ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κυρώσεις σε Εβραίους εποίκους επιβάλλουν οι ΗΠΑ – Κλιμακώνει το Ισραήλ στην Γάζα

Κυρώσεις σε Εβραίους εποίκους επιβάλλουν οι ΗΠΑ - Χερσαίες επιχειρήσεις στην Γάζα

“Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εφαρμόζει μια νέα πολιτική περιορισμού της θεώρησης διαβατηρίων κατά των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι συμβάλλουν στην υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, κυρίως διαπράττοντας πράξεις βίας” κατά των Παλαιστινίων, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ΗΠΑ, όπως είχαν προαναγγείλει ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή κυρώσεων κατά των Εβραίων εποίκων που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

“Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εφαρμόζει μια νέα πολιτική περιορισμού της θεώρησης διαβατηρίων κατά των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι συμβάλλουν στην υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, κυρίως διαπράττοντας πράξεις βίας” κατά των Παλαιστινίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες” αυτές τις βιαιότητες.

Δεν διευκρινίστηκε πόσα άτομα θα επηρεαστούν από τους περιορισμούς στη θεώρηση διαβατηρίων που θα επιβληθούν επίσης στους συγγενείς των προσώπων που στοχοποιούνται. Η Δυτική Όχθη μαστίζεται από μια κλιμάκωση των βιαιοτήτων από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Στο Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πρόθεσή του να επιβάλει περιορισμούς στη θεώρηση διαβατηρίων στους εποίκους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους εξτρεμιστές εποίκους που κατηγορούνται για βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη βία από Εβραίους εποίκους κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και προέτρεψαν τις ισραηλινές αρχές να τη σταματήσουν.

“Συνεχίζουμε να συζητάμε με την ισραηλινή ηγεσία για να την κάνουμε να καταλάβει ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων από επιθέσεις εξτρεμιστών”, προσθέτει ο Άντονι Μπλίνκεν στην ανακοίνωση. Τονίζει επίσης ότι εναπόκειται στην Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει “περισσότερα για να αποτρέψει τις παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών”. “Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν την ευθύνη να διατηρούν τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη”, καταλήγει. Σε έναν μήνα, τουλάχιστον 244 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό ή Ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ καταδίκασε σήμερα τη βία κατά των Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι σε ένα κράτος δικαίου, μόνο η αστυνομία και ο στρατός έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση βίας. “Υπάρχει, δυστυχώς, βία από εξτρεμιστές την οποία πρέπει να καταδικάσουμε”, δήλωσε ο Γκάλαντ σε συνέντευξη Τύπου.

Χερσαίες επιχειρήσεις στην Γάζα

Χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και στη νότια Γάζα, γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς έχουν αρχίσει οι ισραηλινές δυνάμεις με στόχο, όπως δήλωσε το επιτελείο του IDF την εξόντωση της Χαμάς. Είχαν προηγηθεί σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Από την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε όλους τους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για την προστασία των αμάχων. To Iσραήλ εξετάζει σοβαρά την δυνατότητα να πλημμυρίσει τα τούνελ της Χαμάς και σύμφωνα με την WSJ έχουν μελετηθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την παροχέτευση θαλασσινού νερού σε μεγάλες ποσότητες στον υπόγειο ιστό της Χαμάς.

Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, ο IDF «ολοκλήρωσε τη συναρμολόγηση μεγάλων αντλιών θαλασσινού νερού περίπου ένα μίλι βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati γύρω στα μέσα του περασμένου μήνα. Κάθε μία από τις τουλάχιστον πέντε αντλίες μπορεί να αντλήσει νερό από τη Μεσόγειο και να μεταφέρει χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα στις σήραγγες, πλημμυρίζοντας τις μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ισραήλ παρουσίασε το σχέδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα και συζητήθηκε η σκοπιμότητα και οι επιπτώσεις του σχεδίου στο περιβάλλον. Η WSJ αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει τελική απόφαση να προχωρήσει, ούτε έχει αποκλείσει το σχέδιο. Το ερώτημα που προκύπτει από το σχέδιο είναι η έκταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν ποτέ η Γάζα θα ξαναγίνει κατοικήσιμη.

Πουθενά τόπος για τους αμάχους

Οργανώσεις αρωγής χαρακτηρίζουν αφόρητες τις συνθήκες για τους άμαχους Παλαιστίνιους που καλούνται να εκτοπιστούν και από τις περιοχές της νότιας Γάζας. Το Ισραήλ από την πλευρά του κατηγορεί τη Χαμάς ότι εξαπολύει επιθέσεις από πολιτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία και χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Η Χαμάς το αρνείται. Ο γενικός γραμματέας των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ «να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να προστατέψει τους αμάχους από περισσότερα δεινά», δήλωσε εκπρόσωπός του.

«Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την ανάγκη για απρόσκοπτη και διαρκή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού σε όλη τη Λωρίδα. Για τους ανθρώπους που έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε και έχουν πολύ λίγα για να επιβιώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έφθασαν στο νοτιότερο κυβερνείο της Γάζας, τη Ράφα, τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ και προειδοποίησε για υπερπληθυσμό και εξάπλωση ασθενειών

Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 16.000 ανθρώπους, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Άλλοι 42.000 άνθρωποι αγνοούνται. Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι Οργανισμοί τους χαρακτηρίζουν αξιόπιστους. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων 316 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά των Ισραηλινών στη Γάζα.

 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα πως έπληξε ξανά θέσεις της σιιτικής Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ανταποδίδοντας εκτοξεύσεις ρουκετών. «Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν θέσεις εκτόξευσης, τρομοκρατικές υποδομές και στρατιωτικό κτιριακό συγκρότημα σε αντίδραση στις εκτοξεύσεις (ρουκετών) από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε το επιτελείο IDF.

ΗΠΑ για την Ερυθρά Θάλασσα

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, θα ταξιδέψει στον Κόλπο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Λέντερκινγκ θα συνεχίσει «την εντατική διπλωματία των ΗΠΑ και τον περιφερειακό συντονισμό για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν εν μέσω των επιθέσεων του Ιράν και των Χούτι στη διεθνή ναυτιλία που απειλούν σχεδόν δύο χρόνια κοινής προόδου για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη», ανέφερε η δήλωση.

Ο Λέντερκινγκ θα συναντηθεί με «περιφερειακούς, διεθνείς εταίρους και εταίρους του ΟΗΕ στον Κόλπο για να συζητήσει τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει έναν πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς υπό την ηγεσία του ΟΗΕ Υεμένης-Υεμένης, συνεχίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την άμβλυνση των οικονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Ιράν δεν έχει εμπλακεί σε καμία ενέργεια ή επίθεση εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο απεσταλμένος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει «κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτές οι επιθέσεις σε πλοία, ενώ ξεκίνησαν από τους Χούτι στην Υεμένη, είναι πλήρως υποκινούμενες από το Ιράν».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι