Θα σώσει η ουδετερότητα των Κούρδων τον Ερντογάν στην Πόλη;

Σαρακινός Βαγγέλης
1280

Εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τον Ερντογάν, στην οποία καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ψήφος των κουρδικής καταγωγής πολιτών.

Οι σημερινές εκλογές γίνονται μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών της 31ης Μαρτίου, στις οποίες νικητής είχε αναδειχθεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη είναι όμως ένα προσωπικό στοίχημα για τον Ερντογάν, ο οποίος έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος και παίζει όλα τα χαρτιά για την  εκλογή του πιστού φίλου και συνεργάτη του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν όμως οι κάλπες, φωτιά στις εκλογές έβαλε  ο φυλακισμένος, πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχαττίν Ντεμιρτάς. Ο κατηγορούμενος για τρομοκρατία Ντεμιρτάς αναθεώρησε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, προηγούμενη δήλωσή του και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τελικά τη γραμμή του Οτσαλάν για ουδετερότητα των Κούρδων σε αυτές τις εκλογές.

Φιλί ζωής στον Τούρκο πρόεδρο

Η παρέμβαση του Οτσαλάν, παραμονές των εκλογών, είχε προκαλέσει  προβληματισμό και αντιδράσεις στο εσωτερικό του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι εξακολουθεί να στηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η αναθεωρητική δήλωση του Ντεμιρτάς αλλάζει τα δεδομένα και το ζητούμενο πλέον είναι αν θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα την τελευταία στιγμή.

Αν τελικά λειτουργήσει, τότε φαίνεται πιθανή μια ανατροπή των δημοσκοπήσεων, οι οποίες έδιναν σταθερό προβάδισμα στην υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ιμάμογλου. Η διαφορά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις έφτανε μέχρι και τις οκτώ μονάδες, στο 8% υπολογίζονται όμως και οι κουρδικής καταγωγής ψηφοφόροι της  Κωνσταντινούπολης.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η διαφορά των δύο μονομάχων στις πρώτες εκλογές ήταν κάτι λιγότερο από 13.000 ψήφους. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι χωρίς την υποστήριξη των Κούρδων, το προβάδισμά του Ιμάμογλου, άρα και η απειλή ο Ερντογάν να χάσει ξανά την Πόλη, μπορούν να εξαλειφθούν. Αν οι Κούρδοι απέχουν από την εκλογική διαδικασία θα σημειωθεί πτώση στο ποσοστό συμμετοχής, αλλά και στο ποσοστό του Ιμάμογλου. Με δεδομένη όμως την κινητοποίηση του ΑΚΡ και προσωπικά του Ερντογάν, αυτό θα σημαίνει αύξηση του ποσοστού του Γιλντιρίμ.

Τα μηνύματα κρατουμένων σε τουρκικές φυλακές είναι βέβαια από μόνα τους ένα θέμα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ηγετικά στελέχη των Κούρδων. Από την άλλη, η πλειονότητα των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων δεν μπορεί να παραβλέψει τις πολιτικές του Ερντογάν στα κουρδικά εδάφη, εντός και εκτός Τουρκίας.Οι μνήμες από την Τζαραμπλους, το Αφρίν και τις εκκαθαρίσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι άλλωστε νωπές.

Έτσι, ως πιθανότερο φαίνεται οι Κούρδοι ψηφοφόροι να πάνε τελικά στις κάλπες και να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Και αυτό θα το κάνουν μάλλον, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία τους δεν μπορεί να τους στείλει απευθείας στην αγκαλιά των Κεμαλιστών, οι οποίοι βαρύνονται επίσης με διώξεις και βιαιότητες.

Έπαιξε το χαρτί των Κούρδων

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πάντως ότι αναμένει αυξημένη προσέλευση και εκτίμησε οι ψηφοφόροι να λάβουν την καλύτερη απόφαση. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα μείνει στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας άλλωστε υπήρξε δήμαρχος πριν βγει στην κεντρική πολιτική σκηνή, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

Ο Ερντογάν  έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην επαναπροσέγγιση των  Κούρδων υποστηρικτών του κόμματός του, οι οποίοι στις εκλογές της 31ης Μαρτίου είχαν στραφεί προς τους Ρεπουμπλικανούς, εξαιτίας της συνεργασίας του ΑΚΡ με το Εθνικιστικό Κίνημα. Έτσι λίγες ημέρες μετά τις πρώτες εκλογές επέτρεψε, μετά από οκτώ χρόνια, στον Οτσαλάν να έχει πρόσβαση στους δικηγόρους του και απ’ ότι φαίνεται έπαιξε αυτό το χαρτί ως το τέλος.

Αν ο Τούρκος πρόεδρος κέρδισε ή όχι το παιχνίδι θα φανεί στις κάλπες, οι οποίες θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 8.00 το βράδυ. Αν δεν επαναληφθεί το θρίλερ του Μαρτίου, τότε πριν τα μεσάνυχτα η Κωνσταντινούπολη θα έχει εκλέξει τον νέο μητροπολιτικό  δήμαρχό της. Αν είναι ο Γιλντιρίμ ο Ερντογάν θα πανηγυρίσει έστω και μετά από τρεις μήνες. Αν είναι όμως ο Ιμάμογλου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι έπεται συνέχεια.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.