Βαριές καμπάνες στη δίκη για το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία

Βαριές καμπάνες στη δίκη για το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία

Η δίκη παρωδία στην Τουρκία για τους πρώην στρατιωτικούς για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 κατά του Ταγίπ Ερντογάν, που περιλάμβανε 497 κατηγορούμενους, τελείωσε με αποφάσεις για ισόβια κάθειρξη σε βάρος 92 από αυτούς.Η δίκη άρχισε τον Οκτώβριο του 2017 και είχε 243 ακροαματικές διαδικασίες.

Η φερόμενη σύνδεσή των κατηγορούμενων με την οργάνωση του FETO του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση και θεωρείται ότι κρύβονταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, χρησιμοποιείται από την τουρκική προπαγάνδα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Το δικαστήριο επέβαλε εξαντλητικές ποινές  και έστειλε το μήνυμα τόσο στις ένοπλες δυνάμεις όσο και στην κοινωνία, ότι όποιοι αμφισβητήσουν την εξουσία του Ερντογάν με πράξεις θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Ο εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 90 από τους κατηγορούμενους και βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε πολλούς άλλους.

Πρότεινε επίσης να αθωωθούν 264 από τους κατηγορούμενους και να συνεχιστεί η δίωξη σε βάρος 11 προσώπων που φυγοδικούν. Συγκεκριμένα, με τις πρώτες ανακοινώσεις της δικαστικής απόφασης, ο πρώην συνταγματάρχης Muhammet Tanju Poshor καταδικάστηκε δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη. Ο Poshor ήταν ο διοικητής των πραξικοπηματιών που εισέβαλαν στην Τουρκική Κρατική Ραδιοτηλεόραση (TRT). Ο Genmit Gençer, πρώην συνταγματάρχης που συμμετείχε στην ίδια επιδρομή καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη.

“Προεδρική Φρουρά”

Ο Fedakar Akça, πρώην ταγματάρχης που διοικούσε μια στρατιωτική ομάδα που εισέβαλε στο γραφείο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, καταδικάστηκε και αυτός σε ισόβια κάθειρξη. Ο Muhsin Kutsi Barış, πρώην συνταγματάρχης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή σε άλλα πραξικοπήματα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 61 ετών και έξι μηνών.

Η δίκη είναι γνωστή ως “Δίκη της Προεδρικής Φρουράς”, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ανήκαν σε συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Το σύνταγμα που αποτελούσε την Προεδρική Φρουρά διαλύθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και υπάρχει μόνο η τιμητική φρουρά που έχει  τελετουργικό ρόλο.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 στοίχισε τη ζωή σε 248 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 24 ήταν πραξικοπηματίες. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απομάκρυναν πάνω από 100.000 από τον κρατικό μηχανισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 21.000 εξ αυτών ανήκαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων. Από τις 289 δίκες που αφορούν την απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος, οι 14 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι