Η παγίδα των “μανδαρίνων”

Τασιόπουλος Μένιος
2

του Μένιου Τασιόπουλου  - 

Η κορεατική κρίση βγάζει στην επιφάνεια την παρακμή της Δύσης. Το διεθνές δίκτυο των παγκοσμιοποιημένων Μίντια, που χαρακτηρίζεται για τη μανία του εναντίον του Τραμπ, αρχικά υποτίμησε τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας. Αλλά με το πέρασμα των ημερών και όσο ο Κιμ Γιονγκ Ουν κλιμάκωνε την προκλητικότητα του με έργα, σειρά εμβληματικών δυτικών Μίντια άρχισαν να τον περιγράφουν με όλο και πιο κολακευτικά λόγια. Διακριτά τα σχόλια και οι αναλύσεις του Politico και της γαλλικής Le Monde, που τον χαρακτηρίζουν μεθοδικό, επιτυχημένο και σχεδόν δικαιολογούν τις ακραίες επιλογές του.

Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον  μέσα από συνεχείς συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έχει ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο «προληπτικού πλήγματος», καθοριστικού για την εξέλιξη του ιδιότυπου πυρηνικού  μπρα ντε φέρ  που τη σέρνει η Βόρεια Κορέα. Φυσικά, ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Μάτις, όπως και ο πρόεδρος Τράμπ έκαναν δηλώσεις για «μαζική στρατιωτική απάντηση  τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα φθάσει τόσο μακριά για να υπάρξει αυτή η απάντηση. Οι ΗΠΑ έχουν παγιδευτεί στην μπλόφα των μανδαρίνων της Κίνας. Θα κληθούν να κάτσουν στο τραπέζι ως ίσος προς ίσο με την Βόρεια Κορέα και εμμέσως να αποδεχθούν το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από περιφερειακές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα θα έχει πετύχει κάτι εξαιρετικό. Θα έχει οργανώσει τον κόσμο στα μέτρα της.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.