ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία βλέπει ο Στόλτενμπεργκ

Κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία βλέπει ο Στόλτενμπεργκ

To NATO δεν βλέπει διάθεση ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία από την πλευρά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των χωρών του Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου με νέες επιθέσεις και το ΝΑΤΟ από την πλευρά του θα πρέπει να δώσει ισχυρότερη υποστήριξη στην Ουκρανία, με την αδιάλειπτη παροχή πυρομαχικών για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι δεν γίνεται συζήτηση για άλλα οπλικά συστήματα προς την Ουκρανία, ούτε για μαχητικά αεροσκάφη, αλλά για την διασφάλιση ότι τα όπλα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα (βαρέα άρματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα και αντιαεροπορικά) θα μεταφερθούν εγκαίρως και θα έχουν ανταλλακτικά και πυρομαχικά όταν τα χρειάζονται.

«Οι σύμμαχοι θα αρχίσουν επίσης να συζητούν τη νέα δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις. Πώς να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε περισσότερο στην άμυνα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Αναφέρθηκε επίσης σε νέα-πρόσθετα σχέδια προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας των νατοϊκών χωρών, ιδίως των υποθαλάσσιων υποδομών off-shore (υποθαλάσσια καλώδια, αγωγοί κλπ δίκτυα).

Μίλησε και για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με τις χώρες που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος ειδικά στη Γεωργία. «Με τη Γεωργία τώρα εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα ενισχύσουμε την υποστήριξη που αφορά τον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση κρίσεων και την ασφαλή επικοινωνία». Ανάλογα σχέδια γίνονται και για άλλες χώρες του συνεταιρισμού (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία κά).

Στόλτενμπεργκ για Σουηδία

Για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Στόλτενμπεργκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθούν ξεχωριστά οι τελικές διαδικασίες (λόγω της άρνησης Ερντογάν για κυρώσει την ένταξη της Σουηδίας): «Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία είναι πολύ κοντά και πολύ ενσωματωμένες στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία θα επικυρωθεί να μπουν από κοινού. Το βασικό ζήτημα είναι να επικυρωθούν και οι δύο ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν. Και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο χώρες θα είναι πλήρη μέλη το συντομότερο».

Για την Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε συγκλονισμένος από τον φοβερό σεισμό και πρόσθεσε: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στην Τουρκία. Αυτή η υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι και να βοηθήσουμε στις προσπάθειες της Τουρκίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι