Η Γερουσία στριμώχνει τον Τραμπ για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Η Γερουσία στριμώχνει τον Τραμπ για τις κυρώσεις στην Τουρκία, Μιχάλης Ιγνατίου

Η επιστολή στον Πρόεδρο Τραμπ των γερουσιαστών μελών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, των οποίων ηγείται ο εξαίρετος συνάδελφός τους και μεγάλος φιλέλληνας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, βασικά δείχνει ότι θα ξεκινήσει η μεγάλη σύγκρουση των Αμερικανών νομοθετών με τον Λευκό Οίκο, στην περίπτωση που η τελική απόφαση είναι να μην επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA.

Οι γερουσιαστές δεν κάνουν καμία έκπτωση –δεν δέχονται δηλαδή “μαλακές” κυρώσεις– και απαιτούν την σκληρή τιμωρία της κατοχικής δύναμης. Το παιγνίδι είναι σκληρό και αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής και της Δύσης. Οπωσδήποτε το θέμα θα δεσπόζει στην προεκλογική περίοδο, καθώς θα καταδειχθεί ότι ο κ. Τραμπ εξυπηρετεί τα συμφέροντα μίας άλλης χώρας, της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά εγκατέλειψε τη Δύση για να προσεγγίσει τη Ρωσία, την μεγαλύτερη εχθρό της αμερικανικής υπερδύναμης.

Πλέον, εάν όντως αρνηθεί ο κ. Τραμπ να τιμωρήσει παραδειγματικά την κατοχική δύναμη για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, αυτό θα σημαίνει ότι τον καθοδήγησαν άλλα συμφέροντα κι όχι τα αμερικανικά ως οφείλει ως Πρόεδρος. Αρκετοί θα διαφωνήσουν με το συμπέρασμά μας, αλλά τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους. Θυμίζω ότι σε συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές ψήφισαν νόμους για να τιμωρηθεί η Τουρκία, η οποία με την κίνηση της να αγοράσει τους S-400, καταφέρνει ισχυρό αποσταθεροποιητικό κτύπημα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δυτικής Συμμαχία.

Και έρχεται ξαφνικά ο κ. Τραμπ, επειδή τον έπεισε δήθεν ο Ταγίπ Ερντογάν να παραβιάσει τους νόμους και το Σύνταγμα. Αυτά δεν γίνονται επειδή ο κ. Τραμπ είναι ένας καλός άνθρωπος που έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία και τον πρόεδρό της. Διότι όφειλε πάνω απ’ όλα να εξυπηρετήσει την Αμερική και τα συμφέροντά της. Εάν η απόφαση του είναι μεσοβέζικη εξυπηρετεί την Τουρκία και δια αυτής τη Ρωσία.

Οι νόμοι δεν επιδέχονται παρερμηνείας ή αμφισβήτησης. Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν ακύρωσε την αγορά, αλλά παρέλαβε τους S-400, ακολουθούσε άμεσα η ακύρωση όλων των συμφωνιών για την απόκτηση από την Άγκυρα των μαχητικών F-35. Αυτό έγινε μετά από επιμονή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Μάικ Πομπέο και Μάρκ Έσπερ, και παρά την αντίσταση του κ. Τραμπ. Έτσι απλά θα το γράψουμε: Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Απομένει το θέμα των κυρώσεων, που περιλαμβάνεται στη νομοθεσία. Άλλωστε είναι και θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκφράστηκε με εκείνη τη δήλωση-σταθμό της εκπροσώπου στην ιστοσελίδα μας, στις 2 Ιουλίου, την οποία και αναδημοσίευσαν αργότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Αμερικής. Ανέφερε τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».

Όπως ορθά αναφέρουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους, και ο κ. Πομπέο, ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του κ. Τραμπ συμφωνεί μαζί τους: «Εάν επρόκειτο να συνεργαστείτε με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές σε αυτό το θέμα, θα μαθαίνατε ότι τα μέλη μας συμφωνούν με πολλά παλιά και σημερινά μέλη της κυβέρνησης σας, καθώς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε στην Washington Post τα εξής: “Ο νόμος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθούμε με το νόμο και ο Πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με το νόμο”.

»Και προσθέτουν: “Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση. Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε το νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση».


Η συνέχεια στην πηγή: hellasjournal.com

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι