ΘΕΜΑ

Γιατί η Hermes κυνηγάει Τούρκο βιβλιοπώλη – Η τσάντα της Εμινέ

Γιατί η Hermes κυνηγάει Τούρκο βιβλιοπώλη – Η τσάντα της Εμινέ, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η γαλλική μάρκα πολυτελείας Hermès ξεκίνησε αγωγή κατά του παλαιοβιβλιοπωλείου “Hermes Sahaf” στην Σμύρνη της Τουρκίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας BirGün. Το νομικό έπος ξεκίνησε όταν ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Ümit Nar υπέβαλε αίτηση για το εμπορικό σήμα του ονόματος “Hermes Sahaf” τον Δεκέμβριο του 2021. Τούρκοι εκπρόσωποι της Hermés ήθελαν να απαγορεύσουν στον Nar να χρησιμοποιεί το όνομα για εμπορικούς σκοπούς. Το παλαιοβιβλιοπωλείο Hermes Sahaf βρίσκεται στην περιοχή Konak της Σμύρνης.

Οι δικηγόροι της εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι οι δύο μάρκες ήταν παρόμοιες και θα μπορούσαν να συγχέονται μεταξύ τους, παρόλο που ανήκαν σε διαφορετικούς τομείς. Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Το περιστατικό τράβηξε την προσοχή και του γαλλικού Τύπου. Στις 6 Φεβρουαρίου, συντάκτης από το γαλλικό κανάλι France24 πήρε συνέντευξη από τον Ναρ σχετικά με τη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη.

Ο Ναρ αντιτάχθηκε στους ισχυρισμούς περί παραβίασης εμπορικού σήματος, «Ο Ερμής είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, όπως ακριβώς ο Δίας ή ο Άγιος Βασίλης. Καμία εταιρεία δεν πρέπει να μονοπωλήσει τέτοια στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στη συλλογική μας μνήμη». Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θεώρησε επίσης παράλογο τον ισχυρισμό περί ομοιότητας που έκαναν οι δικηγόροι της Hermes.

Είπε: «Θα μπορούσα να καταλάβω το παράπονο αν πουλούσα παπούτσια ή ρούχα με το όνομα Hermes. Αλλά οι τομείς μας είναι απλώς πολύ διαφορετικοί. Η Hermès πουλάει δερμάτινες τσάντες πολυτελείας αξίας χιλιάδων ευρώ, ενώ εγώ πουλάω μεταχειρισμένα βιβλία αξίας 15 τουρκικών λιρών ή 45 λεπτών του ευρώ». Αντέτεινε δε ότι η γαλλική εταιρεία προσέβαλε τους πελάτες της, θεωρώντας πιθανό το γεγονός να μπερδέψουν τις δύο μάρκες.

“Πολεμώ τον παραλογισμό”

Ο Ναρ συνέχισε, «Είναι παράλογο για μια διεθνή εταιρεία να κατέχει την ιδιοκτησία μιας πολιτιστικής φιγούρας. Πολεμώ αυτόν τον παραλογισμό». Ο Ναρ παρουσίασε την ιστορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής και κάλεσε σε υποστήριξη για τον “παράξενο αγώνα” του πριν από τη δεύτερη ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου. Η έκθεση εμπειρογνωμόνων αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση.

Σημειωτέον ότι στα τουρκικά το όνομα “Ερμής” γράφεται “Hermes” σύμφωνα με την υιοθέτηση της λατινικής γραμματοσειράς από την περίοδο του Κεμάλ. Δηλαδή, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την εμπορική ονομασία “Ερμής” με το ελληνικό αλφάβητο δεν υφίστανται καμία νομική συνέπεια εκ μέρους της γαλλικής “Hermes”, συνεπώς γλυτώνουν μηνύσεις! Στην Τουρκία φαίνεται ότι η γνωστή εταιρεία πολυτελών αξεσουάρ και ενδυμάτων θα μηνύσει ακόμη και κεμπαπτζίδικα που έχουν το όνομα αυτό!

Στο κάτω-κάτω ο παλαιοβιβλιοπώλης δεν αποκαλεί το μαγαζάκι του απλά Hermes, αλλά “Hermes Sahaf” δηλαδή “Παλιαοβιβλιοπωλείο ο Ερμής”. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το ίδιο όνομα χρησιμοποιεί εδώ και 14 χρόνια. Αλλά τα πράγματα ίσως να είναι πιο σκοτεινά απ’ ό,τι φαίνονται. Η Hermes “έχει την μύγα και γι’ αυτό μυγιάζεται” αλλά και το τουρκικό καθεστώς μπορεί να θέλει να πλήξει τον συγκεκριμένο μικρο-επιχειρηματία.

Οι τσάντες “Hermes”της Εμινέ

Να υπενθυμίσουμε ότι η πολυτελής τσάντα της πρώτης κυρίας είχε βρεθεί τότε στο επίκεντρο πολιτικής συζήτησης, μετά την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε προτρέψει την Πρώτη Κυρία να κάψει την τσάντα της από τον γαλλικό οίκο μόδας. Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ είχε θεωρήσει την προτροπή του Κιλιτσντάρογλου «βία κατά των γυναικών». Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ανταπαντήσει: «Αν έχετε τα κότσια, μιλήστε για μένα».

Ο δημοσιογράφος Εντέρ Ιμρέκ (Ender İmrek) είχε σχολιάσει την ακριβή τσάντα “Hermes”, με την οποία είχε εμφανιστεί η πρώτη Εμινέ Ερντογάν. Στο άρθρο του, με τίτλο “Η τσάντα Hermes άστραφτε λαμπερά” που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2019, ο Ιμρέκ είχε επικρίνει την σύζυγο του Ερντογάν για το κόστος των 50.000 δολαρίων της τσάντας, όταν οι άνθρωποι στη χώρα υπέφεραν από αυξημένη ανεργία και φτώχεια. Η τιμή της τσάντας αντιστοιχούσε σε 144 κατώτατους μισθούς, όταν την χρησιμοποιούσε η Εμινέ Ερντογάν το 2019.

Ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία της εξύβρισης και προσβολής της Εμινέ Ερντογάν. Το κατηγορητήριο ισχυριζόταν ότι ο Ιμρέκ προσέβαλε την σύζυγο του προέδρου και «δεν την κολάκευε». Ο συνήγορος του Ιμρέκ είπε στην υπεράσπισή του ότι η φιλοκυβερνητική αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ, Χαντέ Φιράτ, είχε γράψει ότι η εν λόγω τσάντα δεν ήταν αληθινή “Hermes” αλλά “μαϊμού (απομίμηση). Είπε, λοιπόν, ότι η κριτική του για την υπερβολή δεν μπορεί να λογιστεί ως προσβολή εκτός και αν έχει σαφείς δυσφημιστικές δηλώσεις.

Το τουρκικό δικαστήριο αθώωσε πρωτόδικα τον Ιμρέκ, δημοσιογράφο της αριστερής εφημερίδας “Evrensel” από την κατηγορία της προσβολής και εξύβρισης της Εμινέ Ερντογάν. Η δικηγόρος της Εμινέ Ερντογάν άσκησε έφεση στην αθώωση του δημοσιογράφου Ιμρέκ, με τον δικηγόρο Αχμέτ Οζέλ να λέει στο σκεπτικό του ότι η κριτική του Ιμρέκ στην Ερντογάν «έγινε με κακή πρόθεση» και «ο μόνος σκοπός του δημοσιογράφου ήταν να δυσφημήσει και να φθείρει» την πρώτη κυρία. Ο εισαγγελέας Μουχσμέντ Μιράτς Γιλμάζ, ο οποίος άσκησε την έφεση στο Εφετείο, υποστήριξε ότι η αθωωτική απόφαση ήταν “παράνομη”. Ούτε ο εισαγγελέας ούτε ο δικηγόρος της Εμινέ ανέφεραν ποιες από τις δηλώσεις στο άρθρο του Ιμρέκ συνιστούσαν “προσβολή”.

Στην εκδίκαση της έφεσης, είπε ο Ιμρέκ «Αυτό το άρθρο δείχνει ότι η Εμινέ Ερντογάν δέχθηκε δημόσια πίεση και ένιωσε την ανάγκη να δώσει μια εξήγηση σχετικά με την τσάντα». Ο δικηγόρος Γιλντίζ του Ιμρέκ στο δικαστήριο ανέφερε ότι «το να μην επαινείς τον Ερντογάν» δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα σε ένα κράτος δικαίου. «Το ζήτημα έχει δύο όψεις. Η Εμινέ Ερντογάν δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι υποχρεωτικό να επαινείς την Εμινέ Ερντογάν. Αλλά και το να μην την επαινείς δεν μπορεί να είναι έγκλημα,  αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Τελικώς τον Δεκέμβριο, ο δημοσιογράφος απαλλάχθηκε.

 

Πως συνδέεται η τσάντα με τον βιβλιοπώλη

Το τότε γεγονός δεν ξεχάστηκε καθώς οι Τούρκοι πολίτες “στενάζουν” κάτω από τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα οικονομικά τους. Από την άλλη, το γεγονός και μόνο ότι η Εμινέ Ερντογάν έκανε έφεση κατά της αθώωσης του δημοσιογράφου απλά υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανελευθερία εναντίον της όποιας αντιπολιτευτικής φωνής. Η συγκεκριμένη αγωγή της “Hermes” κατά του παλιαοβιβλιοπώλη μπορεί να ειδωθεί σε αυτό το πλαίσιο. Άλλωστε η κίνηση προκλήθηκε από τους αντιπροσώπους της εταιρείας στην Τουρκία και όχι από την μητρική εταιρεία στο Παρίσι.

Δυστυχώς για το βιβλιοπώλη, απ’ ό,τι φαίνεται από την ιστοσελίδα του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει φωτογραφηθεί με άτομα μη αρεστά στο καθεστώς, όπως ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου. Επιπλέον, διαθέτει προς πώληση παλαιότερα έντυπα αριστερών οργανώσεων, τουρκικές μεταφράσεις του Λένιν, ακόμη και φύλλα ελληνικών εφημερίδων που εκδίδονταν στην Σμύρνη πριν την Μικρασιατική Καταστροφή. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε καταδικαστική απόφαση και κατ’ αυτόν τον τρόπο να καταστεί ο αποδιοπομπαίος τράγος της Εμινέ Ερντογάν και της “Hermes”!

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι