Νέες συγκρούσεις στη Βηρυτό – Πιέσεις για διεθνή έρευνα

Νέες διαδηλώσεις στη Βηρυτό – Σε κίνδυνο το μέλλον του Λιβάνου, Βαγγέλης Σαρακινός

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια από την φονική έκρηξη στη Βηρυτό, την ώρα που ο βυθισμένος στο πένθος Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα αναταραχής και αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος της χώρας. Εντωμεταξύ ολοκληρώθηκε η διεθνής βιντεοδιάσκεψη που οργάνωσαν ο Μακρόν και ο ΟΗΕ με στόχο της ενεργοποίησης της διεθνούς κοινότητας για άμεση αποστολή βοήθειας στην αραβική χώρα.

Στη διάσκεψη μετείχε πλειάδα ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, οι ομόλογοί του του Λιβάνου και της Αιγύπτου, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο εμίρης του Κατάρ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθώς και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών. Οι ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να κινηθούν γρήγορα σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς τον λιβανέζικο λαό, καθώς η καταστροφή είναι τεράστια και ο κίνδυνος κατάρρευσης ορατός.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επίσης μετείχε στη διάσκεψη, προχώρησε σε μια γενναία προσφορά, θέτοντας στη διάθεση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και της διεθνούς κοινότητας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, την αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”, και τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Μικρή η Κύπρος, μεγάλη η βοήθεια

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε παραλλήλως τη διάθεση ποσού πέντε εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την αποστολή άλλων 40 τόνων υλικών άμεσης χρήσης, περιλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών, ειδών ένδυσης και τροφίμων μακράς διάρκειας. Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει ήδη αποστείλει στη Βηρυτό πέντε τόνους υλικά χρήσιμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και συνεργεία διάσωσης.

Η Κύπρος διατηρούσε πάντα, άλλωστε, «αδελφικές σχέσεις με τον Λίβανο», όπως είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και είναι γνωστό, ότι πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο σε χιλιάδες Λιβανέζους πρόσφυγες, στη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων του 1976 και του 2006. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια απόπειρα εμπλοκής της Κύπρου στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου που μετέφερε στη Βηρυτό πριν έξι χρόνια το φονικό φορτίο.

Ο Ρώσος υπήκοος, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus, εντοπίστηκε τελικά στη Λεμεσό, οι κυπριακές αρχές αναγκάστηκαν, ωστόσο, να διαψεύσουν  αρκετά δημοσιεύματα που τον ήθελαν κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου, όπως και το να ξεκαθαρίσουν ότι το πλοίο δεν είναι εγγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της Κύπρου ούτε η φορολογική του βάση βρίσκεται επί Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναταραχή στη Βηρυτό

Η διεθνής κοινότητα χρωστάει στο λαό του Λιβάνου την υποστήριξή της τόνισε στη διάρκεια της σύσκεψης ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βηρυτό ζήτησε διεθνή έρευνα για την τραγωδία. Κάτι που απέρριψε ο Λιβανέζος ομόλογός του, Μισέλ Αούν. Σήμερα πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε, ότι η προσφορά βοήθειας συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη για τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής και ανεξάρτητης έρευνας για την έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 158 ανθρώπους.

Υπέρ μιας «πλήρους και διαφανούς» έρευνας τάχθηκε και ο Τραμπ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και διατεθειμένες να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας στον λαό του Λιβάνου. Παραλλήλως απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τη «νομιμότητα των ειρηνικών διαδηλωτών για διαφάνεια, μεταρρυθμίσεις και για ανάληψη ευθυνών». Αυτό ανέφερε άλλωστε και η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, το ποσό που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν άμεσα οι δωρητές ανέρχεται σε σχεδόν 253 εκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία προσέφερε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ δεσμεύτηκε για ένα ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ και οι χώρες του Κόλπου υποσχέθηκαν 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό, ζήτησε και μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας, κάτι το οποίο απαιτούν εδώ και καιρό οι πολίτες του Λιβάνου. Το αίτημα αυτό επανέφεραν, εξάλλου, και στις χθεσινές διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων κατέλαβαν υπουργεία και απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Κανείς, ωστόσο, δεν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, την οποία στηρίζει και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, παρά μόνον η υπουργός Ενημέρωσης, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ. Αντιθέτως παραιτήθηκαν, ήδη από το Σάββατο, οι τρεις βουλευτές του αντιπολιτευόμενου χριστιανικού πολιτικού κόμματος Καταέμπ (Kόμμα των Φαλαγγιτών).

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε και ο Καθολικός Μαρωνίτης Πατριάρχης στο Λίβανο, Μπεσάρα Μπούτρος Αλ-Ράι, αφού, όπως είπε, δεν μπορεί «να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά» τη χώρα και να την βοηθήσει να ανακάμψει. Την ίδια ώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος παρότρυνε, με το κυριακάτικο μήνυμά του, τον λαό του Λιβάνου να εργαστεί ενωμένος για μια «ελεύθερη και δυνατή» συνύπαρξη.

Νέες διαδηλώσεις

Σημειώνεται, ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τονίζοντας ότι μόνον έτσι μπορεί να βγει η χώρα από την «διαρθρωτική κρίση». Προσφέρθηκε επίσης να παραμείνει πρωθυπουργός για τους επόμενους δύο μήνες μέχρι να επέλθει συμφωνία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι διαδηλώσεις πάντως συνεχίζονται και σήμερα, όπως και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς και τις δυνάμεις ασφαλείας. Το απόγευμα της Κυριακής, ομάδες διαδηλωτών, κυρίως νεαροί, πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που είχαν αποκλείσει τους δρόμους κοντά στο Κοινοβούλιο.

Εντωμεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε, ότι εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, την ώρα που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν 21 αγνοούμενοι. Έγινε επίσης γνωστό, ότι η τεράστια έκρηξη από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 158 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 6.000, δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους 43 μέτρων!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι