ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί είπε ο Ζελένσκι στην ΕΡΤ για Αζόφ, πυρηνικά και Τουρκία…

Τί είπε ο Ζελένσκι στην ΕΡΤ για Αζόφ, πυρηνικά και Τουρκία...

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ΕΡΤ. Ο διάλογος του Ουκρανού προέδρου με τον Έλληνα δημοσιογράφο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μαγνητοσκοπήθηκε χθες Σάββατο και προβλήθηκε για πρώτη φορά στο σημερινό βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Ο Γιάννης Σουλιώτης απηύθυνε στον Ζελένσκι ερωτήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος σχετικά με την ομιλία μέλους του συντάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και για τον ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις γύρω απ’ τον πόλεμο. Σχετικά με την ομιλία στρατιωτών του Αζόφ στη Βουλή τον περασμένο μήνα και τις επακόλουθες αντιδράσεις, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι ο ίδιος έλαβε ποικίλες αντιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε «εθελοντές», οι οποίοι έσπευσαν από διάφορα μέρη να πολεμήσουν λόγω της κατάστασης που επικράτησε στη χώρα το 2014 κατά την προσάρτηση της Κριμαίας. «Κάποιοι εξ αυτών στη συνέχεια θέλησαν να ασχοληθούν με την πολιτική» συνέχισε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι πλέον όσοι θεωρούνται ενταγμένοι στο σύνταγμα Αζόφ είναι στρατιώτες του ουκρανικού Στρατού και δεν σχετίζονται με τους εθελοντές.

«Όσοι πολεμάνε και υπερασπίζονται τη Μαριούπολη και το Αζοφστάλ είναι στρατιώτες του επίσημου ουκρανικού Στρατού, δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν απλοί εθελοντές» ανέφερε, επιχειρώντας να αποσυνδέσει τον κρατικό στρατό από όσους στις τάξεις του Αζόφ ασπάζονται το ναζισμό. Έκλεισε την απάντησή του αναφέροντας ότι «εμείς νομίζουμε ότι πραγματικός ναζισμός είναι αυτό που κάνει η Ρωσία στην χώρα μας».

Η Ελλάδα, η Τουρκία και ο τουρισμός

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι είναι ευγνώμων για τη στάση της Ελλάδας κατά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του. «Ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων» είπε. Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας ο Ουκρανός πρόεδρος αποκρίθηκε: «Όταν είσαι σε πόλεμο, πρέπει να κάνεις το μέγιστο που μπορείς για να ενώσεις τα κράτη γύρω σου, ακόμα και εκείνα που ιστορικά έχουν δύσκολες σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να έχουμε όλα αυτά τα κράτη στο πλευρό μας, γιατί η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους».

Αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες που συμπαραστέκονται στην Ουκρανία στέλνοντας βοήθεια, αναγνώρισε ότι και η χώρα μας όπως και η Τουρκία βασίζουν τις οικονομίες τους σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό απ’ τη Ρωσία. «Καταλαβαίνω, ότι στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από τον τουρισμό. Πιστεύουμε ότι βγάζουν χρήματα, χύνοντας αίμα, και αυτά τα χρήματα ξοδεύουν.
Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία»
.

»Αφενός η Τουρκία λειτουργεί ως μεσολαβητής και στηρίζει την Ουκρανία με σημαντικά βήματα και αφετέρου βλέπουμε αρκετές τουριστικές διαδρομές. Ειδικά για τον ρωσικό τουρισμό. Εγώ ως πρόεδρος, αν θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις, πρέπει να τα λέω αυτά, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται έτσι. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις έτσι, είναι διπλά στάνταρντ. Γι’ αυτό εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας σε τέτοια ενδεχόμενα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί πρέπει να γίνει επιλογή – είστε υπέρ της αλήθειας ή όχι» κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Για τα πυρηνικά όπλα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε την ανησυχία του για την χρήση απαγορευμένων όπλων απ’ τη ρωσική μεριά. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Γιατί ακόμα και στο πιο υψηλό επίπεδο, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, βλέπουμε ότι άλλα λένε και άλλα πράττουν. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» δήλωσε. Εστίασε μάλιστα και στις αντικρουόμενες δηλώσεις που έρχονται από τη Μόσχα σχετικά με το θέμα.

«Συνήθως η Ρωσία δεν διαψεύδει τίποτα. Όταν στα ρωσικά ΜΜΕ πού και πού εμφανίζονται κάποιες δηλώσεις για τη χρήση πυρηνικών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι πολιτικοί, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία ποτέ δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εμφανίζονται πάρα πολλά ερωτήματα, συνεπώς εμφανίζονται και κίνδυνοι». Κατόπιν κατηγόρησε τη Μόσχα για την χρήση κι άλλων ειδών απαγορευμένων όπλων κατά τις επιχειρήσεις του ρωσικού Στρατού σε ουκρανικά εδάφη.

«Εγώ πιστεύω ότι αφού χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα, π.χ. βόμβες φωσφόρου, όπως το έκαναν στο Χάρκοβο, στην πλατεία Ελευθερίας, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, όπως χρησιμοποίησαν απαγορευμένες βόμβες στη Μαριούπολη, στη νότια πλευρά του κράτους μας, στους νομούς Ζαπορίζια, Ντονέτσκα, Λουγκάνσκα – όλα αυτά τα χρησιμοποίησαν παρ’ όλο που είναι απαγορευμένα, μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει και άλλα απαγορευμένα όπλα».

Το τέλος του πολέμου και οι ουκρανικές επιχειρήσεις

Στη συνέχεια της συνέντευξης του Γιάννη Σουλιώτη στον Ουκρανό πρόεδρο ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι δεν έχουν υπάρξει επιχειρήσεις του ουκρανικού Στρατού εκτός των διεθνώς αναγνωρισμένων ως επίσημα σύνορα της χώρας, απορρίπτοντας ουσιαστικά ρωσικούς ισχυρισμούς για βομβαρδισμούς εντός ρωσικής επικράτειας. Όσον αφορά τις υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο για ζημιά σε σπίτια και υποδομές που ξεπερνάει τα 60 δισ. δολάρια.

Επεσήμανε δε ότι αυτό το ποσό αφορά μόνο το κομμάτι της επικράτειας στο οποίο έχουν άμεση πρόσβαση οι ουκρανικές αρχές και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα εκτίμησης. Σημείωσε πάντως ότι το κράτος έχει απώλειες τουλάχιστον 600 δισ. δολαρίων, ενώ την αξία των ανθρώπινων ζωών τη χαρακτήρισε ως «ανεκτίμητη». Εν συνεχεία έκανε λόγο για μία τεράστιο αριθμό απωλειών Ρώσων στρατιωτών και μία «αποδυναμωμένη» Ρωσία.

Για το τέλος του πολέμου και το πότε αυτό θα επέλθει ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος να τελειώσει ο πόλεμος είναι με το να κερδίσει η Ουκρανία, κι ότι αυτό είναι που απαντάει και στην οικογένειά του κάθε φορά που τον ρωτάνε. Δεν εξέφρασε καμία πρόθεση να υποχωρήσει λέγοντας μάλιστα: «Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος. Κανείς μας δεν είναι έτοιμος. Βίαιες αλλαγές των συνόρων – αυτό ακριβώς συμβαίνει, αλλιώς δεν αλλάζουν τα σύνορα της Ουκρανίας. Είμαστε πρόθυμοι να αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα. Διαφορετικά, εάν είμαστε πρόθυμοι να παραχωρήσουμε ένα μέρος των εδαφών μας στη Ρωσία – τότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν μάταια. Τότε γιατί πέθαναν;».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι