Έτοιμος για ρήξη με την Τουρκία ο Μακρόν – Σύμπλευση Γαλλίας-Αυστρίας

Λυκοκάπης Γιώργος
5391
Έτοιμος για ρήξη με την Τουρκία ο Μακρόν – Σύμπλευση Γαλλίας-Αυστρίας, Γιώργος Λυκοκάπης

Την στιγμή που ο Ερντογάν πανηγύριζε για την συνθηκολόγηση των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν υπενθύμιζε το ανοιχτό μέτωπο που έχει η Τουρκία με μία από τις ηγέτιδες χώρες τις ΕΕ, αναφερόμενος μάλιστα στην προοπτική επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ο Γάλλος υπουργός δεν περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο για την «πολεμοχαρή συμπεριφορά» της Τουρκίας, απαριθμώντας μάλιστα τα έξι πολεμικά μέτωπα που αυτή εμπλέκεται: Ελλάδα, Κύπρος, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, αναφερόμενος σε «κάλεσμα μίσους» κατά της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως πλέον η αντιπαράθεση Άγκυρας και Παρισιού έχει περάσει «σε άλλο επίπεδο».

Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τα νεοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Καύκασο, με την Τουρκία να απαξιώνει τον Γάλλο πρόεδρο, πότε ως "νοσταλγό του γαλλικού ιμπεριαλισμού", πότε ως "αποτυχημένο πολιτικό", υπονοώντας πως αναζητεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή σκηνή, για να καλύψει την ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του, καθώς νιώθει την "καυτή ανάσα" της Μαρίν Λε Πεν.

Φυσικά με την αντιτουρκική στάση του Παρισίου αντιτίθεται το Βερολίνο, το οποίο επιθυμεί να διαφυλάξει ως "κόρη οφθαλμού" τους στενούς οικονομικούς του δεσμούς με την Άγκυρα, που φτάνουν μέχρι και στις εξαγωγές υπερσύγχρονου πολεμικού υλικού. Πιεζόμενος από την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Μακρόν είχε αποδεχτεί τελικώς να μην πιέσει στην επιβολή κυρώσεων στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Η ισλαμική τρομοκρατία στο επίκεντρο

Όμως το τελικό κείμενο συμπερασμάτων προέβλεπε πως η τουρκική επιθετικότητα θα συζητηθεί ξανά σε νέα σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον προσεχή Δεκέμβριο. Και πλέον δεν πρόκειται να συζητηθεί το "κρυφτούλι" του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε το εύρος της "κόκκινης γραμμής" Ελλάδας και Κύπρου, αλλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λε Ντριάν, το «κάλεσμα μίσους» του προέδρου Ερντογάν εις βάρος της ίδιας της Γαλλίας.

Υπενθυμίζουμε την αλληλουχία των γεγονότων που ακολούθησαν το πέρας της πρώτης συνόδου: στις 17 Οκτωβρίου είχαμε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή από νεαρό τζιχαντιστή, που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Στις 24 Οκτώβριου την δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια στην Γαλλία, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας. Μάλιστα η κόντρα Παρισιού-Άγκυρας είχε χτυπήσει "κόκκινο" μετά τις προσβλητικές αναφορές του Ερντογάν για «ψυχοθεραπεία» που έχει ανάγκη ο Μακρόν.

Στις 29 Οκτωβρίου ακολούθησαν οι δολοφονικές επιθέσεις "μοναχικών λύκων" της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Γαλλία, που περιλάμβαναν μέχρι και τον αποκεφαλισμό μιας γυναίκας σε εκκλησία στην Νίκαια και στις 3 Νοεμβρίου οι πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις με νεκρούς στην αυστριακή πρωτεύουσα. Επιθέσεις για τις οποίες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως περιμένει «σημαντικές διευκρινήσεις» από την Τουρκία. Να σημειώσουμε πως δεν έχουν καταδικαστεί από τον ίδιο τον Ερντογάν, παρά μόνο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμπλευση Μακρόν και Κουρτς

Η Γαλλία, αντί του παραδοσιακού γαλλογερμανικού άξονα, φαίνεται να εμμένει σε κοινό βηματισμό με την Αυστρία, μία από τις ηγέτιδες χώρες του μπλοκ του Βίζεγκραντ, που επίσης καταδικάζει σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων. Αν και η Αυστρία δεν έχει το ειδικό βάρος της Γερμανίας στην ΕΕ, ο κοινός βηματισμός Παρισιού και Βιέννης έχει υψηλό ιστορικό συμβολισμό, λόγω της πολιορκίας της αυστριακής πρωτεύουσας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και φυσικά λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του Παρισιού στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Υποδεχόμενος χτες τον Αυστριακό καγκελάριο στο Παρίσι και κατά την κοινή τους τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Μακρόν ζήτησε την «μεταρρύθμιση της συμφωνίας Σένγκεν» και την «ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ», επισημαίνοντας την «ωρολογιακή βόμβα» των Ευρωπαίων μαχητών του ISIS, που επιδιώκουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Μακρόν συμπλέει με τον Κουρτς στην αντιμετώπιση του «ισλαμικού αυτονομισμού», όπως δείχνει το σχέδιο νόμου της γαλλικής κυβέρνησης, που προβλέπει να περιορίσει τις ξένες επιρροές στις μουσουλμανικές κοινότητες της Γαλλίας και στον διορισμό των ιμάμηδων. Το  νομοσχέδιο αυτό "φωτογραφίζει" την Τουρκία που διαθέτει 150 αποσπασμένους ιμάμηδες στην Γαλλία και χρηματοδοτεί αναρίθμητα τζαμιά στη Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο, που προηγήθηκε του αποκεφαλισμού του καθηγητή, εμπνέεται ουσιαστικά από την αυστριακή νομοθεσία. Ήταν το έναυσμα για τον νέο γύρο αντιπαράθεσης Παρισιού και Άγκυρας, με την Τουρκία να μιλά για «ισλαμοφοβία». Μάλιστα σε τελευταίες δηλώσεις του ο Κουρτς αναφέρθηκε στην «επικίνδυνη ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ», επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του για το ζήτημα.

Ο Μακρόν έτοιμος για ρήξη

Βλέπουμε πως ο Αυστριακός καγκελάριος δεν βλέπει "μετριοπαθές" πολιτικό Ισλάμ, ένας μόνιμος προπαγανδιστικός ισχυρισμός τόσο του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία, όσο και του κυριότερου συμμάχου του στον ισλαμικό κόσμο, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Μακρόν, που μέχρι στιγμής μιλά για «πόλεμο με το ριζοσπαστικό πολιτικό Ισλάμ», είναι στα όρια να συμπλεύσει απόλυτα με την θέση του Κουρτς, κατηγορώντας ουσιαστικά την Τουρκία ως υποκινητή της ισλαμικής τρομοκρατίας. Εξ' ου και οι «εξηγήσεις» που αναφέρθηκε πως περιμένει από την Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Το τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Άγκυρας-Παρισίου υπήρξε η απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων στην Γαλλία, μετά από τις διαδηλώσεις-μίσους που πραγματοποίησαν στη Λυών. Η Τουρκία αντέδρασε με οργή, προειδοποιώντας την Γαλλία με «αντίποινα» και κατηγορώντας το Γάλλο πρόεδρο περίπου ως "όμηρο" του αρμενικού λόμπι! Μετά την απόφαση του Μακρόν, ξεκίνησαν συζητήσεις για την απαγόρευση της ακροδεξιάς οργάνωσης και στην Γερμανία, όπου οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν ισχυρά δίκτυα επιρροής στις τάξεις των Τούρκων μεταναστών.

Η Γαλλία όντως είχε καταδικάσει την τουρκοαζερική επιθετικότητα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προφανώς όχι εξαιτίας των πιέσεων των Αρμενίων. Όπως έδειξαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, το Παρίσι εντάσσει την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως ένα κομμάτι από το "παζλ" των νεοοθωμανικών σχεδίων του Ερντογάν, που φτάνει μέχρι και στην υπονόμευση της ίδιας της Γαλλικής Δημοκρατίας!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, το Παρίσι θα προτείνει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την διακοπή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ και Τουρκίας.  Εάν όντως αυτό συμβεί θα σημαίνει πως ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να "διαβεί τον Ρουβίκωνα", με τον "άξονα Παρισιού-Βιέννης" να θέτει στο οριστικό περιθώριο τις ισορροπίες που φρόντιζε να διατηρεί η παράδοση του γαλλογερμανικό άξονα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.