Υπερψήφισε με αστερίσκο ο Τραμπ στον ΠΟΥ – Τελεσίγραφο στον Τέντρος

Υπερψήφισε με αστερίσκο ο Τραμπ στον ΠΟΥ – Τελεσίγραφο στον Τέντρος, slpress

Οι ΗΠΑ υπερψήφισαν την πρόταση της ΕΕ στον ΠΟΥ, όπως έκαναν, άλλωστε, και τα 194 μέλη του διεθνούς Οργανισμού. Ο Τραμπ, ωστόσο, εν μέσω της σινοαμερικανικής διένεξης έστειλε τελεσίγραφο στον επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού ζητώντας μεταρρυθμίσεις, για να μην καταστήσει μόνιμη την αναστολή της χρηματοδότησης. Πριν από λίγο μάλιστα απείλησε ακόμα και με αποχώρηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί καιρό τώρα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι καθυστέρησε να κηρύξει πανδημία και ότι υποβάθμισε την επικινδυνότητα, βασιζόμενος σε ψευδείς αναφορές του Πεκίνου. Υποστηρίζει επίσης ότι ο διεθνής Οργανισμός τηρεί μια φιλοκινεζική στάση σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και ότι αγνόησε αναφορές της Ταϊβάν για την εμφάνιση του κορωνοϊού ήδη από τον Δεκέμβριο.

Σήμερα, μια ημέρα μετά την απειλή του ότι η αναστολή της αμερικανικής οικονομικής συμμετοχής θα εξελιχθεί σε μόνιμη διακοπή, ο Τραμπ επανήλθε στην αντιπαράθεση, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και την αποχώρηση, αν ο ΠΟΥ δεν βελτιώσει τον τρόπο που μεταχειρίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Οργανισμό να κάνει «καλύτερη δουλειά» και «να ξεκαθαρίσει τη στάση του». Σημείωσε μάλιστα ότι ο ΠΟΥ «οφείλει να είναι πιο δίκαιος σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ», τονίζοντας ότι διαφορετικά η Ουάσιγκτον «δεν θα εμπλακεί άλλο μαζί τους».

Το “ψήνει” μέρες, αλλά ψήφισε 

Θέμα αποχώρησης είχε θέσει ο Τραμπ και με την επιστολή του προς τον επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς (την  ανάρτησε και στο Twitter), με την οποία ζητούσε από τον ΠΟΥ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός των επόμενων 30 ημερών. Παραλλήλως, δήλωνε απογοητευμένος με τον Οργανισμό και τον χαρακτήριζε «μαριονέτα της Κίνας».

Ο ΠΟΥ δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις απειλές του Τραμπ κατά τη διάρκεια της διήμερης ετήσιας συνέλευσης των κρατών μελών του, το γνωστό Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας, το οποίο είναι το όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις για τις δράσεις του Οργανισμού. Καμία αναφορά δεν έκανε και ο επικεφαλής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στο κλείσιμο της συνέλευσης, όταν ευχαρίστησε τους συνέδρους για την υπερψήφιση από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτείων και της Κίνας, της συμβιβαστικής απόφασης-πρότασης της ΕΕ.

Το κείμενο που εγκρίθηκε από την Συνέλευση, με μια σχεδόν προαποφασισμένη ομοφωνία, προβλέπει τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο αντέδρασε ο ΠΟΥ στην πανδημία. Πρόκειται ουσιαστικά για μία έρευνα, το περίγραμμα της οποίας δεν έχει καθοριστεί, σχετικά με τα μέτρα που έλαβε ο Οργανισμός απέναντι στην πανδημία της Covid-19 και τον χρόνο που αυτά ελήφθησαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η απόφαση δεν αναφέρεται στην Κίνα, αλλά παρόλα αυτά υπερψηφίστηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα χωρίς αντιρρήσεις. Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Υγείας, ‘Αλεξ ‘Αζαρ, μίλησε για «αποτυχία» του Οργανισμού, η οποία «κόστισε πολλές ζωές» και απαίτησε ένα, «πολύ πιο διαφανή» ΠΟΥ, ο οποίος «θα λογοδοτεί περισσότερο».

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού επανέλαβε πάντως ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις και βρήκε σε αυτό υποστήριξη από το Πεκίνο, το οποίο υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί επιτίθενται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους και για να «κηλιδώσουν τις προσπάθειες της Κίνας απέναντι στην επιδημία». Στήριγμα βρήκε ο Τέντρος και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπηρεσία του οποίου είναι ο ΠΟΥ, αλλά και από την Κομισιόν, η εκπρόσωπος της οποίας υποστήριξε ως μονόδρομο απέναντι στην κρίση την «πολυμερή συνεργασία».

Το θέμα των εμβολίων

Οι κινεζικές αρχές απάντησαν πολλές φορές σε όλους τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι αυτοί χρησιμοποιούνται ως αντιπερισπασμός για τον τραγικό απολογισμό στις ΗΠΑ. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν κυρίως για όρους της απόφασης σχετικά με τα εμβόλια, ζητώντας να εξαλειφθούν, και μάλιστα επειγόντως, όλα τα «αδικαιολόγητα εμπόδια στην καθολική, ταχεία και ισότιμη πρόσβαση και διανομή».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το κείμενο της απόφασης αναφέρεται σε «εθελοντική» κοινή χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πνευματικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών, ενώ οι Αμερικανοί εκτιμούν πως η απόφαση «στέλνει κακό μήνυμα στους καινοτόμους».

Οι απειλές πάντως του Τραμπ έχουν ταρακουνήσει τον  Παναμερικανικό  Οργανισμό Υγείας (PAHO), η διευθύντρια του οποίου εξέφρασε την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι, άλλωστε, ο κύριος χρηματοδότης του Οργανισμού, με 553 εκατομμύρια δολάρια (περίπου το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ). Ποσό, που είναι τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια με τα οποία συμμετέχει η Κίνα. Σημαντικοί χρηματοδότες είναι επίσης η Βρετανία (519 εκατομμύρια δολάρια), το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς (340,9 εκατομμύρια), η Κομισιόν (269,8 εκατ.), η Γερμανία (228,7 εκατ.) και η Ιαπωνία (217,2 εκατομμύρια).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι