Το Brexit κόλλησε στο Σάλτσμπουργκ

Το Brexit κόλλησε στο Σάλτσμπουργκ

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στην Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά το «Brexit», καθώς δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ. Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι το μεσημέρι, αυτή την φορά όμως χωρίς την παρουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι πήγε στο Σάλτσμπουργκ αποφασισμένη να στηρίξει το σχέδιο της, το οποίο είναι γνωστό και ως «σχέδιο Τσέκερς», από την τοποθεσία της θερινής πρωθυπουργικής κατοικίας, όπου αποφασίστηκε στις αρχές Ιουλίου. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία αμφισβητείται έντονα, ακόμη και στο κόμμα της, για την πολιτική της σε ότι αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ, προσερχόμενη στο Σάλτσμπουργκ κάλεσε την ΕΕ να κάνει και εκείνη βήματα μπροστά για την επίτευξη συμφωνίας.

Επιμένοντας στο ή αυτήν την συμφωνία ή καμία συμφωνία, κάτι που υποστηρίζει και έναντι των επικριτών της στην Βρετανία, η Τερέζα Μέι είπε στο δείπνο των ηγετών ότι, αν και οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν στις λεπτομέρειες «επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να κλείσουμε συμφωνία». Παραλλήλως επανέλαβε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το Brexit.

Το ίδιο έκανε όμως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κάλεσε επίσης το Λονδίνο να κάνει βήματα μπροστά και να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο ίδιος προανήγγειλε και μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσα στον Νοέμβριο, ειδικά για το Brexit, πέραν της προγραμματισμένης για τις 18 Οκτωβρίου, η οποία βάση χρονοδιαγράμματος θα ήταν και η τελική.

Λονδίνο και Βρυξέλλες απεύχονται μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν και σε τεχνικό επίπεδο εργάζονται και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο χρόνος ωστόσο πιέζει, καθώς οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν, μέσα στον Οκτώβριο ή το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου, σε μια τελική συμφωνία, για να είναι εφικτή η κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια και το ευρωκοινοβούλιο μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης, που έχει ορισθεί για τις 29 Μαρτίου του 2019.

Παραμένουν τα «αγκάθια»

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς για τα περισσότερα από τα δύσκολα ζητήματα του «χωρισμού», κυρίως για την οικονομική διευθέτηση, υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολύ μεγάλες διαφωνίες για την μελλοντική σχέση και τα σύνορα με την Ιρλανδία. Για τα δύο αυτά φλέγοντα ζητήματα ο Τούσκ κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να επεξεργαστεί περισσότερο τις προτάσεις που έχει καταθέσει.

Λονδίνο και Βρυξέλλες συναινούν ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το Λονδίνο όμως είναι αντίθετο με τους όρους του «μηχανισμού ασφαλείας» που θέτει η ΕΕ, προκειμένου αυτό το «μη σκληρό σύνορο» να έχει εγγυημένα αποτελέσματα.

Η πρόταση των 27 για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, αν δεν βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση, κρίνεται  «απαράδεκτη» από το Λονδίνο, καθώς μεταθέτει το «σκληρό σύνορο» στην ιρλανδική θάλασσα. Αυτό όμως δημιουργεί σύνορα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αποκόπτει την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας από την υπόλοιπη χώρα. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μπαρνιέ πάντως είχε ήδη υποσχεθεί βελτιώσεις σε αυτήν την πρόταση», εκφράζοντας την επιθυμία να «αποδραματοποιηθεί» το συγκεκριμένο θέμα.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Δεν υπάρχει καμιά πρόοδος», δήλωσε εξερχόμενη από το δείπνο η πρόεδρος της Λιθουανία, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Στο θέμα των συνόρων δεν υπήρξε καμία πρόοδος», διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι. Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς επισήμανε ότι, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις,  «θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη, αλλά θα είναι φρικτό για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Τα ζητήματα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας θα συζητηθούν από τους 27 ηγέτες, χωρίς την Μέι, και το απόγευμα στο γεύμα εργασίας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, όπου αναμένεται να  εξεταστούν και τα επόμενα βήματα των Ευρωπαίων σχετικά με τις συνομιλίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι