Τζαρτζάρει ο Κουρτς την Κομισιόν για τα εμβόλια

Τζαρτζάρει ο Κουρτς την Κομισιόν για τα εμβόλια

Άστραψε και βρόντηξε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, συνεχίζοντας την “κόντρα” με την Κομισιόν, αναφορικά με το πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για παζάρια και μυστικές συμφωνίες που απειλούν την από κοινού δυνατότητα αντιμετώπισης της πανδημίας, ονοματίζοντας τη Μάλτα και την Ολλανδία ως δύο από τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβολιαστικές δόσεις.

Αντίθετα, βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κροατία δεν έχουν την ίδια πρόσβαση, ανέφερε ο Κουρτς, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι η Μάλτα όπως έχουν τα πράγματα θα λάβει τριπλάσια ποσότητα κατά κεφαλή σε σχέση με τη Βουλγαρία, ως τα τέλη του Ιουνίου. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Κομισιόν, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, «οι παραδόσεις εμβολίων δεν γίνονται ανάλογα με τον πληθυσμό και οι αποκλίσεις θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν». Εκτός αυτού, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει «ένα λεγόμενο παζάρι» στην επιτροπή διαχείρισης του προγράμματος.

Ο Κουρτς διευκρίνισε ότι η Αυστρία δεν έχει ζημιωθεί –ακόμα– από τις παραδόσεις των εμβολίων, σε αντίθεση με χώρες όπως η Λετονία. Καυτηρίασε και το γεγονός ότι οι συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές παραμένουν στο σκοτάδι, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση λόγω των μυστικών ρητρών που υπάρχουν στις συμβάσεις». Από τη μια μεριά, δεν υπάρχουν στοιχεία για παράτυπη συμπεριφορά, από την άλλη όμως η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συμφωνίες πρέπει να γίνουν γνωστές.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το μέγεθος του πληθυσμού μιας χώρας δεν αποτελεί την αποκλειστική βάση για τη διαχείριση της διανομής των εμβολίων. Αντίθετα, οι εξηγήσεις που δίνονται τώρα από τους κύκλους των Βρυξελλών είναι ότι, λόγω του υψηλού κόστους των εμβολίων, ορισμένες χώρες επέλεξαν –όπως είχαν το δικαίωμα– να απόσχουν από την προμήθεια που οι ίδιες δικαιούνται, με αποτέλεσμα τα “περισσευούμενα” εμβόλια να διατεθούν σε άλλα κράτη-μέλη.

Ο Κούρτς και το ναυάγιο της Κομισιόν

Κι αυτή η εξήγηση βέβαια μοιάζει με ήξεις αφήξεις, διότι πρόκειται για σκάνδαλο αν (όπως προκύπτει από πληροφορίες που δεν διαψεύσθηκαν) μια κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει ως προς μια συμφωνημένη αγορά εμβολίων για οικονομικούς λόγους, εν μέσω του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν ενδέχεται να επιδιώξει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να διευθετηθούν οι όποιες διαφορές αφορούν σε “εμβολιαστικούς εθνικισμούς”.

Να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει συμφωνήσει για την προμήθεια συνολικά δύο δισεκατομμυρίων δόσεων έξι διαφορετικών εμβολίων, αλλά μόλις περίπου 60 εκατομμύρια έχουν διανεμηθεί στα κράτη-μέλη. Παράλληλα, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τη χρήση του οποίου ορισμένες χώρες (όπως η Δανία, αλλά και η Αυστρία) έχουν “παγώσει”, έως ότου διερευνηθούν περιστατικά παρενεργειών.

Η ίδια η εταιρεία πάντως διαβεβαιώνει για την ασφάλεια του εμβολίου της, αλλά δεν θα περίμενε και τίποτα διαφορετικό από αυτή. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα περιστατικά που σημειώθηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Είναι εμφανές, ωστόσο, ότι στη δική του στάση υπάρχει μία αμυδρή επιφύλαξη. Το γεγονός, πάντως, πως η λίστα με τις χώρες που παγώνουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους με το AstraZeneca εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας κάτι λέει. Το τι ακριβώς λέει δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς αποχρώσες ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι