ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ο Ερντογάν θέλει ρόλο μεσολαβητή στο Ουκρανικό

Γιατί ο Ερντογάν θέλει ρόλο μεσολαβητή στον Πούτιν
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι θέλει να διαδραματίσει ο Ερντογάν, αξιοποιώντας την παρουσία του στο Λβιβ και την τριμερή που μετείχε μαζί με τον Ουκρανό Πρόεδρο και τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντιέρες. Στην συνάντηση συζητήθηκαν  πιθανοί τρόποι για για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Το κύριο θέμα της τριμερούς μας συνάντησης ήταν πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ερντογάν. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί μέσω της διπλωματίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά τις συνομιλίες, είπε ο Ερντογάν έγινε συζήτηση για την αξιοποίηση  της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για να υπάρξει  διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «στην τριμερή συνάντησή μας, συζητήσαμε επίσης για το έργο που μπορεί να γίνει ώστε να εξελιχθεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης σε διαρκή ειρήνη. Τόνισα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να επιταχύνει τη διπλωματική διαδικασία».

Να σημειωθεί ότι στη συμφωνία που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ρυθμίζεται η διαδικασία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από το Κίεβο. Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Λβιβ. Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, η οποία επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του προσφέρθηκε να οργανώσει τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να καθορίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι