Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Ερντογάν - Μεγαλοϊδεατισμός και αυτοπαγίδευση

Βενιζέλος Κώστας
1408
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Ερντογάν - Μεγαλοϊδεατισμός και αυτοπαγίδευση, Κώστας Βενιζέλος

Οι χειρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των S-400 έχουν οδηγήσει τον ίδιο και την Τουρκία σε ένα αδιέξοδο του τρόμου. Όποια απόφαση και να λάβει τώρα θα έχει κόστος για τη χώρα του. Εάν τηρήσει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τη Ρωσία και παραλάβει το πυραυλικό σύστημα τότε θα υποστεί την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η τελευταία προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα διατυπώνεται στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν προς τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ και είναι ξεκάθαρη. Περιλαμβάνει σαφείς στρατιωτικές και οικονομικές απειλές.

Εάν το καθεστώς Ερντογάν δεν αντέξει την αμερικανική πίεση και αποκηρύξει τη συμφωνία με την Μόσχα, οπότε και δεν θα παραλάβει το πυραυλικό σύστημα S-400, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπο με την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όσοι πιστεύουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος θα αφήσει να πέσει στα μαλακά την ακύρωση του συμβολαίου είναι εκτός πραγματικότητας.

Για αυτή τη συμφωνία αλλά και κάποια άλλα ανοίγματα η Μόσχα 'κατάπιε' την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά στις 24 Νοεμβρίου 2015. Υπενθυμίζεται πως τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στα τουρκο-συριακά σύνορα με την Άγκυρα να είχε αναφέρει ότι το μαχητικό «είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο».

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η αντίδραση της Μόσχας θα προκαλεί  κόστος για την Άγκυρα, σημειώνοντας πως ενδέχεται η οργή της Ρωσίας να είναι μεγαλύτερη από την αμερικανική, καθώς στην Ουάσινγκτον μπορούν να υιοθετήσουν πολλές και ισχυρές κυρώσεις μέχρι του σημείου που δεν θα τινάξουν στον αέρα τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Είναι πρόδηλο πως όποια και να είναι η απόφαση του νεοσουλτάνου της Άγκυρας θα έχει κόστος. Ο Ερντογάν είναι αλυσοδεμένος με τις επιλογές του και τα παιχνίδια τακτικής του.

Οι  Τούρκοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Αμερικανούς να συνυπάρξουν S-300 και F-35. Αυτό, όμως, φαντάζει ως μια ψευδαίσθηση ελλείψει επιχειρημάτων και αντοχών. Αναμένεται, πάντως, αυτή η πρόταση να τεθεί από τον Ερντογάν στον Πρόεδρο Τράμπ κατά τη συνάντησή τους στην Ιαπωνία, στις 28 Ιουνίου, αλλά θεωρείται απίθανο να συζητηθεί καν.

Κάποτε ο Ερντογάν θεωρείτο ο εκσυγχρονιστής, ο ισλαμοδημοκράτης ηγέτης-πρότυπο. Αυτό το πίστευαν και οι γνωστοί κύκλοι σε Αθήνα και Λευκωσία. Ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν με την αλαζονεία και υπεροψία του έχει βρεθεί σε ένα αδιέξοδο που θα του στοιχίσει και του ίδιου προσωπικά, πρωτίστως όμως της χώρας του. Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η Άγκυρα. Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο πως ενόψει αυτών των εξελίξεων, σε Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να επαγρυπνούν, καθώς δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να εξωτερικεύσει τα αδιέξοδα του και να ξεσπάσει σε Ελλάδα και Κύπρο, τις οποίες θεωρεί αδύναμο κρίκο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.