ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι συζήτησαν Τσαβούσογλου και Λαβρόφ στην Αττάλεια

Τι συζήτησαν Τσαβούσογλου και Λαβρόφ στην Αττάλεια

H συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ, που έγινε στην Αττάλεια , επικεντρώθηκε σε διμερή και διεθνούς ενδιαφέροντος θέματα. Ο Λαβρόφ επισήμανε ότι η Ρωσία εκτιμά τη στάση που τήρησε η Τουρκία σχετικά με την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με τη χώρα του, αλλά και για το ζήτημα των S-400.

«Εκτιμήσαμε ιδιαιτέρως τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης των Τούρκων φίλων μας να χρησιμοποιήσουν το πρώτο σύνταγμα του συστήματος αεράμυνας S-400 για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους».

Εκτιμά τη στάση της Τουρκίας ο Λαβρόφ 

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναζητήσει μία ισορροπία συμφερόντων με τις ΗΠΑ. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μία τέτοια ισορροπία, ελπίζω ότι οι Αμερικανοί θα ωριμάσουν πριν από αυτό και θα αναζητήσουν μία τέτοια ισορροπία, όχι μόνο στη σφαίρα της στρατηγικής σταθερότητας αλλά επιπλέον και σε άλλους τομείς που έχουμε προβλήματα, και υπάρχουν πολλά από αυτά». Ο Ρώσος υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία για την ειρήνη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «εκτός από τις διμερείς σχέσεις, υπάρχουν περιφερειακά ζητήματα που συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και το Καραμπάχ. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη σε αυτές τις περιοχές». Οι δύο χώρες, συμπλήρωσε, συνέβαλαν σημαντικά στην επίτευξη της εκεχειρίας τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα της Συμφωνία της  Αστάνα για το ρόλο που διαδραματίζει στην ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα στη Συρία. Τόνισε ακόμα ότι η διαδικασία για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος πρέπει να ξεκινήσει και ότι πρέπει να εκκαθαριστούν όλες οι «τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή για την ακεραιότητα Συρίας. Η παρουσία YPG / PKK (Κούρδων μαχητών) κυριαρχεί στη χώρα».

Η Συνθήκη του Μοντρέ και η διώρυγα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε παραλλήλως να καθησυχάσει τη Μόσχα για το θέμα της Συνθήκης του Μοντρέ και για το αν αυτή απειλείται από τη διώρυγα “Κωνσταντινούπολη” που εγκαινίασε ο Ερντογάν και θα είναι παράλληλη με τα Στενά. Η Τουρκία ξεκινάει από το ότι η Συνθήκη για την διέλευση των Στενών του Βοσπόρου θα συνεχίσει να ισχύει και όταν τεθεί σε λειτουργία η διώρυγα, είπε ο Τσαβούσογλου. Η φράση του πάντως ότι «η Συνθήκη του Μοντρέ δεν σχετίζεται με την διώρυγα “Κωνσταντινούπολη”, όπως και η διώρυγα δεν σχετίζεται με τη Συνθήκη» δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη.

Σημειώνεται ότι η Συνθήκη του 1936, ορίζει ότι οι μη παρευξείνιες χώρες οφείλουν να ενημερώνουν 15 ημέρες νωρίτερα για τη διέλευση των πλοίων τους από τα Στενά. Ορίζει όμως «και τις μετακινήσεις των πολεμικών πλοίων, τη χρονική διάρκεια παραμονής τους στην Μαύρη Θάλασσα και το τονάζ τους», όπως επισήμανε ο Τούρκος υπουργός.

Ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συνθήκη χωρίς αλλαγές, παρότι υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες αλλαγής ή καταγγελίας της είναι γνωστές και καταγεγραμμένες. Τόνισε επίσης ότι η Άγκυρα είναι πεπεισμένη πως η διάνοιξη της διώρυγας μεταξύ της Θάλασσας του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας, «παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την διεθνή επιχειρηματικότητα».

Παρέθεσε τέλος το γνωστό επιχείρημα ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός των πλοίων που περνούν τον Βόσπορο σχεδόν θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 80 χιλιάδες από 45 που είναι σήμερα, και ότι η κατασκευή της διώρυγας, τον επιχειρηματικό χαρακτήρα της οποίας επανέλαβε αρκετέςφορές, θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν στη ναυσιπλοΐα της περιοχής.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως, ο Λαβρόφ, μετά και τις πρόσφατες εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, έστειλε «μήνυμα» στην Άγκυρα, προειδοποιώντας ότι η “Διώρυγα Κωνσταντινούπολη” μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παρουσία και την επιρροή τους στην περιοχή. Φρόνισε δε να προσθέσει ότι η Μόσχα θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη μια τέτοια εξέλιξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι