ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 ενδείξεις πως τρώμε πολλή ζάχαρη

4+1 ενδείξεις πως τρώμε πολλή ζάχαρη, Άντζελα Μολφέτα

Οι μικρές, γλυκιές απολαύσεις μπορεί να είναι πηγή ενέργειας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, αλλά μήπως το παρακάνουμε; Και τελικά, πόση ζάχαρη είναι πολλή; Λαμβάνοντας υπόψη πως πέρα από τα αυτούσια γλυκά σκευάσματα διάφορες τροφές περιέχουν αρκετά γραμμάρια ζάχαρης, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσες κουταλιές καταναλώνουμε καθημερινά; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις για το ανοσοποιητικό μας μέχρι και για την πρόωρη γήρανση;

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς ζάχαρη! Αυτές οι μικρές απολαύσεις, αλλά και η σιωπηλή προσθήκη της σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων δεν βοηθά το πλάνο “χωρίς ζάχαρη” να εφαρμοστεί στα σίγουρα! Αλλά, τελικά πώς προσδιορίζεται το πολύ; Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για παράδειγμα, συστήνει ότι μπορούμε να καταναλώσουμε έως και έξι κουταλιές της σούπας οι γυναίκες και όχι περισσότερο από εννέα κουταλιές οι άντρες. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 25-36 γρ. ή 100-150 θερμίδες ζάχαρης ημερησίως, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ως 50 γρ. με προτροπή στα 25 γρ. ζάχαρης το πολύ!

Είναι πολύ ή λίγο; Υπολογίζοντας πως ένα κουτί coca cola περιέχει 39 γρ. ζάχαρη, μια μπάρα δημητριακών 8 γρ. ή ένα γιαούρτι με βατόμουρο 14 γρ. είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε πως το πιθανότερο είναι πως λαμβάνουμε τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα ζάχαρης από όσο θα έπρεπε! Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος κρύβεται σε κέικ, χυμούς και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Επομένως, δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμη – τόσο εικονικά όσο και στη λίστα των συστατικών της ετικέτας…

Η ζάχαρη παίζει κρυφτό!

Όπως είπαμε ήδη, η ζάχαρη αποτελεί κρυμμένο συστατικό σε διάφορες τροφές. Και αυτό, διότι εμφανίζεται συχνά σε λίστες συστατικών με πολλά διαφορετικά ονόματα! Μία πραγματικότητα που κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον εντοπισμό και τον ακριβή υπολογισμό της σε γραμμάρια! Οι πιο συνηθισμένοι όροι με τους οποίους εμφανίζεται η ζάχαρη στα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι:

  • Σακχαρόζη: Χημικός όρος για την επιτραπέζια ζάχαρη.
  • Γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης ή δεξτρόζη: Τη συναντάμε σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Φρουκτόζη: Ζάχαρη φρούτων, που περιέχεται σε διάφορα προϊόντα.
  • Σιρόπι καλαμποκιού (σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη): Σιρόπι ζάχαρης υψηλής επεξεργασίας που χρησιμοποιείται σε πολλά αναψυκτικά.
  • Μαλτόζη: Ζάχαρη βύνης, που βρίσκεται συχνά στο ψωμί και στην μπύρα.
  • Δεξτρόζη: Μια ακόμη μορφή γλυκόζης.
  • Λακτόζη: Ζάχαρη γάλακτος, που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Invert sugar: Ζάχαρη που προκύπτει από τη διάσπαση της σακχαρόζης και προστίθεται σε πολλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
  • Μέλι: Αν και συχνά εκλαμβάνεται ως «φυσικό», πρόκειται για ακόμη μια μορφή ζάχαρης.
  • Σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι ρυζιού: Εναλλακτικά γλυκαντικά που περιέχουν και ζάχαρη.

Προσοχή! Δηλαδή οι καταλήξεις σε -όζη ή -ose, καθώς και η αναφορά σε σιρόπια ή γλυκαντικά, αφορούν σχεδόν πάντα τη ζάχαρη!

Ενδείξεις ότι καταναλώνετε πολλή ζάχαρη

Μερικά προειδοποιητικά σημάδια, πως καταναλώνουμε πολλή είναι:

Πρώτον: Αύξηση βάρους και συνεχής πείνα. Η ζάχαρη είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό για να πάρουμε γρήγορα βάρος! Το θέμα είναι πως όσο τρώμε ζάχαρη, τόσο περισσότερο πεινάμε… Και ο λόγος; Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν μας χορταίνει, λόγω έλλειψης φυτικών ινών. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε μονίμως πεινασμένοι και τελικά τρώμε πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε διαρκή αύξηση βάρους!

Δεύτερον: Ακμή. Όταν τρώμε ζάχαρη, δεν αυξάνονται μόνο τα επίπεδα της ινσουλίνης μας, αλλά και μια ορμόνη που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας 1. Μοιάζει με την ινσουλίνη και σε συντομία αναφέρεται ως IGF-1. Μαζί με την ινσουλίνη, ο IGF-1 διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες και την υπερβολική κερατινοποίηση στην περιοχή των σμηγματογόνων αδένων. Αποτέλεσμα; Να φράζουν, προκαλώντας φαινόμενα ακμής και πιθανότατα φλεγμονή!

Τρίτον: Λιγούρες και εναλλαγές διάθεσης. Όταν τρώμε ζάχαρη, τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται γρήγορα και αυτό οδηγεί σε απελευθέρωση της ινσουλίνης. Ωστόσο, αυτή η απότομη αύξηση είναι συχνά τόσο ισχυρή, ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας να μην πέφτουν ξανά στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά αντίθετα να σημειώνουν τιμές, κάτω και από την αρχική, δηλαδή να προκαλούν υπογλυκαιμία! Μια διαδικασία που προκαλεί έντονη λιγούρα, λαχτάρα για φαγητό και εναλλαγές της διάθεσής μας και μερικές φορές εκνευρισμό.

Τέταρτον: Φλεγμονή και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε γενικές γραμμές, η ζάχαρη απορροφάται από τον οργανισμό μας μέσω του λεπτού εντέρου. Ωστόσο, εάν η ποσότητα των απλών σακχάρων, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη που καταναλώνουμε υπερβαίνουν την ικανότητα απορρόφησης από το λεπτό έντερο, τότε προωθούνται στο παχύ έντερο. Στη συνέχεια, γίνονται τροφή για τα βακτήρια που ζουν εκεί, οδηγώντας σε πολλαπλασιασμό αυτών των βακτηρίων!

Το ζήτημα είναι ότι, δυστυχώς, μεταφέρουν ενδοτοξίνες στη βακτηριακή τους επιφάνεια, οι οποίες στη συνέχεια έχουν την ικανότητα να ξεφύγουν και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος! Αυτή η διαδικασία προκαλεί τελικά μια σιωπηλή φλεγμονή, επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πέμπτον: Επιταχυνόμενη γήρανση. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στον σχηματισμό των λεγόμενων AGEs ή τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία διαλύουν τις ίνες του κολλαγόνου μας. Όσο περισσότερα AGEs υπάρχουν, τόπο πιο δύσκαμπτες και εύθραυστες γίνοντας οι ίνες κολλαγόνου, σε σημείο που εκφυλίζονται! Δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός μας χάνει την ισορροπία του και τη δυνατότητα αυτοθεραπείας, οδηγώντας την ποιότητα του κολλαγόνου μας σε όλο και πιο δυσμενή κατάσταση!


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx