“Θετική ατζέντα” η ΕΕ, συλλήψεις και βομβαρδισμούς Κούρδων ο Ερντογάν

"Θετική ατζέντα" η ΕΕ, συλλήψεις και βομβαρδισμούς Κούρδων ο Ερντογάν, Γιώργος Λυκοκάπης

Μόλις λίγα 24ωρα πριν την επικείμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλυψε την “θετική ατζέντα”, την οποία προσδοκούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Περιφρονώντας επιδεικτικά όλες τις διεθνείς αντιδράσεις, η Τουρκία συνέλαβε τον Κούρδο βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογκλου, εντός μάλιστα του χώρου του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής φέρεται να συνελήφθη με τις παντόφλες και τις πιτζάμες (!) στα γραφεία του κόμματος του, όπου είχε παραμείνει επί τέσσερις συνεχείς νύκτες, αρνούμενος να το εγκαταλείψει όταν το τουρκικό κοινοβούλιο αφαίρεσε την βουλευτική του ιδιότητα, με την συνηθισμένη πλέον κατηγορία της “τρομοκρατίας”.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική διώξεων εις βάρος του κοινοβουλευτικού κουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), το οποίο είναι ένα βήμα πριν την πλήρη απαγόρευση του, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε Τούρκος εισαγγελέας. Όμως η Τουρκία δεν εμφανίζεται μόνο να περιφρονεί τις αμερικανικές αντιδράσεις, ως προς την αντιμετώπιση των Κούρδων της Τουρκίας, αλλά εμφανίζεται έτοιμη για νέα πολεμική κλιμάκωση και στην βόρεια Συρία.

Νέα πλήγματα στους Κούρδους

Για πρώτη φορά, έπειτα από 17 μήνες, η τουρκική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές εις βάρος θέσεων των Κούρδων μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τους οποίους εξοπλίζουν και υποστηρίζουν οι Αμερικανοί. Τα  πλήγματα μάλιστα φέρεται να σημειώθηκαν σε χωριό κοντά στην κουρδική πόλη Άιν Ίσα, που τελευταία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Τουρκίας και των Σύριων τζιχαντιστών συμμάχων της, καθώς αποτελεί την διοικητική πρωτεύουσα του αυτόνομου κουρδικού κράτους της “Ροτζάβα”.

Η Τουρκία απειλεί με εισβολή στην Άιν Ίσα, εκμεταλλευόμενη την “ευμενή ουδετερότητα” Μόσχας και Δαμασκού, αλλά μία τέτοια κίνηση πρέπει να έχει και το πράσινο φως των Αμερικανών, όπως την είχε και η αντίστοιχη εισβολή του Οκτωβρίου του 2019. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμμένει στην στήριξη των Κούρδων, τους οποίους προεκλογικά δήλωνε σε όλους τους τόνους πως δεν θα “προδώσει”, όπως είχε κάνει με παρασκηνιακό τρόπο ο προκάτοχος του, κυριολεκτικά συνεννοούμενος δια τηλεφώνου με τον Ερντογάν.

Πρέπει να σημειώσουμε πως Μόσχα και Άσαντ ανέχονται (μέχρι ενός σημείου) τα πολεμικά παιχνίδια της Τουρκίας, καθώς την ίδια στιγμή βομβαρδίζουν τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ. Οι Ρώσοι και ο Σύρος επιδιώκουν μέσω του “μπαμπούλα” μιας νέας τουρκικής εισβολής να “ψαλιδίσουν” την αυτονομία των Κούρδων και να τους απομακρύνουν από την επιρροή της Ουάσιγκτον, από την οποία οι Κούρδοι έχουν υψηλές προσδοκίες, που φτάνουν μέχρι και στην επίσημη αμερικανική αναγνώριση του αυτόνομου κράτους τους.

Που υπολογίζει ο Ερντογάν

Η αμερικανική στήριξη στους Κούρδους έχει βρεθεί στο επίκεντρο και ενός ιδιότυπου “παζαριού” που αποπειράθηκε να κάνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για το μέλλον των ρωσικών πυραύλων S-400, αν και η Ουάσιγκτον δημοσίως απορρίπτει τις σχετικές αιτιάσεις. Πάντως δεν μοιάζει τυχαίο που τα τουρκικά πλήγματα στην Βόρεια Συρία σημειώθηκαν έπειτα από τις πρωτοφανείς προσβολές του Μπάιντεν στο πρόσωπο του Ρώσου ηγέτη, που θύμισαν την πολεμική της ψυχροπολεμικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία αποσύρεται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών, με την  αντιπολίτευση να καταγγέλλει το καθεστώς Ερντογάν συγκαλύπτει την “γυναικοκτονία” που μαίνεται στην σημερινή Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν απέπεμψε (κυριολεκτικά νύχτα) τον τέταρτο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από το 2019, δείχνοντας πως εννοεί την “θεσμική ανεξαρτησία” του οργανισμού.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, ήταν οι Αμερικανοί διπλωμάτες που σύστησαν στην ΕΕ να μην εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην προσεχή Σύνοδο, με την Ουάσιγκτον να βγάζει από την δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους “συνηγόρους” της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί έδωσαν το άλλοθι που ζητούσε η καγκελάριος Μέρκελ, που στην προηγούμενη Σύνοδο είχε αναφερθεί σε «συντονισμό με την κυβέρνηση Μπάιντεν», για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν (αν και καταδίκασε τις προσβολές Μπάιντεν στον Πούτιν) φαίνεται να πιστεύει πως ο νέος Ψυχρός Πόλεμος που εισέρχεται η ανθρωπότητα αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων την αξία της Τουρκίας σε μέτωπα που ενδιαφέρουν τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως το ουκρανικό. Μάλλον θα εμείνει στο ριψοκίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, προσδοκώντας πάντοτε σε κέρδη και “παζάρια” στα πολλαπλούς πολέμους που πλέον εμπλέκεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι