Σφίγγει τον κλοιό στην Κίνα ο Τραμπ – Πως απαντά το Πεκίνο

Σφίγγει τον κλοιό στην Κίνα ο Τραμπ – Πως απαντά το Πεκίνο, Βαγγέλης Σαρακινός

Σε μια συντονισμένη “επίθεση” εναντίον της Κίνας προχωρά ο Τραμπ, εστιάζοντας στα σημεία που “πονάει” το Πεκίνο. Πιεσμένος από την εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην αμερικανική οικονομία, που απειλούν την επανεκλογή του, ο Ρεπουμπλικάνος επαναφέρει το θέμα του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν. Την ίδια ώρα, το Πεκίνο απαντά με την διακήρυξη, από την ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, της «μείζονος στρατηγικής επιτυχίας» στην μάχη κατά του κορωνοϊού.

Μετά από μια δίμηνη στοχοποίηση της Κίνας για παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της επιδημίας Covid-19, η οποία κορυφώθηκε στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πριν λίγες ημέρες, η Ουάσιγκτον δείχνει πλέον μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σχετικά με μια επανεξέταση των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, αφού το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας ενέκρινε τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για τον τρόπο αντίδρασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όχι όμως και της Κίνας, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η αμερικανική ηγεσία στρέφεται πάλι στο Χονγκ Κονγκ. Προτάσσοντας ζητήματα δημοκρατίας στην αυτόνομη πόλη, η οποία έζησε ένα τεράστιο κύμα αιματηρών μαζικών διαδηλώσεων την προηγούμενη χρονιά, η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων καταστολής μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Και τορπίλες στην Ταϊβάν

Το μήνυμα αυτό έστειλε στο Πεκίνο ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ενώ παραλλήλως, αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις σε οποιαδήποτε Αρχή περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Είχαν προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, ανάλογες δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα και «για μια παγκόσμια μαζική δολοφονία», εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία. Μία κατηγορία, στην οποία το Πεκίνο απάντησε με συγκρατημένο τρόπο.

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε όμως και σε μία άλλη ενέργεια, στην οποία η Κίνα, μάλλον θα αντιδράσει με πιο έντονο τρόπο. Ενημέρωσε το Κογκρέσο για μια πιθανή πώληση τεχνολογικά προηγουμένων τορπιλών στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική περιοχή. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι περισσότερες χώρες, αν και δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, υποχρεώνονται δια νόμου να της παρέχουν  μέσα για να μπορεί να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της. Και σε μια τέτοια “απειλή”, που θα μπορούσε να προέλθει μόνο από την ηπειρωτική Κίνα, η καλύτερη απάντηση είναι οι τορπίλες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι Αμερικανοί επιδίωξαν να επαναφέρουν από το παράθυρο την Ταϊβαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο έχασε το καθεστώς παρατηρητή, μετά την αμφισβήτηση της κινεζικής κυριαρχίας και τις αντιδράσεις του Πεκίνου. Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού να καλέσει την Ταϊπέι, προκειμένου να δώσει στοιχεία που, κατά την Ουάσιγκτον, αποδεικνύουν ότι ο ΠΟΥ υποβάθμισε τις επισημάνσεις της Ταϊβάν για τον κίνδυνο πανδημίας.

Η απάντηση του Πεκίνου 

Ο χρόνος, κατά τον οποίο εκδηλώνεται αυτό το πλέγμα των αμερικανικών πιέσεων προς την Κίνα δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς, σήμερα Παρασκευή, άρχισε στο Πεκίνο, κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας, η ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας. Πρόκειται για ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός, γνωστό και ως Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, που συνήθως κρατά μία εβδομάδα και στη διάρκειά του η κινεζική ηγεσία ανακοινώνει τους στόχους για την επόμενη χρονιά.

Μιλώντας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, μπροστά σε 5.000 κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε, στην εναρκτήρια ομιλία του, την «μείζονα στρατηγική επιτυχία» στη μάχη κατά του κορωνοϊού και υποσχέθηκε επιπλέον μέτρα για την ανάταξη της κινεζικής οικονομίας. Δεν ανακοίνωσε, ωστόσο, στόχο για την ανάπτυξη, εξαιτίας της αστάθειας που προκαλεί η πανδημία. Ανέφερε πάντως, ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα είναι στο 6,6% του προϋπολογισμού για το 2020, ένα ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών (πέρυσι ήταν στο 7,5%).

Η εξέλιξη, ωστόσο, την οποία ανέμεναν οι Αμερικανοί, είναι ότι στην Λαϊκή Εθνοσυνέλευση κατατέθηκε πρόταση νόμου για την ασφάλεια που αφορά ζητήματα «εσχάτης προδοσίας, στάσης και αποσχιστικής ή ανατρεπτικής δράσης» και έχει να κάνει βεβαίως με την κατάσταση και το καθεστώς αυτονομίας στο Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα η επικεφαλής της διοίκησης της πόλης, Κάρι Λάμ, δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Κίνας, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφαση του Πεκίνου για την επιβολή του νόμου για την εθνική ασφάλεια, η οποία είχε ανασταλεί εξαιτίας των διαδηλώσεων, δεν θα επηρεάσει την δικαστική ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ.

Οι αντικαθεστωτικοί βουλευτές βλέπουν, ωστόσο, σε αυτήν την απόφαση το τέλος της αρχής “μία χώρα, δύο συστήματα” και ήδη άρχισαν να καλούν τους  πολίτες να ξαναβγούν στους δρόμους, κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Πλέον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει της επιστροφή της οργής στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, μετά τον δίμηνο τερματισμό των αιματηρών διαδηλώσεων που ποκάλεσε η επιδημία της Covid-19.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι