ΣΥΝΤΑΓΗ

Κεράστε και κεραστείτε με το λικέρ των εορτών

Κεράστε και κεραστείτε με το λικέρ των εορτών

Στόλισέ το σε ένα τραπέζι που σου αρέσει. Κι ας έχει και σεμεδάκι, καλύτερα. Και αν έχει μείνει κανένα ποτηράκι της γιαγιάς, γέμισέ το και κάτσε να απολαύσεις το λικεράκι σου.

Ρόδια παντού αυτό το περίεργο φθινόπωρο. Όμορφα, ζουμπουρλούδικα και χρωματιστά. Μου ΄ρχεται καμμιά φορά να απλώσω χέρι και να κλέψω από τα κλαδιά, αλλά δεν το κάνω. Αγοράζω, από τις λαϊκές. Και από διαφορετικούς πάγκους, να είναι άλλες ποικιλίες.

Πάμε να φτιάξουμε το λικέρ των Χριστουγέννων μας και όχι μόνο. Πανευκολάκι και κάνεις και το κομμάτι σου! Πάρε 6-7 ώριμα ρόδια. Καθάρισέ τα. Δε σου λέω πώς. Ο καθένας έχει τον τρόπο του. Μόνο βάλε γάντια να μη βαφτούνε τα χέρια σου. Και μουσικούλα. Ή ραδιόφωνο, να την χαρείς την διαδικασία.

Ζύγισε 500 γρ. καθαρισμένα σποράκια, 500 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική και αλκοόλ πάλι 500ml. Εγώ βάζω τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή ρακί. Αν είσαι large, στο πορτοφόλι εννοώ, βάλε βότκα ή κονιάκ. Ό,τι σου αρέσει. Ρίχ’ τα όλα σε μια κατσαρόλα και άστα να βράσουνε σε μέτρια θερμοκρασία, όχι για περισσότερο από 3-4 λεπτά γιατί διαφορετικά θα χαθεί όλο το αλκοόλ. Αν τύχει και αφρίσει από το κακό του, καθάρισε την επιφάνεια με μια ξύλινη κουτάλα. Κατέβασε την κατσαρόλα από το μάτι και άστην να κρυώσει πολύ καλά. Και αφού κρυώσει τελείως καπάκωσέ την και ξέχασε την μέχρι την επομένη μέρα την ίδια ώρα.

Την επομένη λοιπόν την ίδια ώρα δε θα έχεις ούτε τουλπάνι που ζητάνε όλες οι συνταγές (μα ποιος έχει τουλπάνι τελικά;) αλλά ούτε και μια καθαρή πετσέτα κουζίνας που δε θα μυρίζει μαλακτικό ρούχων. Για να μην περάσει λοιπόν στο λικεράκι μας μυρωδιά μαλακτικού ταλκ ή φύκια του ωκεανού, σου προτείνω να αγοράσεις από ένα φαρμακείο μια-δυο μεγαλούτσικες γάζες για βαθιά πληγωμένους. Είναι αποστειρωμένες και δεν μυρίζουνε τίποτα.

Σούρωσε όλο σου το υλικό σε ένα πεντακάθαρο σκεύος που θα έχεις καλύψει με τις γάζες, πίεσε και τα σποράκια να βγάλουνε ό,τι ζουμιά έχουνε και με ένα χωνί ή μπρίκι γέμισε ένα όμορφο μπουκάλι που θα έχεις φροντίσει να είναι πεντακάθαρο.

Ε, στόλισέ το σε ένα τραπέζι που σου αρέσει. Κι ας έχει και σεμεδάκι, καλύτερα. Κι αν έχει μείνει κανένα ποτηράκι της γιαγιάς, γέμισέ το και κάτσε να απολαύσεις το λικεράκι σου. Του πάει και ο θρυμματισμένος πάγος!

Υλικά

  • 6-7 ώριμα ευμεγέθη ρόδια
  • 1/2 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 500ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή ρακί ή βότκα ή κονιάκ
  • Πλεκτό σεμεδάκι , δίσκος για το σερβίρισμα και ποτηράκια του λικέρ με ποδαράκι!

Υ.Γ Μην ακούσεις κανέναν και πας και το μπουκώσεις με ξύλα κανέλας, μπαχάρια, μοσχοκάρφια και διάφορα τσιριτζάντζουλα. Λικέρ ρόδι πρέπει να γεύεσαι όταν πίνεις… όχι κανελόριζες!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι