Με χτύπημα στην Αφρική η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους

Με χτύπημα στην Αφρική η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, Βαγγέλης Σαρακινός

Την Αφρική φαίνεται ότι επέλεξε το Ισλαμικό Κράτος για το πρώτο χτύπημά του, υπό τον νέο ηγέτη του, η ακριβής ταυτότητα του οποίου εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι γνωρίζει επακριβώς ποιος είναι, ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι περισσότερο προσεκτικό και φειδωλό στις δηλώσεις του. Την ίδια ώρα, μετά τους Αφγανούς τζιχαντιστές, με τον νέο ηγέτη συντάσσεται και το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε μία ημέρα νωρίτερα στο βορειοανατολικό Μάλι και στοίχισε τη ζωή 53 στρατιωτών και ενός πολίτη. Η επίθεση έγινε σε στρατώνα στο Ιντελιμάν, μια περιοχή στα σύνορα με τον Νίγηρα, όπου επίσης υπάρχει δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωση του προπαγανδιστικού πρακτορείου Amaq, το οποίο δεν έδωσε όμως κάποια αποδεικτικά στοιχεία. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς και στο παρελθόν η τζιχαντιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη επιθέσεων, χωρίς να δίνει τις απαραίτητες αποδείξεις.

Αναμενόμενη επίθεση 

Ένα πλήγμα από το Ισλαμικό Κράτος ήταν αναμενόμενο μετά την εξόντωση του αλ-Μπαγκντάντι, σε “χειρουργική” στρατιωτική επιχείρηση των Αμερικανών στη βόρεια Συρία, και την ανάληψη της αρχηγίας της οργάνωσης από τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι. Το Ισλαμικό Κράτος είχε προαναγγείλει, άλλωστε, σκληρά χτυπήματα μαζί με την ανακοίνωση του νέου επικεφαλής του.

Χτύπημα περιμέναν και οι υπηρεσίες ασφαλείας των δυτικών χωρών και μάλιστα η Γαλλία, η οποία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον περισσότερο μουσουλμανικό πληθυσμό, τέθηκε σε συναγερμό και προχώρησε στη λήψη πρόσθετων μέτρων, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του αλ-Μπαγκντάντι. Το χτύπημα στο Μάλι έγινε σε στρατώνα και, όπως επιβεβαίωσε το Παρίσι, μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας Γάλλος στρατιωτικός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει περίπου 4.500 στρατιώτες στην περιοχή με στόχο την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και ότι για τον Μακρόν και την ΕΕ η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της υποσαχάριας Αφρικής αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο, που η πρώτη αντίδραση, και για την ώρα η μοναδική, προήλθε από μία εκπρόσωπο της Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της ΕΕ στον αγώνα που δίνει το Μαλί ενάντια στην τρομοκρατία.

Άλυτο μυστήριο 

Οι Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή από το 2014 και, προκειμένου να τους αποσύρει, το Παρίσι προωθεί την δημιουργία ενός πολυεθνικού στρατού, ο οποίος θα αντικαταστήσει και την G5 Σαχέλ, το στρατιωτικό μόρφωμα στο οποίο εκτός από το Μάλι συμμετέχουν δυνάμεις από τη Μαυριτανία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ και τον Νίγηρα. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα, στη σύνοδό τους στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, οι χώρες που μετέχουν στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής αποφάσισαν να διαθέσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέσσερα χρόνια για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Η επίθεση στον στρατώνα του Μάλι έγινε την ώρα που ο Άσαντ αμφισβητεί την εξόντωση του αλ-Μπαγκντάντι και παραμένει μυστήριο η πραγματική ταυτότητα του νέου ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι. Ο Τραμπ ισχυρίζεται βέβαια ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν με ακρίβεια ποιος είναι, όμως ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία δηλώνει ότι η ταυτότητά του νέου ηγέτη ερευνάται, προκειμένου να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο του στην οργάνωση και για την καταγωγή του.

Η εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην φονική επίθεση στο Μάλι δεν αποδεικνύεται από άλλη πηγή, η τζιχαντιστική οργάνωση, ωστόσο, θα ήθελε ένα νέο χτύπημα για να αντισταθμίσει τις απώλειές της και την πρόσφατη εξόντωση του πρώην αρχηγού της. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν επιδιώκει οι διασκορπισμένοι πλέον πυρήνες της να επιβεβαιώσουν την πίστη τους και στον νέο αρχηγό.

Σε αυτόν τον τομέα πάντως κάτι δείχνει να πετυχαίνει, καθώς μετά τους Αφγανούς τζιχαντιστές που φέροναι να δήλωσαν ότι ο θάνατος του αλ-Μπαγκντάντι δεν επηρεάζει τη στάση τους, πίστη στον νέο ηγέτη ορκίστηκε και το παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, που ανάρτησε σήμερα στο δίκτυο Telegram, η  οργάνωση “Επαρχία Σινά” δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται  περίπου 20 μαχητές με μια λεζάντα που γράφει ότι ορκίζονται πίστη στον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι