Ο καθένας τα δικά του στην συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν

Ο καθένας τα δικά του στην συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν, slpress

Τις βαθιές διαφορές που χωρίζουν την Άγκυρα με το Βερολίνο και την Ευρώπη ανέδειξε η συνάντηση της Άγγελας Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, την πρώτη του ως εκλεγμένος πρόεδρος. Στην συνάντηση, όπως και στην κοινή συνέντευξη τύπου, κυριάρχησαν τα θέματα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κατάσταση στην Συρία, για την οποία η Μέρκελ ανακοίνωσε διεθνή συνάντηση.

Η καγκελάριος είπε ότι έθεσε στον Ερντογάν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα της κράτησης Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, για να σημειώσει  ότι υπάρχουν «βαθιές διαφορές» μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας σε ό,τι αφορά την  ελευθερία του Τύπου και το κράτος Δικαίου.

Την ίδια ώρα πάντως, οι υπεύθυνοι ασφαλείας πετούσαν κυριολεκτικά έξω από την αίθουσα τον αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Ερτουγρούλ Γιγκίτ, ο οποίος ζει στο Αμβούργο και αρθρογραφεί στην Tageszeitung. Ο Γιγκίτ  εμφανίστηκε στην συνέντευξη, φορώντας ένα μπλουζάκι, στο οποίο ήταν γραμμένο στα γερμανικά και τα τουρκικά η φράση «Ελευθερία Τύπου για τους δημοσιογράφους στην Τουρκία». Οι άνδρες ασφαλείας τον εντόπισαν και τον έσυραν έξω από την αίθουσα, όπου δινόταν η συνέντευξη, προκαλώντας αμηχανία στην Γερμανίδα καγκελάριο και τον Τούρκο πρόεδρο. Ι

Η Μέρκελ έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πέντε Γερμανοί υπήκοοι εξακολουθούν να κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία. Το Βερολίνο μάλιστα θεωρεί ότι οι αόριστες κατηγορίες εναντίον τους για τρομοκρατία, δεν δικαιολογούν την παρατεταμένη κράτησή τους.

Σύνοδος για την Συρία

Η Μέρκελ τόνισε ωστόσο και τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος Του Βερολίνου και της Άγκυρας, εστιάζοντας στην κατάσταση στην Συρία και το προσφυγικό, καθώς Τουρκία και Γερμανία είναι οι δύο χώρες που έχουν απορροφήσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Η καγκελάριος ανακοίνωσε μάλιστα ότι συμφώνησε για την διεξαγωγή τον Οκτώβριο μιας τετραμερούς συνάντησης για την Συρία και κυρίως την κατάσταση στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, στην οποία θα μετέχουν η Ρωσία και η Γαλλία. Πρόκειται ουσιαστικά για την τετραμερή η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε τότε κυρίως λόγω των ενστάσεων του Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κάλεσε για άλλη μία φορά το Βερολίνο να εκδώσει τους εκατοντάδες, όπως είπε, υποστηρικτές του Γκιουλέν που διαμένουν στη Γερμανία και να χαρακτηρίσει το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα ως «τρομοκρατική οργάνωση». Έθεσε όμως και το θέμα του δημοσιογράφου και πρώην διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ , Τζαν Ντουντάρ, τον οποίο χαρακτήρισε πράκτορα, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δικαιούται να ζητά την έκδοσή του.

Εμμονή με τον Ντουντάρ

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή δημοσιοποίησαν βίντεο που έδειχνε ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα σε τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία. Αποφυλακίστηκαν όμως εν αναμονή εκδίκασης της έφεσής τους και από τότε ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα και σήμερα ζει αυτοεξόριστος στην Γερμανία.

Ο Ντουντάρ, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον επικριτικούς, έναντι του Ερντογάν, Τούρκους δημοσιογράφους, είχε διαπιστευτεί από την γερμανική κυβέρνηση για την κοινή συνέντευξη τύπου. Μετά τις τουρκικές απειλές όμως για ματαίωση της συνέντευξης, ο πρώην αρχισυντάκτης της Τζουμχουριέτ, δεν παρέστη τελικά για να μπορέσουν οι Γερμανοί συνάδελφοί του να υποβάλλουν στον Τούρκο πρόεδρο τις ερωτήσεις τους.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε τον περασμένο Μάρτιο ότι ο Ντουντάρ θα έπρεπε να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 20 ετών με κατηγορίες για κατασκοπεία και η παρουσία του στην συνέντευξη θα μπορούσε να αναγνωσθεί ως ένα σαφές μήνυμα της Μέρκελ προς τον Ερντογάν. Το μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο είχε σταλεί ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα.

Την ώρα που ο Ερντογάν πατούσε το πόδι του στην γερμανική πρωτεύουσα οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου ανακοίνωναν έρευνα σε βάρος ενός Γερμανού αστυνομικού με την κατηγορία ότι κατασκόπευε Τούρκους αντιφρονούντες.  Η βασική κατηγορία μάλιστα που αντιμετωπίζει ο Γερμανός αστυνομικός είναι ότι αποκάλυπτε στην τουρκική πρεσβεία τις διευθύνσεις επικριτών του Τούρκου προέδρου.

Σύγκλιση εν μέσω διαμαρτυριών

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Γερμανία γίνεται σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μεγάλη ένταση και η τουρκική οικονομία σε βαθιά κρίση. Γίνεται όμως και εν μέσω αντιδράσεων, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει επίσης έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου.

Μέρκελ και Ερντογάν επιθυμούν ωστόσο να αμβλύνουν τις εντάσεις μεταξύ των χωρών τους, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να εξασφαλίσει και γερμανικές επενδύσεις, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πιεζόμενης από τον υψηλό εξωτερικό δανεισμό τουρκικής οικονομίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Siemens επιδιώκει να κλείσει ένα μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών  μεγάλης ταχύτητας στην Τουρκία, το κόστος των οποίων μπορεί να φθάσει τα 35 δισεκ. ευρώ.

Η επίσκεψη Ερντογάν συνοδεύεται όμως και από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καθώς έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Κολωνία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα εγκαινιάσει το μεγαλύτερο τέμενος στην Ευρώπη. Και σήμερα όμως, διαδηλωτές, που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και αφίσες πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, παρατάχθηκαν στους δρόμους από τους οποίους πέρασε η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου, αποτελούμενη από τρεις λιμουζίνες Mercedes-Benz!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι