ΔΙΕΘΝΗ

Το Facebook θυσιάζει τον Τραμπ στον βωμό της πολιτικής ορθότητας

Το Facebook θυσιάζει τον Τραμπ στον βωμό της πολιτικής ορθότητας, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι λογαριασμοί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Facebook αναστέλλονται τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2023, ανακοίνωσε ο γίγαντας των σόσιαλ μίντια. Οι περισσότεροι χειροκρότησαν την απόφαση αυτή, η οποία έφερε στην επιφάνεια την ύπαρξη μίας ειδικής πολιτικής που είχαν όλα τα σόσιαλ μίντια απέναντι στους πολιτικούς και άλλα άτομα επιρροής. Όλοι αυτοί συμπεριλαμβάνονταν σε λίστα με τον χαρακτηρισμό “newsworthy individuals” και απολάμβαναν ειδικής μεταχείρισης. Η απόφαση του Facebook βάζει οριστικό τέλος σε αυτό.

Άλλοι κάνουν λόγο για αλά κάρτ ανελευθερίες στη χώρα της ελευθερίας. Κάποιοι άλλοι βλέπουν έναν ελιγμό από πλευράς Μαρκ Ζάκεμπεργκ για να ξανακερδίσει την εύνοια των Δημοκρατικών. Η παράταση της αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα, επιχειρείται να λειτουργήσει σαν “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” προς όφελος του Facebook. Το να τα βάζεις με “τον υπ’ αριθμό έναν εχθρό της Δημοκρατίας” –έτσι αντιμετωπίζει μία μερίδα της αμερικανικής και της διεθνούς κοινωνίας τον Τραμπ– αυτομάτως εκτοξεύει τις δικές σου μετοχές σ’ αυτό το κοινό.

Πόσο μάλλον, όταν όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο που δυναμώνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Το Facebook έχει βρεθεί στο στόχαστρο για παραπληροφόρηση και για προώθηση σελίδων με μηνύματα βίας και μίσους. Το πολεμικό κλίμα που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, επανέφερε πολλές φορές το ερώτημα σχετικά με την δυσανάλογη, ορισμένες φορές, εξουσία που διαθέτουν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Κάποιοι πιο ψύχραιμοι υποστηρίζουν ότι η όλη αποπομπή του πρώην προέδρου έγινε εξαρχής με διαδικασίες σταλινικού τύπου. Να θυμίσουμε ότι οι λογαριασμοί του Τραμπ σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπλοκαρίστηκαν μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο. Πρώτη φορά η Silicon Valley φάνηκε να αντιδρά τόσο συντονισμένα και άμεσα. Τα στελέχη της Facebook είχαν μέχρι τότε ακολουθήσει μία ήπια προσέγγιση στον έλεγχο του λόγου πολιτικών, με το επιχείρημα ότι «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να βλέπουν τις δηλώσεις των ηγετών τους».

Στροφή πολιτικής

Η εταιρεία αποφάσισε να υπαναχωρήσει από αυτήν την θέση, αρχίζοντας να εφαρμόζει την σήμανση των post του Τραμπ, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με αντιδράσεις, στις οποίες περιλαμβανόταν μποϊκοτάζ στις καταχωρήσεις στην πλατφόρμα. Ο λόγος για το μποϊκοτάζ ήταν ότι το Facebook δεν ενήργησε κατά της εμπρηστικής ρητορικής του Τραμπ, κατά την διάρκεια του κύματος αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωσε τις ΗΠΑ. Αναγκάσθηκε τότε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να μπλοκάρει επ’ αόριστον τον Τραμπ, έπειτα από τις βίαιες ταραχές που κατέληξαν στην επιδρομή κατά του Καπιτωλίου.

  Στην "παράταση" η μάχη Λούλα (48,4%)-Μπολσονάρου (43,2%)

Η απόφαση για παράταση της αναστολής του λογαριασμού Τραμπ, ήρθε μετά από μήνες συζητήσεων για το μέλλον του πρώην προέδρου στα κοινωνικά μέσα. Το Facebook πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, ζητώντας από το ανεξάρτητο Συμβούλιο Εποπτείας του, να αποφασίσει για την μοίρα του Τραμπ. Τα μέλη του είναι εκείνα που κατέληξαν ότι το περιεχόμενο των λογαριασμών του παραβίαζε τα πρότυπα και τις αξίες της κοινότητας του Facebook. Συζητήθηκε και κατά πόσο η κατάργηση κάποιου περιεχομένου από το Facebook σέβεται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Facebook ενημέρωσε ότι τα μέλη της ομάδας αυτής μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πρώην δικαστές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ειδικούς περί της θρησκευτικής ελευθερίας, εμπειρογνώμονες συνταγματικού δικαίου, δικηγόρους και πολιτικούς, όπως ο πρώην Δανός πρωθυπουργός Helle Thorning-Schmidt. Τελικώς, η ομάδα του Τραμπ, αλλά και κάποιοι υποστηρικτές του έχουν στραφεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Gab. Έτσι, αυτό είναι που επωφελείται από την αναστολή πολλών λογαριασμών, κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους συνδρομητές.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι