ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία βάζει στην θέση του τον Ράμα

Η Βουλγαρία βάζει στην θέση του τον Ράμα, Γεωπολιτικός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η ΕΕ, η Κομισιόν και η Αρμοστεία της για την Εξωτερική Πολιτική θα έπρεπε να έχουν απαντήσει στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, που εδώ και χρόνια επιδίδεται σε φτηνή λαϊκίστικη προπαγάνδα κατά της Ένωσης από την οποία, όμως, χρηματοδοτείται και στην οποία –λεκτικά τουλάχιστον– επιδιώκει την ένταξη. Δεν το έπραξαν και είναι το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών που τον καταγγέλλει δημόσια για ανάρμοστη συμπεριφορά ηγέτη κράτους υποψηφίου προς ένταξη.

Η σημερινή δήλωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα οξεία, αν και αντίστοιχα σκληρή με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού που έκανε λόγο για «ντροπιαστική κατάσταση στην ΕΕ», μιλώντας στο Φόρουμ του Μπλεντ. Και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Είναι γνώριμη η ρητορική του Έντι Ράμα, που “δανείζεται” πολλά απ’ την προπαγάνδα του  καθεστώτος Χότζα, αλλά και του μέντορά του, του Ταγίπ Ερντογάν.

Προ ολίγων ημερών συμμετέχοντας σε ημερίδα στην Βιέννη με θέμα “Η γεωπολιτική αφύπνιση της ΕΕ” μίλησε για ολιγωρία της Ένωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δήλωσε ότι χωρίς τα εμβόλια που έστειλε ο Ερντογάν, η Αλβανία θα είχε θρηνήσει χιλιάδες θύματα! Στο Φόρουμ του Μπλεντ, ούτε λίγο και ούτε πολύ, χαρακτήρισε την Ένωση “όνειδος”. «Είναι ντροπή ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει σε ομηρία δύο άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, ενώ στην πίσω αυλή της Ευρώπης εξελίσσεται θερμή πολεμική σύγκρουση. Και, ασφαλώς, δεν είναι καθόλου καλό να βλέπεις τις υπόλοιπες 26 χώρες να εκδηλώνουν μια φρικτή αδυναμία… Είστε σε πλήρη σύγχυση, είστε ένας όνειδος», δήλωσε ο Ράμα, αναφερόμενος στο βουλγαρικό βέτο κατά της Βορείου Μακεδονίας, καταλήγοντας «να που είμαστε… μία νέα μέρα για την Ευρώπη, αλλά όχι στη Βουλγαρία…».

Αντίδραση της Βουλγαρίας

Οι δηλώσεις αυτές του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσαν την πολύ σκληρή αντίδραση της Σόφιας, η οποία κατηγορεί τον Ράμα για αντιευρωπαϊκή ρητορική, καθώς και υπονόμευση της περιφερειακής πολιτικής ειρήνης και ασφάλειας. Τον προειδοποιεί μάλιστα ότι θα προβεί σε διαβήματα που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, αλλά και που προβλέπουν οι μηχανισμοί διεύρυνσης της ΕΕ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών (της Βουλγαρίας) έχει εκφράσει τη στάση του αναφορικά με την αντιβουλγαρική ρητορική του Έντι Ράμα, που έχει μετατραπεί σε ρεφρέν του πολιτικού του λόγου. Τώρα πλέον συνδυάζεται και με αντι-ευρωπαϊκή διάσταση, στην προσπάθειά του να εξευτελίσει τους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής διαδικασίας… Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν τις δυσκολίες του σχετικά με την πολιτική κατανόηση της ευρωπαϊκής προσπάθειας, ώστε οι περιφερειακές σχέσεις να προσλάβουν ευρωπαϊκή διάσταση… Υπάρχει σκόπιμη πρόκληση αντι-ευρωπαϊκών αισθημάτων… Η Βουλγαρία επιφυλάσσεται του δικαιώματος όπως αντιδράσει κατά τα ενδεικνυόμενα έναντι της συμπεριφοράς του Αλβανού πρωθυπουργού, κατ’ εφαρμογή των αρχών του διεθνούς κι ευρωπαϊκού δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι