ΘΕΜΑ

Πολεμικό όπλο του Ισραήλ η πείνα στη Γάζα – Δοκιμάζεται η δυτική ανοχή

Πολεμικό όπλο του Ισραήλ η πείνα στη Γάζα – Δοκιμάζεται η δυτική ανοχή
EPA/MOHAMMED SABER

«Το να γράφεις ένα ποίημα μετά το Άουσβιτς είναι βάρβαρο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να ζήσουμε ακόμα μετά το Άουσβιτς. Η ιδέα ότι μετά από αυτόν τον πόλεμο η ζωή θα μπορούσε να συνεχιστεί “κανονικά” ή ακόμα και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ανοικοδόμηση του πολιτισμού… είναι μια ανόητη ιδέα»

Τέοντορ Αντόρνο, Γερμανός εβραϊκής καταγωγής, κοινωνιολόγος, φιλόσοφος

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αναγκάζονται να μετακινηθούν για μια ακόμη φορά από την Γάζα. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της κατέφυγε στη πόλη Ράφα. Τώρα οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να φύγουν από τη Ράφα, όπως έφυγαν από την πόλη της Γάζας, όπως έφυγαν από την Τζαμπάλια, από την Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, από το Μπεΐτ Χανούν, από την Μπάνι Σουχέιλα, καθώς επίσης από την Χαν Γιούνις.

Άνθρωποι εξαντλημένοι, φοβισμένοι, θα μαζέψουν για ακόμη μία φορά τα λιγοστά πράγματα που τους έχουν απομείνει, προσπαθώντας να γλυτώσουν από αυτό το ανηλεές κυνήγι του θανάτου. Η άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζει ο άμαχος παλαιστινιακός πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας από την ισραηλινή επίθεση, αντιμετωπίζεται εν γένει από τους πολιτικούς της Δύσης, με αποσπασματικές δηλώσεις, δίχως την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για να σταματήσει αυτή η σφαγή με θύματα, κυρίως ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα όπου πραγματοποιεί επιχειρήσεις, οδήγησε τα πράγματα προς τα πίσω, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, σε οικονομικό φόρουμ στη Ντόχα. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να λάβει υπόψη της την αυξανόμενη κατακραυγή τόσο εντός της ίδιας της Αμερικής, όσο και εντός της διεθνούς κοινότητας, για την δολοφονία Παλαιστινίων αμάχων, τις επιθέσεις σε ιατρικές υποδομές και τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια. Καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις στα ισραηλινά σχέδια επίθεσης στη Ράφα, οι Αμερικανοί εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την δημόσια κριτική για τον σύμμαχό τους.

Εξαπλώνεται η πείνα

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι στον αέρα και οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση –με τους νεκρούς και τους τραυματίες να ανέρχονται σε εκατοντάδες σε καθημερινή βάση– η ανησυχία όλων στρέφεται στις δραματικές ελλείψεις τροφίμων και νερού που απειλούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Παλαιστινίων με λιμοκτονία. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πως χρειάζεται άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθούν, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, μαζικοί θάνατοι. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Εκτιμάται ότι 1.100.000 Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου, ενώ απαιτείται άμεση δράση για άλλα 854.000 που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο.

Ίσως ποτέ στο παρελθόν, ένας ολόκληρος λαός δεν ήταν αντιμέτωπος με τόσο οξύ πρόβλημα υποσιτισμού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο λιμός θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, από σήμερα έως τα τέλη Μαΐου. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 27 θάνατοι παιδιών και τριών ενήλικων από υποσιτισμό και αφυδάτωση, ενώ εκατοντάδες είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται υποσιτισμένα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει ωθήσει τους αμάχους στον θύλακα σε λιμό. «Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα της πείνας, βρισκόμαστε σε κατάσταση πείνας, με επηρεαζόμενους χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Μπορέλ στις Βρυξέλλες σε μια συνάντηση για την ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η πείνα χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Από ποιον; Ας τολμήσουμε να πούμε από ποιον. Από αυτόν που εμποδίζει την ανθρωπιστική υποστήριξη να εισέλθει στη Γάζα», πρόσθεσε ο Μπορέλ. Οι δηλώσεις του υποδηλώνουν πως η ΕΕ έχει πλέον αποδεχθεί ότι «το Ισραήλ προκαλεί λιμοκτονία τη Γάζα, με ευθεία γενοκτονική πρόθεση», είπε ο δημοσιογράφος του Guardian Όουεν Τζόουνς.

Αδιάκριτοι βομβαρδισμοί

Αποκαλυπτικές είναι οι αφηγήσεις τεσσάρων γιατρών, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, που ταξίδεψαν στη Γάζα για να βοηθήσουν τις ιατρικές ομάδες και να υποστηρίξουν το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Dr Νικ Μέιναρντ καθηγητής χειρουργικής στην Οξφόρδη ανέφερε: « Έχω αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση του ορισμού της “γενοκτονίας” μέσα από πολλά λεξικά και αν αυτοί οι ορισμοί ισχύουν για αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. Τελικά βεβαιώθηκα ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα ταιριάζει με όλους τους ορισμούς που διάβασα. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία, ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία. Φαίνεται ότι ο απώτερος στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τον πληθυσμό να μεταναστεύσει εντελώς από τη Γάζα και να αδειάσει αυτή τη γη από τον πληθυσμό της».

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να απαντήσω σε ορισμένους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις με στόχο μαχητές και αποφεύγει να στοχεύει αμάχους. Οι συνάδελφοί μου και όλοι οι γιατροί που εργάζονται στη Γάζα καταθέτουν, ότι οι βομβαρδισμοί που έγιναν στη Γάζα είναι αδιάκριτοι που καταλήγουν στο θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων. Τα ιατρικά ιδρύματα, το προσωπικό του τομέα υγείας γίνονται στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών και υπάρχει προμελετημένη πρόθεση να καταστραφούν οι ιατρικές υποδομές για να αποτρέψουν τα νοσοκομεία από το να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους κατοίκους της Γάζας. Μια επικείμενη καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί μόνο με μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Οι ΗΠΑ και άλλοι Δυτικοί προειδοποιούν το Τελ Αβίβ να μην πραγματοποιήσει την χερσαία εισβολή στη Ράφα. Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε αμερικανικά πανεπιστήμια ασκούν πίεση στον Λευκό Οίκο για την άνευ προηγουμένου υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, επιφέροντας πλήγμα στην κάποτε ιδεατή εικόνα του. Σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια στιγμή αλήθειας. Η φρίκη στη Γάζα είναι πολύ μεγάλη για να κρυφτεί ή να δικαιολογηθεί από τα συστημικά Μέσα και κυρίως, από το ισχυρό ισραηλινό λόμπι με την τεράστια επιρροή στο Κογκρέσο. Τα περισσότερα από 14.000 παιδιά που δολοφονήθηκαν στη Γάζα μέχρι σήμερα είναι τοξική κληρονομιά που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να αποσιωπηθεί.

Μετά από 34.000 θανάτους Παλαιστινίων, ο κόσμος πρόκειται να φτάσει σε σταυροδρόμι: Είτε θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει τους σχεδιασμούς του, είτε πρέπει να διορθώσει ένα ιστορικό λάθος με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σύμμαχοι του Ισραήλ είναι πόσο καιρό θα κοιτάζουν από την άλλη πλευρά και θα αρκούνται σε παραινέσεις, καθώς συνεχίζεται η γενοκτονία στη Γάζα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη προσοχή στις φοιτητικές αναταραχές για την υποστήριξη της Παλαιστίνης – σκηνές έχουν ήδη στηθεί σε 50 πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ. Οι προπαγανδιστές της Δύσης υποστηρίζουν ότι ξένες κυβερνήσεις βρίσκονται πίσω από αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας. Διοχετεύονται μάλιστα πληροφορίες ότι οι πανεπιστημιακές διαμαρτυρίες χρηματοδοτούνται από το Κατάρ. Μία προσπάθεια αποδόμησης του αυθόρμητου φοιτητικού κινήματος, της νεολαίας που υπερασπίζεται τις δυτικές αξίες, που παραβλέπουν κυνικά οι ηγεσίες της συλλογικής Δύσης.

Η γαλλική Le Monde σημειώνει ότι η υποκρισία της δυτικής πολιτικής οδηγεί σε μια αυξανόμενη διαίρεση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, «αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των φιλοϊσραηλινών και φιλοπαλαιστινιακών στρατοπέδων». Επιπρόσθετα, τον περασμένο μήνα, αρκετοί υπάλληλοι του CNN δήλωσαν στον Guardian, ότι υπάρχει «μια αυξανόμενη εσωτερική αντίδραση στο συντακτικό τους προσωπικό, ενάντια στον φιλοϊσραηλινό προσανατολισμό του τηλεοπτικού σταθμού». Κατά την άποψη των δημοσιογράφων του CNN, «η κάλυψη του πολέμου διαστρεβλώνεται. από μια συστημική προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ και επομένως ισοδυναμεί με δημοσιογραφικό επαγγελματικό παράπτωμα». Παρόμοια εσωτερική ανησυχία σχετικά με την προκατειλημμένη κάλυψη εκφράστηκε και από δημοσιογράφους του BBC.

Η στάση των Ισραηλινών

Κλείνοντας θα παραθέσουμε δύο στοιχεία από το πώς αντιμετωπίζουν οι ισραηλινοί το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα ισραηλινά Μέσα έδειξε ότι μόνο το 1,8% των Ισραηλινών πίστευε ότι η κυβέρνησή τους χρησιμοποιούσε υπερβολική δύναμη πυρός στην επίθεσή της στις πολιορκημένες περιοχές. Και ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι το 57,5% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι η τρομακτική επίθεση χρησιμοποίησε πολύ λίγη δύναμη πυρός.

Είναι χαρακτηριστικός ο κυνισμός που επικρατεί σε μέρος της ισραηλινής κοινωνίας, που διαφαίνεται επίσης από το συμβάν στην εκπομπή “Hapatriotim” στο κανάλι 14 του Ισραήλ. Ο δημοσιογράφος Γινόν Μαγκάλ αστειεύτηκε ότι η κόκκινη γραμμή του Μπάιντεν ήταν η δολοφονία 30.000 Παλαιστινίων! Ο τραγουδιστής Κόμπι Πέρετζ ρώτησε αν αυτός ήταν ο αριθμός των θανάτων για μία ημέρα και το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα και γέλια! Είναι τραγικό το γεγονός, πως οι απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος λησμονούν τα όσα υπέστησαν οι προπάτορές τους από το ναζιστικό καθεστώς, υιοθετώντας μ’ αυτόν τον κυνισμό τη γενοκτονική τακτική της χώρας τους και αναλώνοντας το διπλωματικό κεφάλαιο που τους είχε πιστωθεί συνεπεία της ναζιστικής θηριωδίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι