ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εκκένωση της Καμπούλ και οι κόκκινες γραμμές των Ταλιμπάν

Η εκκένωσης της Καμπούλ και οι κόκκινες γραμμές των Ταλιμπάν

H εκκένωση της Καμπούλ συνεχίζει να προβληματίζει τη Δύση και οι ανταλλαγές πυρών στο αεροδρόμιο αποδεικνύουν πόσο δύσκολη είναι η διαχειρισή της. Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζον Μπάιντεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο αεροδρόμιο, κάτι που θα αποφασιστεί αναλόγα  με την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης. Όμως, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι δεν θα δεχθούν παράταση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων και ότι αν γίνει θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Suhail Shaheen, δήλωσε στο SkyNews: «Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι στις 31 Αυγούστου οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλες τις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Εάν παρατείνουν την επιχείρηση, αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να έχουν δυνάμεις στη χώρα, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό». «Εάν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητήσουν επιπλέον χρόνο για να συνεχίσουν τις εκκενώσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά, θα υπάρξουν συνέπειες».

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει χαοτική και υπήρξαν και ανταλλαγές πυρών. Ένας ελεύθερος σκοπευτής έξω από το αεροδρόμιο, σύμφωνα με το CNN,  άνοιξε πυρ εναντίον Αφγανών φρουρών με αποτέλεσμα να αντιδράσουν. Ωστόσο απάντησαν στα πυρά και αμερικανικοί στρατιώτες, πυροβολόντας, όμως, εναντίον των Αφγανών φρουρών.  στο Σύμφωνα με το Reuters, δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ  δηλωσαν πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και όλες οι πύλες του αεροδρομίου έχουν κλείσει. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Χίπεϊ δήλωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις  δεν πήραν μέρος σ’ αυτή την ανταλλαγή πυρών.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «πολύ δρόμο μπροστά τους και πολλά μπορεί να πάνε στραβά» εν μέσω της συνεχιζόμενης εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών συμμάχων τους από την Καμπούλ. Ανέφερε, ότι «η εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ θα είναι δύσκολη και οδυνηρή, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησε, πότε ξεκινήσαμε».

Επιπλέον, οι ηγέτες του G7 θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για το ζήτημα της εκκένωσης της Καμπούλ, που απασχολεί ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα. Για το ίδιο θέμα συνομίλησαν τηλεφωνικά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών απέναντι σε Αφγανούς που έχουν εργασθεί για τους δυτικούς θεσμούς και οι οποίοι περιμένουν να απομακρυνθούν από την Καμπούλ.

Ο μεγάλος συνωστισμός που επικρατεί έξω και μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, έχει προκαλέσει το θάνατο σε 20 άτομα, που κάποια χτυπήθηκαν και από πυρά των Ταλιμπάν που ελέγχουν τις πύλες εισόδου του αεροδρομίου. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ υπολογίζονται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 18.500. Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επίταξη αεροσκαφών ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση εκκένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF.

Έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines. Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μάχη στο Πανσίρ

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί σχεδιάζουν την δημιουργία εναλλακτικών οδών πρόσβασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης, φοβούμενοι επιθέσεις από παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεννοηθούν παρασκηνιακά και με τους Ταλιμπάν, όπως ήδη κάνουν, για να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF καλούν να δημιουργηθεί αμέσως μια «ανθρωπιστική αερογέφυρα» που θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη παράδοση φαρμάκων και άλλων προμηθειών βοήθειας στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν που έχουν αναλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν έχουν στόχο να μην αφήσουν καμία περιοχή έξω από τον έλεγχό τους. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «εκατοντάδες» μαχητές κατευθύνονται  προς την Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ. Ο Αχμαντ Μασούντ, ο γιός του δολοφονημένου διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας, είναι ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης που έχει τη βάση της στο Πανσίρ, όπου έχει βρει καταφύγιο και ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλαχ Σαλέχ.

Ο Μασούντ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washington Post έκανε έκκληση στις ΗΠΑ να προμηθεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του με όπλα, για να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε απο την Αλ-Κάιντα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των ταλιμπάν Μοχάμεντ Ναΐμ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και ότι το ισλαμιστικό του κίνημα «δεν έχει σχέσεις μαζί της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι