φάνηκαν τα εκρηκτικά στο scanner προσθέτουν και νέα ερωτήματα ως προς τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία και την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση της περιοχής.

Δεν υπήρχαν αρχικά αναφορές για δολιοφθορά ή χτύπημα από ουκρανικές δυνάμεις, όμως επειδή είχαν προηγηθεί πολλά χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές στην Κριμαία και σε βάσεις των ρωσικών δυνάμεων, όλα τα ενδεχόμενα σύμφωνα με τις πρώτες μεταδόσεις των διεθνών πρακτορείων, θεωρούνταν ανοιχτά. Μόνον οι τοπικές αρχές της Κριμαίας, έκαναν λόγο «για φωτιά σε τρένο», τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν θύματα». 

Πρωινά video έδειχναν ότι η πυρκαγιά στη γέφυρα συνεχίζονταν επί ώρες, η αμαξοστοιχία δεν είχε απομακρυνθεί και η σιδηροδρομική γέφυρα έχει παραμορφωθεί. Το video αυτό αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των ρωσικών πρακτορείων και στην κίνηση της κάμερας προς τα αριστερά, φαίνεται κρατήρας στο οδόστρωμα της οδικής γέφυρας η οποία τελικά κατέρρευσε.

https://twitter.com/am_misfit/status/1578605187568398336?s=20&t=wVsnz3P2bzApFkawkfw6-w

 

Η γέφυρα της Κριμαίας είναι η μεγαλύτερη στη Ρωσία, με μήκος 19 χιλιόμετρα. Το τμήμα διέλευσης αυτοκινήτων τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2019, λειτούργησε και η σιδηροδρομική γραμμή της γέφυρας.

Aπό το πρώτο video φαίνεται ότι η αμαξοστοιχία που φλέγεται είναι εν κινήσει και οι φλόγες δεν έχουν φθάσει στο μέρος της οδικής κυκλοφορίας, ωστόσο σε επόμενα video φαίνεται πως η πυρκαγιά συνεχίζονταν επί ώρες καθώς η αμαξοστοιχία μετέφερε καύσιμα. Το επόμενο video είναι από το RIA Novosti και δόθηκε στη δημοσιότητα αφού είχε σβηστεί η φωτιά και οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Τι είχαν πει Ποντόλιακ και Μεντβέντεφ

Στα μέσα Αυγούστου μετά τις εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, το Κίεβο είχε απειλήσει να χτυπήσει και την γέφυρα Κερτς. «Η γέφυρα αυτή είναι παράνομη και η Ουκρανία δεν έδωσε την άδεια για την κατασκευή της. Απειλεί την οικολογία της χερσονήσου και επομένως πρέπει να γκρεμιστεί. Δεν έχει σημασία το πώς: οικειοθεώς ή όχι», έγραψε στο Telegram στις 17 Αυγούστου ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Η γέφυρα του Κερτς, εγκαινιάστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο του 2018. Ήταν ένα κολοσσιαίο και δαπανηρό έργο για τη σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική

Ρωσία, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτησή της. Η απειλή του Ποντόλιακ διατυπώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στην Κριμαία. Η Μόσχα έκανε λόγο για σαμποτάζ σε μια αποθήκη πυρομαχικών σε μια στρατιωτική βάση κοντά στο Τζάνκοϊ. Μερικές ημέρες νωρίτερα εκρήξεις σημειώθηκαν στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σάκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, ενώ καταστράφηκε μεγάλος αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που βρίσκονταν εκεί.

Η «ημέρα της κρίσεως» θα πέσει επάνω τους εάν κτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας, είχε δηλώσει από τον Ιούλιο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Εάν η γέφυρα της Κριμαίας κτυπηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις τότε η ημέρα της κρίσεως θα έρθει για όλους τους», είχε αναφέρει μιλώντας σε εκδήλωση βετεράνων του ρωσικού στρατού, για να συμπληρώσει: «Αν κάποιο κράτος, όπως η Ουκρανία και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Κριμαία δεν είναι ρωσική, τότε, αυτό το κράτος είναι μία συστημική απειλή για εμάς» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, όπως είχε μεταδώσει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Και τί λένε σήμερα…

Ο Ποντόλιακ με σημερινή ανάρτησή του έκανε λόγο για αρχή με την γέφυρα Κερτς και επανέλαβε πως οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί και ότι έχει σφετεριστεί η Ρωσία πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία. Όπως διευκρινίστηκε από την ουκρανική Προεδρία, οι ουκρανικές αρχές δεν σχετίζονται με την καταστροφή στη γέφυρα Κερτς.

Ο Μεντβέντεφ δεν έχει προβεί σε δηλώσεις. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε τις αντιδράσεις του Κιέβου, λέγοντας ότι «αυτές οι αντιδράσεις του ουκρανικού καθεστώτος στην καταστροφή των πολιτικών υποδομών της Ρωσίας καταδεικνύουν τον τρομοκρατικό του χαρακτήρα».

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας με δική του ανάρτηση υπενθύμισε τη βύθιση του πολεμικού πλοίου Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και σημείωσε ότι το Moskva και η γέφυρα Κερτς, σύμβολα της ρωσικής ισχύος στην Κριμαία δεν υπάρχουν και θέτει το ερώτημα ποιο σύμβολο έχει σειρά.

Ουρές στα βενζινάδικα της Κριμαίας

Οι ρωσικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της Κριμαίας με καύσιμα και άλλα είδη, όμως από νωρίς το μεσημέρι σχηματίζονται ουρές στα πρατήρια καυσίμων στη Γιάλτα, τη Συμφερόπολη και άλλα αστικά κέντρα, όπως μεταδίδουν κάτοικοι, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι