Μάχη στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του Κογκρέσου

Μάχη στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του Κογκρέσου, Βαγγέλης Σαρακινός

Σε μία από τις πλέον κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις μετέχουν σήμερα εκατομμύρια ψηφοφόροι στις ΗΠΑ για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και τμήματος της Γερουσίας, η οποία θα καθορίσει την αμερικανική πολιτική τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί έχουν μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος με την σειρά του δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης.

Μέχρι και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, έχοντας ρίξει τα βαριά χαρτιά τους στην προεκλογική εκστρατεία, επιδόθηκαν σε αλληλοκατηγορίες σχετικά με το μέλλον και την θέση της Αμερικής στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα. Έντονη υπήρξε επίσης η αντιπαράθεση για την καθημερινότητα των Αμερικανών πολιτών, με τους Δημοκρατικούς να κατηγορούν τον Τραμπ για την κατάργηση του συστήματος Υγείας του Ομπάμα και τον Αμερικανό πρόεδρο να παρουσιάζεται ως σωτήρας  της χώρας από τους Λατίνους «εισβολείς».

Κύριο χαρακτηριστικό της προεκλογικής εκστρατείας η προσωπική εμπλοκή του Τραμπ, ο οποίος κατέκτησε ήδη τον τίτλο του Αμερικανού προέδρου που ασχολήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του με τις ενδιάμεσες εκλογές. Ο Ρεπουμπλικάνος μέχρι και την τελευταία στιγμή συνέχισε το σφυροκόπημα κατά των Δημοκρατικών, βάζοντας τον εαυτό του σε πρώτο πλάνο.

Το πήρε πάνω του

«Ψηφίστε σαν να είμαι εγώ υποψήφιος» είπε στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας, κατά την διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε σχεδόν όλες τις Πολιτείες, κάποιες μάλιστα δύο φορές. Ακόμη και χθες εμφανίστηκε στο Μιζούρι, αλλά και την Ιντιάνα, μια πολιτεία που οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να κερδίσουν οπωσδήποτε, για να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία τους, 51-49, στην Γερουσία. «Αύριο διακυβεύονται όλα όσα οικοδομήσαμε» ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στις τελευταίες εμφανίσεις του, στις οποίες περιλαμβάνονταν και πάλι το Οχάιο.

Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι πάσχουν από νέα πρόσωπα ικανά να ηγηθούν μιας προεκλογικής εκστρατείας απέναντι στον Τραμπ, κατέφυγαν στις πολιτικές εφεδρείες του πρώην προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο δεύτερος μάλιστα, ενόψει και του ενδεχομένου να ηγηθεί των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, έτρεχε κυριολεκτικά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας σε μια προσπάθεια να πετύχει την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Οι Δημοκρατικοί έχουν βάλει στόχο εδώ και καιρό να αποκτήσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων και ακόμη περισσότερο στην Γερουσία, προκειμένου να οδηγήσουν σε πολιτική παράλυση την προεδρία και την κυβέρνηση Τραμπ. Αυτή η επιδίωξή τους έγινε η μεγάλη ανησυχία του Αμερικανού προέδρου, η οποία τον οδήγησε τελικά να πάρει τις ενδιάμεσες εκλογές πάνω του.

Η απώλεια του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, (στις σημερινές εκλογές κρίνεται το σύνολο των 435 εδρών)  θα αμαύρωνε την εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει ο Τραμπ για την πολιτική του, προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον πρόεδρο που έφερε την πολυπόθητη ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία. Η απώλεια του ελέγχου της Γερουσίας όμως (στις σημερινές εκλογές κρίνονται οι 35 από τις 100 έδρες) θα δημιουργούσε σοβαρότερα προβλήματα, ακόμη και καθαίρεση, για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αμφίρροπη μάχη

Αν και είναι δύσκολή οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα, ο Τραμπ στις τελευταίες δηλώσεις του ανέφερε συχνά ότι θα είναι «καλό για την Γερουσία», ενώ εξέφραζε ελπίδες και για την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η αισιοδοξία του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων για την Γερουσία δεν είναι βεβαίως αβάσιμη, καθώς οι περισσότερες από τις 35 έδρες που κρίνονται στις σημερινές εκλογές, αφορούν Πολιτείες στις οποίες επικρατούν οι συντηρητικοί.  Οι Δημοκρατικοί μάλιστα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες σε Πολιτείες, όπως το Μιζούρι, η Βόρεια Ντακότα, η Μοντάνα και η Ιντιάνα.

Αντιθέτως το μεγάλο πρόβλημα των Ρεπουμπλικάνων, όχι άσχετο με την ιδιοσυγκρασία του  Τραμπ, εντοπίζεται στις γυναίκες ψηφοφόρους. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στον γυναικείο πληθυσμό επικρατούν οι Δημοκρατικοί  με ποσοστό που φτάνει και το 62%, όπως έδειξε η καταγραφή πρόθεσης ψήφου της SSRS για λογαριασμό του, εχθρικού προς τον Αμερικανό πρόεδρο, CNN.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να αποσπάσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους. Όλες οι έρευνες ωστόσο συμφωνούν ότι οι εκλογές είναι αμφίρροπες σε τουλάχιστον 20 Πολιτείες.

Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι το αυξημένο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, κάτι στο οποίο έχει επιδράσει και το κλίμα πόλωσης που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ήδη, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, έχουν ψηφίσει περίπου 36 εκατομμύρια Αμερικανοί με την διαδικασία της «πρώιμης ψήφου» ή επιστολικά. Περίπου δέκα εκατομμύρια περισσότεροι δηλαδή από τα 27,2 εκατομμύρια Αμερικανών που είχαν ψηφίσει πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι