ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μετά την Ιταλία ανοίγει μέτωπο και με την Αλγερία ο Ερντογάν!

Μετά την Ιταλία ανοίγει μέτωπο και με την Αλγερία ο Ερντογάν!, Γιώργος Λυκοκάπης

Πολλαπλά μέτωπα ανοίγει πλέον η Τουρκία, με την νεοοθωμανική ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλεί συνεχιζόμενες τριβές και αντιπαραθέσεις, ακόμα και με τις χώρες που έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αλγερία, η ηγέτιδα χώρα του Μαγκρέμπ, η οποία αρχίζει πλέον να “εκνευρίζεται” με τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα αραβικών μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η Asharq Al-Awsat, ένα διεθνές αραβικό μέσο με έδρα το Λονδίνο, επικαλούμενπ αξιωματούχους της αλγερινής κυβέρνησης, σημειώνει ότι το Αλγέρι είναι έντονα δυσαρεστημένο από την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στελέχη του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με στελέχη του ισλαμικού κόμματος Rachad, το οποίο οι αλγερινές αρχές χαρακτηρίζουν ως «εξτρεμιστικό» και «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η Αλγερία, αποτελεί την πρώτη αραβική χώρα που το πολιτικό Ισλάμ έφτασε ένα βήμα από την ολοκληρωτική κατάληψη της εξουσίας, πολύ πριν σχηματιστεί η πρώτη κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης. Ο θρίαμβος του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας στις εκλογές του 1991 είχε προκαλέσει την πραξικοπηματική αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων και υπήρξε το έναυσμα για έναν πολυετή αιματηρό εμφύλιο, στον οποίο οι ένοπλες οργανώσεις των ισλαμιστών ηττήθηκαν κατά κράτος.

Το πολιτικό Ισλάμ απέτυχε να έρθει και πάλι στο προσκήνιο στις οργισμένες διαδηλώσεις που συντάραξαν την Αλγερία τον Απρίλιο του 2019, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά: Επέλεξαν να κινήσουν τις διαδικασίες για την παραίτηση του 84χρονου σήμερα, πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, μιας ιστορικής και αξιοσέβαστης φιγούρας της πολιτικής ζωής της χώρας, τον οποίο είχε φέρει στο προσκήνιο ο στρατός για να γεφυρώσει το χάσμα από την αιματηρό εμφύλιο.

Αμηχανία στην Αλγερία

Η σημερινή Αλγερία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ πλέον η Άγκυρα έχει αντικαταστήσει το Παρίσι από την θέση του κορυφαίου εμπορικού εταίρου της ηγέτιδας χώρας του Μαγκρέμπ. Μάλιστα η Αλγερία ήταν μία από τις λίγες αραβικές χώρες που υποστήριζαν την κυβέρνηση Σαράτζ κατά την πολιορκία της Τρίπολης, από κοινού με την Τυνησία, μία άλλη χώρα του Μαγκρέμπ, στην οποία Τουρκία έχει διευρυμένη επιρροή και μέσω του ισλαμικού κόμματος Ενάχτα.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν φέρνει σε δύσκολη θέση την αλγερινή κυβέρνηση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ακόμα ήταν η αντιπαράθεση του με τον Εμμανουέλ Μακρόν σε ψυχροπολεμικά επίπεδα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ισχυριστεί ότι ο Αλγερινός ομόλογος του, σε ιδιωτική τους συνομιλία του είχε πει ότι οι Γάλλοι «είχαν σκοτώσει πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς» τα χρόνια της αποικιοκρατίας, με την αλγερινή κυβέρνηση να εκφράζει «την έκπληξη της» για την προπαγανδιστική εργαλειοποίηση της πιο ευαίσθητης περιόδου της ιστορίας της Αλγερίας, δια στόματος Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν εμφανίζεται πρόθυμος να περιορίσει την υποστήριξη του στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια της Αιγύπτου του στρατηγού Σίσι, δεν φαίνεται να κάνει το ίδιο με τα κόμματα του πολιτικού Ισλάμ στο Μαγκρέμπ, πιθανών γιατί το ισλαμικό κόμμα Ενάχτα παραμένει υπολογίσιμη δύναμη στην Τυνησία. Στηρίζοντας ισλαμικά κόμματα που θεωρούνται εξτρεμιστικά από την αλγερινή κυβέρνηση, φέρνει για δεύτερη φορά σε δύσκολη θέση μία από τις, μετρημένες πλέον στα δάχτυλα, αραβικές χώρες που δεν είχε έλθει ποτέ σε ανοιχτή σύγκρουση, όπως με την Αίγυπτο ή την Σαουδική Αραβία.

Νέα επίθεση στο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Ισραήλ, την πρώτη εδώ και μήνες, έπειτα από τις προσπάθειες του να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το εβραϊκό κράτος, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ ως «εχθρό του Ισλάμ». Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα πολεμικά αντίποινα του Ισραήλ έναντι της ισλαμικής Χαμάς, φυσικά παραβλέποντας ότι είχε προηγηθεί εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Ουσιαστικά έχουμε άλλη μία απόπειρα εργαλειοποίησης του Παλαιστινιακού από τον Ερντογάν, η οποία προφανώς και θα αποτύχει, πόσο μάλλον όταν ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται παντελώς αναξιόπιστος, ακόμα και προς τουςτους Παλαιστίνιους, για τα δικαιώματα των οποίων δήθεν κόπτεται. Τα ίδια αντίποινα είχε κάνει η ισραηλινή αεροπορία και τον περασμένο Μάρτιο έναντι της Χαμάς, με τον Ερντογάν να σιωπά, μάλλον ευελπιστώντας πως η εκλογική αστάθεια που επικρατούσε στο Ισραήλ, θα υποχρέωνε το εβραϊκό κράτος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ η συμμετοχή του Ισραήλ στην τετραμερή σύνοδο με την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (την πρώτη από την συμφωνία εξομάλυνσης Τελ Αβίβ και Άμπου Ντάμπι), σίγουρα δεν “χαροποίησε” τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει ακόμα ένα ανοιχτό μέτωπο: Αυτό με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνήθηκε να ανασκευάσει τον επίμαχο χαρακτηρισμό “δικτάτορας” για το πρόσωπο του Ερντογάν, που έβαλε “φωτιά” στις σχέσεις Άγκυρας-Ρώμης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι