Όλα δείχνουν ισραηλινό σαμποτάζ στο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο

Όλα δείχνουν ισραηλινό σαμποτάζ στο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου της Νατάνζ, χαρακτηρίζεται από την Τεχεράνη ως «τρομοκρατική επίθεση» και  κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το περιστατικό παραπέμπει σε κυβερνοεπίθεση και σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, φέρεται να βρίσκεται πίσω από αυτήν το Ισραήλ.

Η μυστική μάχη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, επισημαίνει η εφημερίδα “Haaretz”, δεν είναι πλέον και τόσο μυστική. Το ίδιο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο υπέστη μεγάλες ζημιές από μια έκρηξη τον Ιούλιο και τώρα το blackout διέκοψε τις λειτουργίες του. Δυτικές πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα “Jerusalem Post”, θεωρούν ότι η κυβερνοεπίθεση έγινε από τη Μοσάντ, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στην κύρια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

Εάν το Ισραήλ πραγματικά ευθύνεται για το blackout, τότε αναμένεται να κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς έχουν εμπλακεί σε σκιώδη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχής της Μέσης Ανατολής. Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά τις αναφορές για το ατύχημα, δήλωσε ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να «αναλάβει δράση εναντίον εκείνων που βρίσκονται πίσω από το περιστατικό». Κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για πράξη «πυρηνικής τρομοκρατίας».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο Μαλέκ Σαριάτ Νιασάρ Ιρανός βουλευτής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, ανέφερε ότι το περιστατικό είναι πολύ ύποπτο και εντάσσεται σε «σαμποτάζ» και ότι συνέβη την Εθνική Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ιράν και εν μέσω της επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ Ιράν και Δύσης. Ο Ιρανός βουλευτής Αλι Χαντάντι από την πλευρά του,  κατηγόρησε ευθέως για το blackout το Ισραήλ: «Χθες ήταν η δολοφονία ενός πυρηνικού επιστήμονα, η επίθεση στο ιρανικό πλοίο Saviz και τώρα το σαμποτάζ της πυρηνικής εγκατάστασης».

Σαμποτάζ και σκιώδης πόλεμος

Οι διαπραγματευτές στη Βιέννη έχουν δημιουργήσει δύο ομάδες εργασίας, μία για την επιβολή των κυρώσεων που πρέπει να αρθούν από τις ΗΠΑ και άλλη μια για να επανεξεταστούν οι περιορισμοί που πρέπει να υιοθετήσει το Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλει και ο εκπρόσωπος του State Department Ντεντ Πράις,δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα καταργήσουν τις κυρώσεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία.

Οι εξελίξεις περιπλέκουν και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επαναπροσεγίσουν το Ιράν και να επανέλθουν στην πυρηνική συμφωνία με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, ώστε να  μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η Διεθνή Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ)  –όργανο των Ηνωμένων Εθνών– που παρακολουθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι γνώριζε τις αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με το περιστατικό και ότι έχει μιλήσει με Ιρανούς αξιωματούχους για αυτό.

  Κρίσιμες αποφάσεις της Σερβίας για το Κόσοβο – Το τελικό σχέδιο ΗΠΑ-ΕΕ

Ισραηλινοί αναλυτές περιγράφουν τις τελευταίες εξελίξεις ως σκιώδη πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στο πλαίσιο μιας “ελεγχόμενης κλιμάκωσης”, που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές φροντίζουν να μην χάσουν τον έλεγχο για να μην ξεσπάσει να ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ τους.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι