Η απομόνωση του Κατάρ ανάχωμα στην Τουρκία

Μένιος Τασιόπουλος
3

Το ιδιότυπο εμπάργκο στο Κατάρ επηρεάζει συνολικά τη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Λειτουργεί όμως και ως ανάχωμα στις ιμπεριαλιστικές ορέξεις της Τουρκίας, που πάντα αναζητά ευκαιρία για να «βάλει χέρι» στη Βαλκανική και στον Καύκασο.

Ο  αποκλεισμός που επεβλήθη στο Κατάρ είναι μία θετική εξέλιξη για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περίπτωση που οι αδελφοί Μουσουλμάνοι κατόρθωναν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του στρατηγού Αλ Σίσι στην Αίγυπτο θα άλλαζαν άρδην οι ισορροπίες στην περιοχή. Ενδεχομένως να ετίθετο ζήτημα για την ασφάλεια του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Ο άξονας Τουρκία-Κατάρ-Πακιστάν θα ανακτούσε την ισχύ και την επιθετικότητά του στη Μέση Ανατολή. Οι δυνάμεις των κάθε είδους τζιχαντιστών (Ισλαμικό Κράτος, Αλ Νούσρα και Τουρκμένοι) συντονισμένες και με επιπλέον κεφάλαια και μισθοφόρους θα ανακτούσαν έδαφος και επιρροή στα «θερμά μέτωπα» της Μεσοποταμίας σε βάρος των Κούρδων.

Η γεωπολιτική σημασία

Σε μία τέτοια συγκυρία, η Τουρκία θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να βάλει χέρι στη Βαλκανική και στον Καύκασο, όπως οραματίζονται οι νέο-οθωμανοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η φιλοτουρκική πλευρά στους κόλπους του εβραϊκού λόμπι θα επιχειρούσε τότε να πάρει το πάνω χέρι και να ανατρέψει την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ελλάδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι λομπίστες στην Ουάσιγκτον έχουν δουλέψει όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το πολιτικό Ισλάμ. Οι δε δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επανειλημμένως εμπλακεί βαθιά στις σκοτεινές διαδρομές  των τζιχαντιστών. Πέρα από τα Μνημόνια και την «ευρωπαϊκή εμπλοκή», λοιπόν, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν την Ελλάδα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.