ΑΠΟΨΗ

Πως η Χαμάς κατέστησε μονόδρομο την εξόντωσή της

Γιατί η Χαμάς κατέστησε μονόδρομο την εξόντωσή της, Παναγιώτης Ζολώτας
epa11042426 An Israeli activist looks at pictures of hostages held by Hamas in Gaza Strip, at the Hostages Square, in Tel Aviv, Israel, 23 December 2023. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli strikes on the Palestinian enclave which followed it. EPA/ATEF SAFADI

Ελέχθη υπό Παλαιστίνιων, ότι σκοπός των Ισραηλιτών είναι ο επανεποικισμός και η επανεγκατάσταση τούτων στην Γάζα. Ο έγκριτος Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφεύς, Αντρέ Μπερκώφ, επιστρέψας προ μηνός και πλέον του Ισραήλ, εδήλωσε, αφού συνομίλησε με αρμοδίους αξιωματούχους/στελέχη της κυβερνήσεως Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις εκ μέρους τούτων πως «αποκλείεται παντελώς να καταλάβουν την Γάζα».

Σε εκπομπή του στην Γαλλία, ο Μπερκώφ ανεφέρθη στις αποκαλυπτικές δηλώσεις του επίσης γνωστού Αιγυπτίου δημοσιογράφου Ibrahim Eissa, καταφερθέντος σφοδρότατα κατά της Χαμάς, λέγων τα εξής: «Η Χαμάς έχει υπό έλεγχο και διοικεί την Γάζα από του 2007. Εντός 16ετίας, κατασκεύασε στην Γάζα δύο Λωρίδες. Την άνω Γάζα και την κάτω Γάζα, αποτελουμένη εξ υπογείων σηράγγων. Δεν εσκέφθητε ποτέ να φτιάξετε ένα καταφύγιο; Ένα καταφύγιο; ΕΝΑ; Χιλιάδες χιλιόμετρα σηράγγων ˙και η οργάνωση αυτή δεν αξιώθηκε να κατασκευάσει έστω ΕΝΑ καταφύγιο δια τον λαό της Παλαιστίνης! (…) Πόσα βρέφη θα είχατε σώσει! Ποίος, λοιπόν, είναι εκείνος που διαπράττει εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού;».

Λαμβάνων τον λόγο, ο Μπερκώφ επισημαίνει: «Στο αεροδρόμιο του Ισραήλ, σ’ όλα τα ξενοδοχεία, σ’ όλους τους χώρους εστιάσεως, υπάρχει διαθέσιμο καταφύγιο, στην περίπτωση όπου ηχήσουν σειρήνες. (…) Σε κάθε διαμάχη συμβαίνουν θηριωδίες. (…) Όταν, όμως, εμπλεκόμενοι αντλούν ικανοποίηση και χλευάζουν αποκεφαλίζοντες, αφαιρούντες γυναικεία στήθη, βιάζοντες ή σφάζοντες και κατόπιν γευματίζουν ως να μην εσυνέβη τίποτε, ως εγένετο, την 7η Οκτωβρίου, (…) τότε υπάρχει πρόβλημα. (…) Παραδόξως, πρόβλημα δεν υπάρχει όταν το έγκλημα διαπράττεται μεταξύ Αράβων ή Ισλαμιστών».

Τις αυτές ημέρες και δη την 24.10.2023, o εκπρόσωπος της Χαμάς Ghazi Hamad, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Λιβάνου LBC, προέβη στις ακόλουθες πρωτοφανείς δηλώσεις: «Το κράτος του Ισραήλ δεν έχει θέση στα εδάφη μας. (…) Πρέπει να τελειώνουμε με δαύτο. (…) Πρέπει να λάβει το μάθημά του. (…) Η Επιχείρηση Αλ-Άκσα εξαπελύθη μιάς, θα επαναληφθεί όμως και δύο και τρεις και τέσσερεις φορές».

Χαμάς και τρομοκρατία

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται: Επί υποθέσει εξαφανίσεως του Ισραήλ, θα επήρχετο και επεκράτει ειρήνη στην περιοχή; Επισήμως αραβικά κράτη αιτούνται υπό των ΗΠΑ να ζητήσουν οι τελευταίες κατάπαυση πυρός προς προστασία των Παλαιστινίων, όμως «παρασκηνιακώς, σχεδόν άπαντες οι ηγέτες της περιοχής, περιλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου, παροτρύνουν το Ισραήλ να θέσει τέλος στις επιχειρήσεις του μόνον άπαξ και έχει ηττηθεί η Χαμάς» (Haaretz’s Amos Harrel διατείνεται). Κατόπιν αυτών, δεν εκπλήσσει η άποψη του πρώην ηγέτου του βρετανικού Ανεξαρτήτου Κόμματος (UKIP) (2006-2016) και ηγέτου του Κόμματος Brexit (2019-2021), Νάιτζελ Φάραζ, ότι «ούτε η Αίγυπτος, μηδέ τα αραβικά κράτη δέχονται πρόσφυγες εκ της Γάζας, φοβούμενοι να εισάγουν κρούσματα τρομοκρατίας, πολλώ δε η Μεγάλη Βρετανία».

Ο μη χρήζων συστάσεις Michael Rubin είναι ανένδοτος: To Ισραήλ να προχωρήσει ακάθεκτα: «Εάν η Χαμάς επιβιώσει, η τρομοκρατία θα επικρατήσει και οι Ιρανοί κληρικοί ηγέτες θa αντιληφθούν εαυτούς εγγύτερα των απωτέρων στόχων τους, περί απαλείψεως του ισραηλινού κράτους. Επί το απλούστερο: Οιαδήποτε κατάπαυση πυρός υπολειπόμενη της ολοσχερούς και ταπεινωτικής εξολοθρεύσεως της Χαμάς, θα σημάνει την εξάλειψη του Ισραήλ».

Πέραν των ανωτέρω, εάν η τρομοκρατία στην Γάζα εξέλθει νικήτρια, διατί να μην καταστεί μέθοδος δράσεως και σε άλλες χώρες της περιοχής (βλ. λ.χ. Michael Rubin: “If terrorism can free Gaza, why not the West Bank, the Galilee, Indian Kashmir or democratic Iraq?”), δοθέντος πως αποτελεί θυγατρική της Μουσουλμανικής Αδελφότητος, παρεισφρήσσας και επικρατήσασας σε πλείστες όσες χώρες, εντός και εκτός Μέσης Ανατολής (Jonathan Constantine, “Επισκόπηση της τρέχουσας απειλής που αποτελεί η μητρική της Χαμάς οργάνωση “Μουσουλμανική Αδελφότητα” και οι συνδεδεμένες με αυτήν τρομοκρατικές οργανώσεις”, Eastmednews.org, 12.10.2023);

Συνεπώς, η κατατρόπωση της Χαμάς είναι μονόδρομος. Όταν, τον Σεπτέμβριο του 1970, η Παλαιστινιακή Απελευθερωτική Οργάνωση (PLO) έστρεψε τις κάννες προς την φιλοξενήσασα αυτήν Ιορδανία (Μαύρος Σεπτέμβρης), ο βασιλεύς Χουσεΐν εξεδίωξε πάραυτα αυτήν (Michael Rubin, “Israel Must Remove Hamas from the Gaza Strip”, 19fortyfive.com, 08.10.2023).

Σήμερα η Χαμάς θα μπορούσε να βρει καταφύγιο στο Κατάρ, εφ’ όσον μετά της Τουρκίας αποτελούν τούς πλέον έκδηλους και γενναιόδωρους ευεργέτες αυτής. Στην Τουρκία, ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των Αρμενίων ή των Κούρδων ή προς εκβίαση της Ευρώπης˙ ενώ το Κατάρ έχει επί 10ετίες πέραν παντός άλλου ευνοήσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας η Χαμάς είναι παρακλάδι. Ημίμετρα όχι πλέον˙ η Χαμάς απώλεσε, τελεσιδίκως και αμετακλήτως, παν δικαίωμα στην Γάζα.

Σημειωτέον, κατά δημοσκόπηση του ομίλου Έρευνα και Ανάπτυξη περί του Αραβικού Κόσμου (A.W.R.A.D.), αρχές Νοεμβρίου ε.ε. (Haaretz.com, 22.11.2023), το 60% των ηρωτηθέντων Παλαιστινίων εξεδηλώθη σαφώς υπέρ της στρατιωτικής επιχειρήσεως της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου. Ακόμη, το 76% των Παλαιστινίων (3/4) θεωρεί, ότι η Χαμάς παίζει θετικό ρόλο στα τεκταινόμενα. Και κατά δημοσκόπηση υπό της λιβανέζικης εφημερίδος Al-Akhbar, περί το 80% των ηρωτηθέντων Λιβανέζων τάσσεται υπέρ της επιχειρήσεως Al-Aqsa της 7ης Οκτωβρίου (timesofisrael.com, 30.10.2023).

Τί απέδειξε η επίθεση 

Εξ’ άλλου, Άραβες μουσουλμάνοι στο Ισραήλ, όπως η Sophia Khalifa, περατώσασα κατόπιν λαμπρές σπουδές στις ΗΠΑ, ομιλεί περί παραπληροφορήσεως και καταδυναστεύσεως των Παλαιστινίων υπό της Χαμάς. Με δριμύτερους τόνους η ιδία δηλώνει επίσης, ότι «οι ενέργειες της Χαμάς αντίκεινται στο Ισλάμ. Όποιος έχει διαβάσει τα Κοράνι και τις διδασκαλίες του προφήτου Μοχάμεντ, γνωρίζει πως ο φόνος γυναικοπαίδων απαγορεύεται (…). Οι στόχοι της Χαμάς ταυτίζονται μετά του ISIS». Ομοίως εκφράζεται και η ιρακινής καταγωγής διακειμένη υπέρ του Ισραήλ υποψήφια βουλευτής του Κογκρέσου Dali al-Aqidi.

Στον ίδιον ειρμό φέρεται κινούμενος και εις των υιών του ιδρυτού της Χαμάς, Μοσάμπ Χασάν Γιουσέφ, που αυτομόλησε στο Ισραήλ (1997), δράσας ως Ισραηλινός πράκτωρ, μετεγκατασταθείς κατόπιν στις ΗΠΑ (2007) και προσηλυτισθείς τον Χριστιανισμό, αποκαλύπτων και αυτός, στο Βρετανό δημοσιογράφο Piers Morgan, τα εξής: «Η Χαμάς εκμεταλλεύεται τους Παλαιστινίους ως καύσιμο δια την ευόδωση των επεκτατικών της στόχων. (…) Οι στόχοι αυτοί πρέπει να διαχωρισθούν των Παλαιστινίων. (…) Η Χαμάς πρέπει να απομακρυνθεί της εξουσίας. (…) Άπαξ και αυτό συμβεί, οι Παλαιστίνιοι θα είναι ευγνώμονες στο Ισραήλ. Σήμερα, υπομένουν πολλά. (…) O παλαιστινιακός λαός τελεί υπό ομηρεία».

Τέλος, η εταιρεία NAS έχει ως CEO τον Yassin, Παλαιστίνιο και COO τον Alex, Ισραηλίτη. Σε κοινή παρουσίασή τους κατόπιν της αποφράδας της 7ης Οκτωβρίου, εξέπεμψαν το εξής μήνυμα: «Είμεθα εδώ για να σάς πούμε, ότι Μουσουλμάνοι και Εβραίοι μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο απ’ όσο διαφέρουν. Μην αφίετε τα πρόσφατα γεγονότα να σάς προκαλέσουν σύγχυση. Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο μοιάζομε». Ευχόμεθα, όπως η γαλλογερμανική κοινοπραξία χάλυβος και άνθρακος (1950) έδωσε το έναυσμα δια την σημερινή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έτσι και αραβοϊσραηλινές πρωτοβουλίες ως η ανωτέρω να εμπνεύσει έτι περισσότερο την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, στα πλαίσια των πολυπόθητων Συμφωνιών Αβραάμ (15.09.2020).

Υπό μίαν έννοια, η Χαμάς απέδειξε, ότι οι εν λόγω Συμφωνίες άγουν προς την σωστή κατεύθυνση. Προφητικός “Ο επόμενος στόχος” (1976), όπου ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, τον ρόλο του οποίου υποδύεται ο Sean Connery, σε ομιλία του στον ΟΗΕ, λέγει: «Η χώρα μου κάνει έκκληση δι’ ένα νέο παγκόσμιο, κοινωνικό, πολιτικό συμβόλαιο. Και ας σημαίνει εγκατάλειψη του OPEC Θα συνεργασθούμε με οιαδήποτε χώρα, δια την έρευνα και ανάπτυξη νέων πηγών ενεργείας. Καλώ το Ισραήλ σε διάλογο, εν’ όψει δημιουργίας παλαιστινιακού Κράτους, με καλοπίστους άνδρες, επί τραπέζης συσκέψεων, όχι από των συντριμμιών καταστροφής χωρίων και ανθρώπων ζωών. Η Σαουδική Αραβία δεν θα συνδράμει πλέον στην έχθρα μεταξύ Αράβων και Ισραηλιτών»!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι