Γαλλική ομπρέλα ασφαλείας στην ελεύθερη Κύπρο

Βενιζέλος Κώστας
1142
Γαλλική ομπρέλα ασφαλείας στην ελεύθερη Κύπρο, Κώστας Βενιζέλος

Η Γαλλία υπολογίζει στρατηγικά την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι πρόδηλο πως βρίσκονται στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για τη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Μια συμφωνία που όταν οριστικοποιηθεί, αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί στο Παρίσι από τον πρόεδρο Μακρόν και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δυο στη Λευκωσία στο περιθώριο της πέμπτης Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, πέραν του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Ενέργειας ήταν παρών και ο υπουργός Άμυνας. Λεπτομέρειες για τις διμερείς συμφωνίες συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Σημειώνεται συναφώς ότι το 2016 οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε το τοπίο δίνοντας το στίγμα των επόμενων βημάτων. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως αυτές παρέπεμπαν σε αυτό που εδώ και μήνες συζητείται. Δηλαδή, τη δημιουργία ναυτικής βάσης της Γαλλίας στην Κύπρο. Ο Μακρόν αναφέρθηκε σε μια υποδειγματική συνεργασία, μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, «ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας».

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι υπάρχουν και στα ενεργειακά σημαντικά συμφέροντα λόγω της εμπλοκής της Total σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Ήταν δε ιδιαίτερα επεξηγηματικός σε ό,τι αφορά στη χρήση της Κύπρου από τις γαλλικές δυνάμεις. «Ειδικότερα, η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle».

Στη μεγάλη εικόνα

Έθεσε δε τη συνεργασία αυτή στη μεγάλη εικόνα, την ευρωπαϊκή, και τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στα θέματα της άμυνας. «Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου».

Η Γαλλία θέλει, μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων επιδιώκοντας την πρωτοκαθεδρία. Αν και στο Συριακό, μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, δεν φάνηκε ότι επιδιώκει να αναπληρώσει το κενό.

Ωστόσο, είναι σαφές πως το Παρίσι ενδιαφέρεται στρατηγικά για την Ανατολική Μεσόγειο. Και τούτο για να επιτευχθεί χρειάζονται συνεργασίες στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο που πριν από την άφιξή του στη Λευκωσία, ο Μακρόν ήταν στο Κάιρο. Είναι σαφές πως η Γαλλία επενδύει στη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς είναι εταίρος της στην ΕΕ.

Είναι προφανές πως στις διεθνείς σχέσεις, στις συνεργασίες, η λογική που διέπει τις συμφωνίες είναι το αμοιβαίο όφελος. Η Γαλλία έχει να κερδίσει πολλά από αυτή τη συνεργασία. Πρέπει να κερδίσει και η Κύπρος. Και εάν είναι κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί, είναι στα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια κι όχι μόνο. Ο Πρόεδρος Μακρόν, πάντως, ανέλαβε να μεταφέρει και μηνύματα στον Ερντογάν, σε σχέση κυρίως με το Κυπριακό αλλά και για την εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.