Βαθαίνει η κρίση στην Αλβανία – Σε δυο στρατόπεδα η χώρα

Βαθαίνει η κρίση στην Αλβανία – Σε δυο στρατόπεδα η χώρα , slpress

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς για πρώτη φορά οι αντιδράσεις εναντίον του πρωθυπουργού Ράμα έχουν μετατραπεί σε προσωπική κόντρα με τον πρόεδρο Μέτα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, ο Ράμα, ωστόσο, επιμένει ότι αυτές θα γίνουν κανονικά και ζητά διεθνή στήριξη.

Ο πρόεδρος Μέτα υπέγραψε το πρωί, σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η πολιτική ένταση που ταλανίζει επί μήνες την χώρα. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση έχει ήδη αποφασίσει όχι μόνον  να απέχει από τις εκλογές, αλλά και να τις εμποδίσει με κάθε τρόπο.

Ο Ράμα από την πλευρά του εξακολουθεί να διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά και ότι η απόφαση του προέδρου Μέτα να τις αναβάλει είναι παράνομη.  Παραλλήλως δρομολόγησε τις διαδικασίες αποπομπής του προέδρου, συγκαλώντας την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με θέμα συζήτησης την καθαίρεση του Μέτα.

Ψάχνει στηρίγματα ο Ράμα

Η μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη και με πολιτειακή κρίση, πέραν της πολιτικής κρίσης που βιώνει τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της έντονης αμφισβήτησης του Ράμα από την αντιπολίτευση. Μια αμφισβήτηση που έχει εκφραστεί επανειλημμένα με βίαια επεισόδια μπροστά από το αλβανικό Κοινοβούλιο.

Σαν  να μην έφθαναν όλα αυτά, αργά σήμερα, και ενώ κυβέρνηση αντιπολίτευση και πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών έκρινε παράνομη την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Η απόφαση ελήφθη μόνον από τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, καθώς οι τρεις εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την συνεδρίαση. Οι ίδιοι κατήγγειλαν μάλιστα ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις ανωτέρας αρχής, όπως είναι η προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε μια προσπάθεια να βρει διεθνή στηρίγματα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ και για περισσότερη από μιάμιση ώρα εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην διεξαγωγή των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

Ο Ράμα φέρεται να υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ένταση δημιουργηθεί κατά την διεξαγωγή των εκλογών και επέμεινε ότι η ματαίωσή τους θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Κάλεσε μάλιστα τους ξένους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε διεθνή βοήθεια για την εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί. Αμφίβολο είναι, ωστόσο, το αν έπεισε τις διπλωματικές αντιπροσωπείες.

The Albanian job

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Γκραμός Ρούτσι, αναφερόμενος στην διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Μέτα, τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει στο Κοινοβούλιο τις απαραίτητες ψήφους για να λάβει αυτήν την απόφαση.

Εκτίμησε παραλλήλως, ότι «η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους».  Ο ίδιος τόνισε ότι «με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου  και θα υποστηρίξει την δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη».

Η κυβέρνηση Ράμα φαίνεται να αντιμετωπίζει περισσότερο νομικίστικα παρά πολιτικά το υπαρκτό πολιτικό πρόβλημα που προέκυψε στην Αλβανία. Τίθεται όμως ένα ερώτημα προς τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως προς την ΕΕ, αν θα δεχθεί τους ισχυρισμούς του Αλβανού πρωθυπουργού και θα συναινέσει, έστω και σιωπηλά, όπως υπαινίχθηκε ο Ρούτσι, σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και μια πολιτειακή εκτροπή σε μία υπό ένταξη χώρα. Πολύ περισσότερο, όταν οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η χώρα να κατρακυλήσει σε μια κοινωνική ένταση με «ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Κύμα αμφισβήτησης

Τα μέτρα της παίρνει όμως και η αντιπολίτευση, η οποία συντάσσεται με την άποψη του προέδρου Μέτα ότι η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη κάνει γνωστό ότι ια επιδιώξει να μπλοκάρει τις εκλογές, συνεδριάζει την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσει για τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζιμ Μπάσα επιμένει ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτος όρος της αντιπολίτευσης.

Ο κίνδυνος πάντως να σημειωθούν νέα σοβαρά επεισόδια είναι υπαρκτός, καθώς στην πολιτική ατμόσφαιρα έχει συσσωρευτεί ένταση πολλών μηνών. Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν άλλωστε την Κυριακή έξω από το Κοινοβούλιο, δεν ήταν παρά η επανάληψη ανάλογων αντιδράσεων που έχουν σημειωθεί πολλές φορές στην διάρκεια του τελευταίου έτους.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι