ΑΠΟΨΗ

Γιατί ακυρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

Γιατί ακυρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, ΚΟΛΜΕΡ
epa10306564 US President Joe Biden (front) walks with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan for their bilateral meeting as part of the G20 Leaders' Summit in Bali, Indonesia, 15 November 2022. The 17th Group of Twenty (G20) Heads of State and Government Summit runs from 15 to 16 November 2022. EPA/SONNY TUMBELAKA / POOL

Προβληματίζονται οι φιλότουρκοι αναλυτές για τα αίτια της ματαίωσης του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Άλλοι πάλι, επιλήσμονες των ασυνεπειών του Ερντογάν που δεν προέβλεψαν την αμερικανοτουρκική διαφωνία, μιλούν για αναβολή της μετάβασης, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάϊντεν, δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Όχι για την διευκόλυνση της (ετοιμαζόμενης) αρμάδας βοηθείας στον παλαιστινιακό λαό, που υφίσταται τη Χαμάς, ούτε για την επιβολή βεβιασμένης εκεχειρίας στην Γάζα, αφού δεν έχουν απελευθερωθεί εισέτι οι 250 όμηροι Ισραηλίτες (που μάλλον δεν επιζούν, έπειτα από τρεις μήνες ομηρείας). Οι όροι αυτοί είναι ασυμβίβαστοι με την ανυποχώρητη στάση του Ισραήλ, που υπέστη μεγάλες απώλειες από τον αιφνιδιασμό  της Χαμάς στον πόλεμο της Γάζας.

Τα πραγματικά αίτια ανάγονται στην ετεροβαρή σχέση της Τουρκίας με την Αμερική – της πρώτης πλήρως εξαρτημένης από την αμερικανική τεχνολογία των όπλων – ακόμη κι αυτών που “κατασκευάζονται” στην Τουρκία – και της ηθικής υπεροχής των ΗΠΑ ως επισπεύδοντος πλανητάρχη και της πτωχευμένης, “περιφερειακής δύναμης” της ερντογανικής Τουρκίας. Μεταξύ αφενός, ενός καθεστώτος που εξήλθε ηττημένο από τις πρόσφατες δημαρχιακές εκλογές, όπου χάθηκαν για το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ όλες οι μεγάλες πόλεις Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη κλπ. κι αφ’ ετέρου των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, όπου ο νυν πρόεδρος Μπάϊντεν αγωνίζεται ν’ αντιμετωπίσει την εκλογική χιονοστιβάδα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ουσιαστικά έχει ήδη κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.

Η ετεροβαρής σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ

Δεν θα μπορούσε λχ. ο Μπάϊντεν να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των Αμερικανοεβραίων, κάνοντας τα χατίρια του Ερντογάν ούτε των Ελληνοαμερικανών, εξοπλίζοντας την Τουρκία με 110 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-16, με τα οποία θα παραβιάζει και θα απειλεί την Ελλάδα. Ο έλεγχος του Κογκρέσου θα το απέτρεπε. Το ναυάγιο της επισκέψεως της 9ης Μαΐου είχε προαναγγελθεί για τους διαβάζοντας δια των γραμμών τις αμετροεπείς ανακοινώσεις του Ερντογάν εις βάρος του Ισραήλ, που το εξομοίωσε με τους γενοκτόνους των Ιουδαίων Χιτλερικών, όταν μάλιστα για πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος  (ο Μπάϊντεν) αναγνώρισε προ-πέρσι την γενοκτονία των Αρμενίων υπό των Τούρκων κατά το 1916. (σσ: Εκκρεμεί εισέτι η γενοκτονία των Ποντίων από τον Κεμάλ το 1920).

Υπάρχει επίσης κάτι βαθύτερο στην γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας που έχει χαθεί στη στρατηγική σκέψη των Αμερικανών: Ο έλεγχος των Στενών του Ελλησπόντου δεν είναι πλέον μονοπώλιο της Τουρκίας – ιδίως ως προς την διεξαγωγή του πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα της Ουκρανίας, τον εφοδιασμό της οποίας υποκαθιστά επαρκώς ο λιμένας της Αλεξανδρουπόλεως κι ο βόρειος άξονας της, που θα φθάσει μέχρι Βαλτικής θαλάσσης συντόμως. Ούτε η πυρηνική βάση των Αμερικανών στο Ιντσιρλίκ και οι σταθμοί ακροάσεων της Ρωσίας απ’ την Τουρκία είναι απαραίτητοι – έχουν αντικατασταθεί από τις βάσεις των Αγγλοαμερικανών στην Κύπρο κι από δορυφόρους στο διάστημα.

Η ήρεμη δύναμη της Αμερικής και η δυσπιστία του ΝΑΤΟ προς το “σύμμαχο” που αλληθωρίζει, την Τουρκία – συνομιλητή του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, των Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη και του Πούτιν στην Μόσχα – επαναφέρει στην ιστορική μνήμη τον “επιτήδειο ουδέτερο” του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που θα είχε συντομευθεί αν η Τουρκία είχε ταχθεί με τους Συμμάχους – ευτυχώς δι’ ημάς, διότι “Κύριος οίδε” τι ανταλλάγματα θα ζητούσαν οι Τούρκοι εις βάρος της Ελλάδος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx