Μιντιακός «εμφύλιος» για την Καταλονία

Μιντιακός «εμφύλιος» για την Καταλονία

Έντονη αντιπαράθεση, με δικαστικές διαστάσεις, ξέσπασε ανάμεσα στην εφημερίδα El Pais  και την δημόσια καταλανική τηλεόραση TV3, με αφορμή τον τρόπο που η δεύτερη καλυψε το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais επικρίνει απόφαση της δικαιοσύνης, που την  υποχρεώνει να δημοσιεύσει απάντηση της δημόσιας καταλανικής τηλεόρασης σε ρεπορτάζ της, με το οποίο την κατηγορούσε για μεροληπτική στάση υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το ρεπορτάζ, το οποίο είχε δημοσιευθεί στην El Pais, στις 12 Νοεμβρίου, με τίτλο «Μία εβδομάδα παρακολουθώντας μόνο TV3» και αναδημοσιεύεται, μετά την δικαστική απόφαση, υποστήριζε ότι τα προγράμματα που μετέδωσε για ένα επταήμερο το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο μεροληπτούσαν υπέρ των αυτονομιστών.

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας για να στηρίζει το «κατηγορητήριό» της έναντι της TV3 είναι ότι το καταλανικό δίκτυο μετέδωσε υπερβολές σχετικά με την επιτυχία της γενικής απεργίας που οργανώθηκε, στις 8 Νοεμβρίου, από ένα μικρό αυτονομιστικό καταλανικό συνδικάτο.

Ένα δεύτερο επιχείρημα της El Pais είναι οι αναφορές της ότι παιδικό πρόγραμμα της TV3 παρουσίαζε την εικόνα ότι η καταλανική κοινωνία είναι «χωρισμένη ανάμεσα σε καλούς Καταλανούς και πολύ κακούς Ισπανούς».

Η El Pais υποστήριζε επίσης, ότι στα δελτία ειδήσεων του TV3 δεν γινόταν καθόλου λόγος για την Ισπανία και ότι έδιναν την εντύπωση πως «το αυτονομιστικό φρόνημα είναι συντριπτικό». Αυτό μάλιστα γινόταν, σύμφωνα με την El Pais, την ώρα που στις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου, οι αυτονομιστές συγκέντρωσαν λιγότερο του 50% των ψήφων, όπως συνέβη και το 2015.

Η ελευθεροτυπία στα δικαστήρια

Η δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας απέρριψε στο σύνολό της αυτές τις κατηγορίες και προσέφυγε σε δικαστήριο της Βαρκελώνης, το οποίο  καταδίκασε την El Pais, υποχρεώνοντάς την να δημοσιεύσει επανορθωτικό κείμενο. Η υπόθεση ωστόσο, δεν έχει τελεσιδικήσει, καθώς η εφημερίδα θα καταθέσει έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης.

Μάλιστα στην υπερασπιστική της γραμμή, όχι μόνο έναντι των δικαστηρίων αλλά και για την ουσία του δικαιώματός της στην ελευθεροτυπία, η El Pais τονίζει ότι, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα απάντησης της TV3 «δεν σημαίνει ότι η πληροφορία που δημοσιεύθηκε είναι ανακριβής ή ψευδής, αλλά αναγνωρίζεται το δικαίωμα παρουσίασης μίας άλλης εκδοχής».

Η εφημερίδα της Μαδρίτης, η οποία είναι και η πρώτη σε κυκλοφορία στην Ισπανία, επανέρχεται στο θέμα, χαρακτηρίζοντας την δικαστική απόφαση, στο κύριο άρθρο της, ως «επίθεση κατά της ελευθερίας της ενημέρωσης».

«Εάν οποιοδήποτε πρόσωπο, εταιρεία ή θεσμός, στον οποίο μία πληροφορία που έχει δημοσιευθεί δεν αρέσει, ακόμη και αν είναι ακριβής, μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των δικαστηρίων, με την επίκληση του δικαιώματος απάντησης, η ελευθερία της έκφρασης δέχεται σοβαρή απειλή», σημειώνει η El Pais.

Το δίκτυο έχει …παρελθόν

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το δημόσιο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 δέχεται επικρίσεις για μεροληπτική στάση σε ό, τι αφορά το ακανθώδες ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Το δίκτυο διευθύνεται από έναν ακραιφνή αυτονομιστή και αρκετά μέσα ενημέρωσης το έχουν κατηγορήσει, πολλές φορές, για μεροληπτική στάση. Ανάλογες κατηγορίες έχουν εκφράσει κατά καιρούς και τα καταλανικά κόμματα που είναι αντίθετα με την ανεξαρτησία. Σε όλα αυτά βέβαια οι Καταλανοί αυτονομιστές απαντούν με ανάλογες καταγγελίες ότι τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης «ψεύδονται».

Την ίδια ώρα πάντως, το εθνικό δίκτυο τηλεόρασης της Ισπανίας, το RTVE, κατηγορείται συστηματικά, ακόμη και από τα ίδια τα συνδικάτα των δημοσιογράφων του, ότι μεροληπτεί υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του, τού  προσάπτουν, ότι αποσιώπησε την εκτεταμένη αστυνομική βία που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου του 2017.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι