ΘΕΜΑ

Ζελένσκι προς Δύση: Δώστε τα χρήματα στην Ουκρανία όχι στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Ζελένσκι προς Δύση: Δώστε τα χρήματα στην Ουκρανία όχι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, Παναγιώτης Ζολώτας

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν στην Ουκρανία τα χρήματα που δαπανούν για επιδόματα σε Ουκρανούς πρόσφυγες. Είπε συγκεκριμένα: «Ουκρανός έφυγε στην αλλοδαπή, λαμβάνων στήριξη από πλευράς Γερμανίας… Θα ήταν πολύ καλύτερα να στηρίζει η Γερμανία τους Ουκρανούς συμβάλλουσα στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας. Κατόπιν, η Ουκρανία θα αναδιανέμει τα εν λόγω ποσά αναλόγως της τοποθεσίας όπου ευρίσκεται ο εν λόγω Ουκρανός».

Η ανωτέρω δήλωση εξεπέμφθη υπό του αρχηγού του –κατά τον The Guardian– πλέον διεφθαρμένου ευρωπαϊκού κράτους. Πρόκειται για “διάκριση” διόλου κολακευτική διά κράτος “υπέρτερο” των “βαρβάρων” Ρώσων. Δεν είναι δε άσχετο, ότι δυτικά όπλα παρασχεθέντα στην Ουκρανία ευρέθησαν να μεταπωλώνται στο DarkNet (Jacques Baud), ενώ, τελευταίως εις χείρας των επιτιθεμένων κατά του Ισραήλ (στο 04:30 του βίντεο).

Τί είπε ο Αρέστοβιτς

Ο Ολεκσέυ Αρέστοβιτς, πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής Προεδρίας και δεξί χέρι του Ζελένσκι, επίσης δραπετεύσας, έδωσε συνέντευξη εκ Νέας Υόρκης στον αναδυόμενο Βρετανό δημοσιογράφο Freddie Sayers, δηλώσας τα εξής: «Αποδοκιμάζω το σύστημα της Ουκρανίας ως διεφθαρμένου… όσον δεν αλλάζει, δεν πρόκειται να κερδίσομε τον πόλεμο… [Η Ρωσία και ο πρόεδρος αυτής Βλαδίμηρος Πούτιν] είναι σε πολύ καλυτέρα θέση σήμερα εν σχέσει προς την έναρξη του πολέμου… Δεν φοβούμαι δε τόσο δια την απώλεια εδαφών μας, όσο δια την ενδεχομένη απώλεια της στηρίξεως της Δύσεως…

Κατά την άποψή μου, το καίριο λάθος του προέδρου Ζελένσκι έγκειται στο ότι η έκκλησή του προς την Δύση εδράζετο σε συναισθηματική βάση… ενώ θα’ πρεπε να προβάλλομε και επιχειρήματα απτού κέρδους δια την Δύση [λ.χ. τιτάνιο, λίθιο, γεωργικά προϊόντα κ.α.]… Η απέλπιδα κατάσταση οδηγεί σήμερα στην στρατολόγηση κυρίως δι’ αυταρχικών μέσων, όπερ δεν αποτελεί θετικό κίνητρο δια τους στρατευομένους

»Ομιλούντες ρεαλιστικά, δεν υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθεί το Ντονμπάς. Ίσως, εντός 5 ή 19 ετών, να είναι εφικτό, περιλαμβανομένης της Κριμαίας. Το μόνο στο οποίον μπορούμε να ελπίζομε σήμερα, είναι να αποτρέψομε την Ρωσία να καταλάβει/κρατήσει περισσότερα εδάφη… Στην περίπτωση διαπραγματεύσεων, η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει αυτές να εκτυλιχθούν μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά επί το συλλογικότερο, ήτοι πολυμερώς [Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ], με εστίαση στο σύνολο της Ανατολικής Ευρώπης, επί απωτέρω σκοπώ την ασφάλεια ολοκλήρου της Ευρώπης… Φρονώ, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συνομιλήσει μετά της Ρωσίας και Λευκορωσίας, περί εγγυήσεων περί μη χρήσεως στρατιωτικής ισχύος στην Ευρώπη δια την επίλυση πολιτικών ζητημάτων και περί εγκαθιδρύσεως ενός νέου συστήματος που να επιλαμβάνεται των πολιτικών μας εξισώσεων…

Οι αρχικές διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, πολύ επικερδείς, θα μπορούσαν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Ήμουν μέλος της διαδικασίας της Κωνσταντινουπόλεως…Επιστρέφοντες εκ Κωνσταντινουπόλεως, νομίσαμε πως οι διαπραγματεύσεις ήσαν επιτυχείς, πράγματι. Ανοίξαμε και σαμπάνια. Συζητήσαμε περί αποστρατιωτικοποιήσεως, αποναζιστικοποιήσεως, θέματα αφορόντα την ρωσική γλώσσα, την ρωσική εκκλησία κ.α.…

Οι Συμφωνίες της Κωνσταντινουπόλεως συνίσταντο σε πρωτόκολλο προθέσεων και συνήφθησαν κατά 90% εν’ όψει απ’ ευθείας επαφών μετά του προέδρου Πούτιν… Πολλοί λένε, ότι ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο που έβαλε φρένο στις ρηθείσες διαπραγματεύσεις μετά της Ρωσίας. Δεν είμαι εις θέσιν να ξέρω τί είναι αληθές και τί ψευδές. Ήλθε στο Κίεβο, ουδείς, όμως, γνωρίζει τί αντηλλάγη… Ήταν, αν θυμούμαι καλά, 2α Απριλίου [2022] και την επομένη ήμουν στην Μπούτσα, όπου συνεκλονίσθημεν όλοι.

Ο πρόεδρος ήλθε μίαν ημέρα αργότερα, οπότε πρέπει να ήταν 4η Απριλίου και η επομένη συνάντηση είχε ορισθεί δια την 9η Απριλίου. Οπότε κάτι εσυνέβη διαρκούντος των πέντε αυτών ημερών… και τα μέλη των διαπραγματεύσεων έπαψαν τις διαβουλεύσεις˙ όταν, δε, ερωτήσαμε πότε θα μπορούσαν να δρομολογηθούν πάλι, ο πρόεδρος απήντησε: “κάπου, κάποτε, δεν γνωρίζω περισσότερα”. Κάτι άλλαξε στην σκέψη του Ζελένκσι και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα πρέπει να το ανακαλύψουν. Οι Ρώσοι ήσαν ειλικρινείς, επέδειξαν την ετοιμότητά τους να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και εμείς τις απορρίψαμε. Σήμερα, πλέον, μετά από δύο έτη, φαντάζει εξωπραγματικό να συναφθεί συμφωνία. Ο πρόεδρος Πούτιν άλλαξε τον ρου του ουκρανο-ρωσικού πολέμου σε πόλεμο αποαποικιοποίησεως: Του Παγκοσμίου Νότου κατά της Παγκοσμίου Δύσεως… Δεν πιστεύω, ότι η Ουκρανία αποτελεί ένα και μόνον έθνος… Αν το πάρουμε φιλοσοφικά, είμεθα ομοσπονδία».

Η παρέμβαση Τζόνσον

Εξαιρετικά αποκαλυπτικός ο Αρέστοβιτς και επιβεβαιωτικός περί των θέσεων και προβλέψεών μας. Δεν χρειάζεται δε να αναμείνει κανείς τον ιστορικό του μέλλοντος δια να ανακαλύψει τι εσυνέβη μετά των Συμφωνιών της Κωνσταντινουπόλεως και η διαδικασία εβάλτωσε. Την απάντηση μάς την παρέχει βάσει απτών στοιχείων ο εμβριθής γνώστης της ουκρανικής κρίσεως Ελβετός συνταγματάρχης ε.α., πρώην μέλος των στρατηγικών πληροφοριών της Ελβετίας και πρώην στέλεχος του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, πολυγραφότατος Ζακ Μπω.

Απάντησε ευθαρσώς ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενεργών ως εντολοδόχος της κυβερνήσεως Μπάιντεν απηγόρευσε ουσιαστικώς στον Ουκρανό ομόλογο του την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, άλλως δεν θα ελάμβανε την έως τότε και μέχρις σήμερον παρασχεθείσα χρηματική και στρατιωτική βοήθεια: «Ήταν η παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον που παρότρυνε τον πρόεδρο Ζελένσκι να αποσύρει τις προτάσεις του, ανταλλάσσοντας την ειρήνη μετά της ζωής των ανδρών του επ’ αόριστον».

Στο δε δίλημμα του Ζελένσκι αδιαμφισβήτητο ρόλο έπαιξε και η δήλωση του Dmitry Yarosh, διοικητού του υπερεθνικιστού Ουκρανικού Στρατού Εθελοντών, τον Μάιο 2019, ότι ο μόλις εκλεγείς (Απρίλιος 2019), πρόεδρος Ζελένσκι θα θανατώνετο εάν υλοποίει τις προεκλογικές του εξαγγελίες περί προσεγγίσεως μετά της Ρωσίας. Από τις θέσεις του Ζακ Μπω, ήδη αφ’ ης εξέσπασε η κρίση, πλείστες φωνές ηχούν υπέρ αυτών.

Ο Γάλλος συνταγματάρχης Jacques Hogard, λαβών μέρος σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική και την Ευρώπη, πολυπαρασημοφορηθείς, εδήλωσε προσφάτως: «Άπαντες οι στρατιωτικοί αναλυτές, που προβλήθησαν δια των γαλλικών ΜΜΕ, δια να ομιλήσουν περί της επιτυχούς ουκρανικής αντεπιθέσεως, σήμερα τηρούν σιγή… Ευρισκόμεθα προ σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι (ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας), έως και άλλων στρατιωτικών, που αντιλαμβάνονται πλέον την κατάσταση. Όλοι ανεξαιρέτως κατανοούν ότι η στρατιωτική νίκη της Ρωσίας είναι δεδομένη. Συμφωνώ απολύτως μετά του Ζακ Μπω, ότι η Ρωσία έχει ήδη αποστρατιωτικοποιήσει τρεις φορές την Ουκρανία. Τα κράτη της Δύσεως αναρωτιούνται επίσης πού επήγαιναν τα χρήματα. Έχουν δαπανηθεί άνω των €200 δισ.».

Οι ανωτέρω εξελίξεις συνάδουν και μετά του γεγονότος, ότι ενώ η Ρωσία διατηρεί την 2α θέση παγκοσμίως εξ απόψεως ισχύος Στρατού (τεχνολογία, έμψυχο δυναμικό, διάρκεια παραμονής επί εδάφους και κινητικότης), η Ουκρανία κατήλθε σε υποδεέστερη θέση, με όλην την στήριξη της Δύσεως.

Συμπέρασμα

Άπαντες εγνώριζαν ότι η Ουκρανία θα έχανε τον πόλεμο˙ έπρεπε, όμως, να αποδομηθει η Ρωσία. O Αρέστοβιτς, σε προγενέστερη συνέντευξή του, στις 18.03.2019, στο ουκρανικό κανάλι Apostrof, είπε ευθέως, ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εξηρτάτο εκ της υπ’ αυτής αποσταθεροποιήσεως της Ρωσίας (Jacques Baud). Αυτό ήταν το στοίχημα. Η μέθοδος υλοποιήσεως του σκοπού τούτου φέρεται περιγραφόμενη στις εκθέσεις της συμβούλου του αμερικανικού Πενταγώνου RAND.

Ωστόσο, δεν εδόθη προσοχή στην έμφαση της RAND στο ενδεχόμενο τοιαύτης στρατηγικής να απωλεσθούν ουκρανικά εδάφη, μεγάλος αριθμός ουκρανικού πληθυσμού και η σύναψη επωδύνου δια την Ουκρανία ειρήνης. Εμείς είμεθα μόνον εις θέσιν να κρίνομε εκ του αποτελέσματος, ότι τώρα, ο Ζελένκσι παλινωδεί με τα επιδόματα Ουκρανών προσφύγων. Οι μεγάλοι, όμως, τί κάμουν; 500.000 Ουκρανοί χαμένοι, δια στόματος Ουκρανών αξιωματούχων, ενώ οι εκτός μάχης επιβιώσαντες είναι πολύ περισσότεροι (στο 01:00 του βίντεο).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι