Πως το Newsweek έθαψε την αλήθεια για τα χημικά στη Συρία

Σύνταξη SLpress.gr
2673
Θύματα η αλήθεια και η δημοσιογραφία στον πόλεμο στην Συρία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Αλήθεια τι ακριβώς συνέβη με τις περίφημες επιθέσεις χημικών όπλων στην Συρία; Ο δημοσιογράφος του Newsweek Ταρίκ Χαντάτ, που θεωρείται κορυφαίος στην ερευνητική δημοσιογραφία, ήταν έτοιμος να προβεί σε μία σημαντική αποκάλυψη.

Συγκεκριμένα, πως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων είχε "θάψει" στοιχεία, που έδειχναν πως ήταν "στημένη" η περίφημη επίθεση με χημικά όπλα στην συριακή πόλη Ντούμα το 2018. Όπως θυμόμαστε αυτή η επίθεση είχε αποδωθεί στο καθεστώς Άσαντ. Ο δημοσιογράφος Ταρίκ Χαντάτ όμως αντιμετώπισε προβλήματα με την διεύθυνση του Newsweek και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Με ανάρτηση του στο twitter, ανέφερε πως απειλήθηκε με νομικές κυρώσεις από τους πρώην εργοδότες του. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να αποκαλύψει την αλήθεια.

Όπως έχει δείξει η ιστορία, η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα μία πολεμικής σύρραξης, μιας και πνίγεται πάνω στον καταιγισμό της προπαγάνδας των εμπλεκόμενων. Για παράδειγμα, προς τι η σπουδή να αποδοθεί στο καθεστώς Άσαντ η χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα, όταν ήταν γνωστό πως παρόμοια όπλα κατέχουν και οι ισλαμιστές αντάρτες; Ποιο διεθνές μέσο ενημέρωσης εξέτασε τον ρόλο της "ανθρωπιστικής" οργάνωσης Λευκά Κράνη, ο αρχηγός της οποίας βρέθηκε χρόνια μετά νεκρός στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη, υπό εξαιρετικά "σκοτεινές" συνθήκες;

Πως γίνεται όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης να δέχονται, ανεπιφύλακτα, τους ισχυρισμούς μίας ΜΚΟ και των δυτικών κυβερνήσεων στην Συρία; Πόσο μάλλον όταν οι τελευταίες έχουν βεβαρημένο παρελθόν με τα, αποδεδειγμένα, ψέματα των κυβερνήσεων Μπους και Μπλερ για την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Πρωταρχικός στόχος της δημοσιογραφίας ήταν πάντα η αποκάλυψη της αλήθειας, όχι η προπαγάνδα. Αυτό θύμισε η περίπτωση του Ταρίκ Χαντάτ, ο οποίος πλήρωσε βαρύ τίμημα για την επαγγελματική του στάση.


Με πληροφορίες από Mint Press News

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.